Napoli hükümdarları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Napoli Krallığı krallar listesi sayfasından yönlendirildi)
Atla: kullan, ara

Bu Napoli Krallığı krallarının bir listesidir:

Anju Hanedanı, 1266–1382[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
I. Carlo Anjulu, Napoli Kralı
1266–1285
I. Carlo Anjulu, Napoli Kralı 21 Mart 1226
VIII. Louis, Fransa Kralı ve Blanche Kastilyalı'nın oğlu
(1) Beatrice Provanslı
31 Ocak 1246
7 çocuk

(2)Margaret Burgundili, Sicilya Kraliçesi
18 Kasım 1268
1 çocuk
7 Ocak 1285
Foggia
Yaş 58
II. Carlo, Napoli Kralı
1285–1309
II. Carlo, Napoli Kralı 1248
I. Carlo, Napoli Kralı ve Beatrice Provanslı'nın oğlu
Maria Macaristanlı (1257-1323)
1270
14 çocuk
Ağustos 1309
Yaş 61
Roberto, Napoli Kralı
1309–1343
il Saggio (Bilge)
Roberto, Napoli Kralı 1277
II. Carlo, Napoli Kralı ve Maria Arpad Macaristanlı'nın oğlu
(1) Jolanda Aragonlu
23 Mart 1297
2 çocuk

(2) Sancha d'Aragona
21 Haziran 1304
Çocuksuz
20 Ocak 1343
Yaş 65
I. Giovanna, Napoli Kraliçesi
1343–1382
I. Giovanna, , Napoli Krali 1328
Napoli
Carlos, Kalabriya Dükü ve Marie Valoislı'nıin kızı
(1) Andrea Anjulu, Kalabriya Dükü
1334
1 çocuk

(2) Luigi Tarantolu
20 Ağustos 1346
2 çocuk

(3) IV. Jaime, Mayorkalı
26 Eylül 1363
Çocuksuz
(4) Otto, Brunswick-Grubenhagen Dükü
25 Eylül 1376
Çocuksuz
12 Mayıs 1382
San Fele
Yaş 54
I. Luigi, Napoli Kralı
1352–1362
Taranto Prensi,
I. Giovanna, Napoli Kraliçesi'nin 2. kocası
I. Luigi, Napoli Kralı 2 Temmuz 1339
Château de Vincennes
II. Jean, Fransa Kralı ve Bonne Lüksemburglu'nun oğlu
I. Giovanna, Napoli Kraliçesi
20 Ağustos 1346
2 çocuk
26 Mayıs1362
Napoli
Yaş 42

Durazzo Dükü Carlo yaşayan çocuğu bulunmayan kuzeni Napoli Kraliçesi I. Giovanna tarafindan varis ve veliaht olarak kabul edilmiştir. Fakat Katolik-Ortodoks kiliseleri çatışmasiından ("schism") sonra I. Giovanna, kuzeni olan Durazzo Dükü Carlo tarafından tahtından indirilmiş ve sonra öldürülmüştür. Durazzo Dükü Carlo III. Carlo, Napoli Kralı unvanı ile Napoli Kralliyeti kralı olmuştur.

Anju-Durazzo Hanedanı, 1381–1435[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
III. Carlo, Napoli Kralı
1381–1386
II. Karol adıyla Macaristan Kralı
III. Carlo, Napoli Kralı 1345
Luigi Durazzo Prensi ve Margheritha Sanseverinolu'nun oğlu
Margherita Durazzolu
Şubat 1369
3 çocuk
24 Şubat 1386
Visegrad
Yaş 41
Ladislao, Napoli Kralı
1386–1414
Macarca ismi ile "Lazslo" olarak da bilinir.</small
Ladislao, Napoli Kralı 14 Temmuz 1376
Napoli
III. Carlo, Napoli Kralı ve Margherita Durrazolu'nun oğlu
(1) Costanza de Clermont
1390
Çocuksuz

(2) Marie Lusignanlı
12 Şubat 1403
Çocuksuz

(3) Marie Enghienli
1406
Çocuksuz
6 Ağustos 1414
Napoli
Yaş 38
II. Giovanna, Napoli Kraliçesi
1414–1435
II. Giovanna, Napoli Kraliçesi] 23 Haziran 1373
Zadar
III. Carlo, Napoli Kralı ve Margherita Durrazolu'nun kızı
(1) Giyom, Avusturya Dükü
Çocuksuz

(2) II. James de Bourbon-La Marche. La Marche Kontu
1415
Çocuksuz
2 Şubat 1435
Napoli
Yaş 52

Durazzo dükü dalından nesli gelen Anju hanedanı üyelerinin Napoli'de hükümdarlık etmeleri Anju'ların Valois dalından gelen Valois-Anju Dük'leri tarafından kabul edilmedi. Bunlar kendi hakları olduğunu iddia ettikleri krallığı ele geçirmek hedefiyle Napoli üzerine birkaç askeri sefer yaptılar. En sonunda Napoli Kraliçesi II. Giovanna çocuksuz ve vârissiz olduğu için, 1426'da Dük II. Luigi'yi "Kalabria Dükü" olarak ve krallığa vâris olarak kabul etti. Ama Luigi, vârisi olduğu Giovanna'dan daha önce öldü ve onun tahta geçme hakkı kardeşi Renato'ye geçti. II. Giovanna da ölmeden önce Renato'yu kendine vâris olarak kabul etti.

