Neslişah Osmanoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Neslişah Sultan sayfasından yönlendirildi)
Fatma Neslişah Sultan
Doğum4 Şubat 1921(1921-02-04)
İstanbul Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm2 Nisan 2012 (91 yaşında)
İstanbul, Türkiye
DefinAşiyan Mezarlığı, İstanbul
Eş(ler)iPrens Muhammed Abdülmunim
Çocuk(lar)ıPrens Abbas Hilmi
Prenses İkbal
HanedanOsmanlı Hanedanı
BabasıŞehzade Ömer Faruk Efendi
AnnesiSabiha Sultan
Diniİslam

Fatma Neslişah Sultan veya Neslişah Osmanoğlu (d. 4 Şubat 1921, İstanbul - ö. 2 Nisan 2012, İstanbul), son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in ve son halife Abdülmecit’in torunu.

Osmanlı Hanedan Defteri'ne kaydı yapılan son kişidir.[1] Mısır kral naipliği yapmış Prens Muhammed Abdülmunim’in eşidir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

4 Şubat 1921’de annesi Sabiha Sultan’ın Nişantaşı’ndaki konağında dünyaya geldi. Babası, son halife Abdülmecit’in oğlu Şehzade Ömer Faruk Efendi; annesi ise son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in kızı Sabiha Sultan’dır. Büyükbabalarından birisi padişah, diğer imparatorluk veliahtı olduğu için doğduğu zaman unvanı “Devletlû İsmetlû Neslişah Sultan Aliyyetuş'şan Hazretleri" idi.[2] Doğumu, 121 pare top atışı ve padişahın onun adına bastırdığı altın sikke ile duyuruldu ve Osmanlı Hanedan Defterine kaydedilen son kişi oldu.[1] Hanzade Sultan ve Necla Sultan adlı 2 kız kardeşi vardır. Osmanlı hanedan üyeleri yurtdışına sürgün edilene kadar Dolmabahçe Sarayı’nda yaşadı.

3 yaşındayken, 3 Mart 1924 günü kabul edilen 431 sayılı kanun gereğince sürgüne gönderilenler arasında yer aldı. Ailesi sürgünün ilk yıllarının Fransa’nın Nice kentinde geçirmişti. Nice’te lise öğrenimi gördü. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını Fransa'da geçirdikten sonra ailesiyle birlikte Mısır’a gitti. Fransızca, İngilizce, Almanca ve Arapça öğrendi.

1940 yılında Mısır’ın son hidivi Abbas Hilmi Paşa’nın oğlu Prens Muhammed Abdülmunim ile evlendi. Bu evlilikten Prens Abbas Hilmi ve Prenses İkbal adlı iki çocuğu dünyaya geldi.

Mısır’daki 1952 darbesinden sonra eşi “kral naibi” yapılınca Neslişah Sultan “kral naibi eşi” (Mısır’ın First Lady’si) oldu. Krallığın lağvedilmesine kadar bu görevi sürdürdü. Cumhuriyetin ilanından sonra eşi ile birlikte Mısır hükûmetine karşı uluslararası bir komploya karışmakla suçlandı; aylar süren yargılamalardan sonra aklandılar ve Mısır’dan ayrılmalarına izin verildi.[3] İkinci kez sürgün yaşayan Neslişah Sultan, eşi ile beraber Fransa’ya yerleşti, 1963’e kadar Fransa’da yaşadılar.

1952’de Türkiye’de Osmanlı hanedanı hanım sultanları için af çıkarıldı. Neslişah Sultan 1963’ten itibaren Türkiye’ye yerleşti, yeniden Türk vatandaşlığına geçti ve “Osmanoğlu” soyadını aldı. Eşi Prens Abdülmünim 1980’de hayatını kaybetti ve Mısır hükûmetinin izni ile Kahire'de defnedildi.

Neslişah Sultan, 2 Nisan 2012 tarihinde 91 yaşında öldü, cenazesi annesi ve kardeşinin yanında Aşiyan Mezarlığı´na defnedildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]