Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi/Ulusal Aktivistler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
ANS/NA bayrağı

Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi/Ulusal Aktivistler (Almanca: Aktionsfront Nationaler Sozialisten/Nationale Aktivisten, kısaca ANS/NA), Almanya'da faaliyet göstermiş bir neo-Nazi örgütüydü.

Örgüt, 1977 yılında Michael Kühnen tarafından "Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi" (Aktionsfront Nationaler Sozialisten - ANS) adıyla Hamburg'da kuruldu. Kühnen, örgütün kendisini Üçüncü Reich değerlerine adamış devrimci bir parti olduğunu deklare etti. Örgütün sembolü olarak Nazi bayrağına benzer bir bayrak kullanılmaya başlandı.

Michael Kühnen, birkaç ufak neo-Nazi grubu Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi'nde birleştirdi, Wiking-Jugend örgütü ile yakın çalışma içine girdi ve Waffen-SS Gazileri Derneği ile bağlantı kurdu.

Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi provokatif eylemlerde ün kazandı, örgüt üyelerinin en dikkat çeken faaliyetlerinden birisi "Hitler İçin Adalet" isimli bir miting düzenlemeleri ve polisle çatışmaları oldu, bu yüzden Kühnen bir terör örgütü kurmakla suçlandı; ancak örgütün varlığı devam etti. 1978'de Frankfurt merkezli Ulusal Aktivistler (Nationale Aktivisten - NA) örgütü Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi'ne katıldı ve örgütün ismi "Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi/Ulusal Aktivistler" olarak değiştirildi. Ulusal Aktivistler'in örgüte entegre olmasıyla Christian Worch ve Bela Ewald Althans isimli iki önemli neo-Nazi politikacı da örgüte katılmış oldu.

1983'e gelindiğinde örgütün otuz yerel kuruluşu vardı. ANS/NA üyeleri yürüyüşler düzenleyerek el ilanları dağıttılar. Aynı yıl ANS/NA, Almanya İçişleri Bakanlığı tarafında yasaklandı ve ANS/NA üyelerinin bir kısmı örgütle bağlantılı olan Özgürlükçü Alman İşçi Partisi'ne (Freie Deutsche Arbeiterpartei - FAP) katıldı. Örgütün resmî olarak lağvedilmesi ise 7 Aralık 1983'te gerçekleşti.

ANS/NA'nın lağvedilmesi üzerine Michael Kühnen, Özgür Alman İşçi Partisi'nin liderliğini bıraktığı 1989 yılında Nationale Sammlung isimli yeni bir siyasal parti kurarak ortaya çıktı ve 1991'de ölümüne kadar bu neo-Nazi hareketin liderliğini yaptı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]