Millî muhasebe sistemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(National accounts sayfasından yönlendirildi)
Ekonomi

Ana hatlar
Genel sınıflandırma
Teknikler
Dalları ve alt dalları
Listeler

Kategoriler · Başlıklar · Ekonomistler

Millî muhasebe sistemi (MMS) veya millî muhasebe (İngilizce: national account systems, NAS), bir ulusun (veya diğer coğrafi alanlarda daha geniş bir terim olan sosyal muhasebe sistemleri) ekonomik faaliyetlerini ölçmek için eksiksiz ve tutarlı muhasebe tekniklerinin uygulanması.

Millî hesaplar, diğer ülkelerin ekonomileri ile ilişkileri dahil olmak üzere bir ekonomideki ekonomik aktörlerin (hükûmet, ev sahipleri, şirketler) üretim, gelir ve gider faaliyetlerini gösterir. Bir periyotta toplam ekonomik aktivitenin ölçümünde sıklıkla gayrısafî yurt içi hâsıla kullanılır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Toplam ekonomik faaliyetin kesin ölçümü için ihtiyaç, istihdamın sistematik ölçümü ve millî muhasebe sisteminin gelişimi için hareket noktası oldu. Bu ihtiyaç Büyük Buhran'da daha çok hissedildi ve Keynesyen makroekonomik istikrar politikası ve savaş zamanı ekonominin planlanması için temel oldu.

Bu tarz ölçümlerin geliştirilmesi ilk kez, Colin Clark ve Simon Kuznets'ın önemli katkılarıyla, 1930'lar ve 1920'lerin sonunda ele alındı. Birleşik Krallık'ta, II. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Richard Stone bu konuya katkılarda bulundu. İlk resmi millî muhasebe sistemi ABD'de 1947 yılında yayımlandı. Birçok Avrupa ülkesinde de bundan kısa bir süre sonra uygulamaya konuldu ve Birleşmiş Milletler 1952 yılında A System of National Accounts and Supporting Tables (Millî Muhasebe ve Yardımcı Tablolar Sistemi) yayımlandı.[1]

Millî muhasebe için uluslararası standartlar son versiyonu 2008 yılında yayımlanan Birleşmiş Milletler Millî Muhasebe Sistemi (United Nations System of National Accounts) tarafından tanımlandı.

Avrupa'da dünya çapında Millî Muhasebe Sistemi, Avrupa Muhasebe Sistemi (European System of Accounts, ESA) adıyla adapte edildi. Bu Avrupa Birliği üyeleri ve diğer birçok Avrupa ülkesinde uygulanmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nancy D. Ruggles, 1987. "social accounting," The New Palgrave: A Dictionary of Economics, v. 4, pp. 377–82.
"national income" by Thomas K. Rymes Abstract. 26 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
"national accounting, history of" by André Vanoli. Abstract. 26 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
"generational accounting" by Jagadeesh Gokhale. Abstract 2 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. and uncorrected proof.[ölü/kırık bağlantı]
"green national accounting" by Sjak Smulders. Abstract.6 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
"intangible capital" by Daniel E. Sichel. Abstract. 26 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
"social accounting," v. 4, pp. 377–82, by Nancy D. Ruggles.
"real income" v. 4, p. 104, by D. Usher.