Valois-Anju Hanedanı, 1382–1426 ve 1435–1442[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
I. Luigi Anjulu, Napoli Kralı
(isimsel) 1382–1384
I. Luigi Anjulu, Napoli Kralı 23 Temmuz 1339
II. Jean, Fransa Kralı ve Bonne Luksemburglu'un oğlu
Maria Brötanyalı
1400
5 çocuk
20 Eylül 1384
Bisceglie, (günümüzde Puglia, İtalya)
Yaş 45
II. Luigi, Napoli Kralı
(isimsel) 1384–1417
II. Luigi, Napoli Kralı 1377
Napoli'li I. Luigi, Napoli Kralı ve Marie Bloislı'nın oğlu
Yolande Aragonlu
1400
5 çocuk
29 Nisan1417
Angers
Yaş 40
III. Luigi, Napoli Kralı
(isimsel) 1417–1426
II. Luigi 1403
II. Luigi, Napoli Kralı ve Yolande Aragonlu 'nin oğlu
Margaret Savoylu
1432
Çocuksuz
12 Kasım 1434
Cosenza
Yaş 31
I. Renato, Napoli Kralı
1435–1442
Renato 16 Ocak 1409
Château d'Angers
II. Luigi, Napoli Kralı ve Yolande Aragonlu 'nin oğlu
(1) İsabelle, Lorraine Düşeşi
1420
10 çocuk

(2) Jeanne de Lava
10 Eylül 1454
Çocuksuz
10 Temmuz 1480
Aix-en-Provence
Yaş 71

Anju Dükü I. Luigi , I. Giovanna tarafından evlatlık ve vâris olarak kabul edilmişti. 1382'de I. Giovanna'nin ölümü ile hukukî bakımdan ("de jure") onu takip etmesi gerekmekteydi. Bu nedenle Anju Dükü I. Luigi'in soyundan doğrudan gelenler kendilerinin Napoli kralı olma hakkı olduğunu devamlı ilan edip isimsel olarak kendilerini Napoli Krali ilan edip, Napoli Krallık tahtina göz dikmişlerdir. Bunlardan çoğu hiç başarı kazanamamakla beraber ancak biri Napoli tahtını eline geçirebilmiştir. II. Giovanna ve III. Luigi arasında yapılan bir anlaşma ile II. Giovanna Luigi'nin krallığa hukukî hakkını tanıdı ve onu ve onun hanedan dalını vârisi olarak ilan etti. Fakat Luigi, gereçekten kral olmadan, Giovanno daha hüküm sürmmekte iken ondan daha önce öldü. Anlaşmaya uyularak Luigi'nin kardeşi I. Renato 1435'de Giovanna ölünce onun yerine gerçekten krallığa geçti.

Fakat bu sefer I. Renato'nun krallığını Aragon Kralı, V. Alfonse kabul etmedi. II. Giovanna daha önce V. Alfonso'yu vâris olarak kabul etmiş; ama sonra bu kararından cayarak Renato'nun kardeşi Luigi'yi vâris seçmisti. V. Alfonso bu caymanın geçersiz olduğunu iddia etti. V. Alfonso bu iddiaya dayanarak Napoli Krallığı'nı askerî güc kullarak eline geçirdi ve Renato Napoli'den kralığından kaçmak zorunda kaldı. Renato'nun hukukî vârisleri onun Napoli Krallık hakkının miras olarak kendilerine kaldığını devamlı olarak iddia ettiler. Böylece Renato Fransa'da sürgünde 1481de ölünce onun Napoli Krallığı üzerindeki hukuki hak ya Anju'lu IV. Carlo'ya ve ondan da Fransa Kralı XI. Louis'e veya onun torunu olan Lorraine'li II. Renato'ya geçti. 1529'da kadar devamlı olarak Anju'lu IV. Carlo'nun vârisleri ve Fransa kralları Napoli Krallık haklarını istediler ve 1529'dan 1559'a kadar da bu istekler aralıklı olmaya başladı.

Trastamara Hanedanı, 1442–1501[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
V. Alfonso, Aragon Kralı
ve I. Alfonso, Napoli Kralı
1442–1458
I. Alfonso, Napoli Kralı 1396
Medina del Campo
I. Ferdinando, Aragon Kralı ve Eleanor Alburquerqueli'nin oğlu
Maria Kastilli
1415
Çocuksuz
27 Haziran 1458
Napoli
Yaş 52
I. Fernandino, Napoli Kralı'
(1458-1494)
I. Ferdinando, Napoli Kralı 1423
V. Alfonso ve İraldona Carlino'nun evlilik dışı oğlu
(1) İsabelle Tarantolu
1444
6 çocuk
(2)Joanna Aragonlu
14 Eylül 1476
6 çocuk
25 Ocak 1494
Yaş 71
II. Alfonso, Napoli Kralı'
1494-1495
II. Alfonso, Napoli Kralı 4 Kasım 1448
Napoli
I. Ferdinando, Napoli Kralı ve İsabella Tarantolu
(1) İppolita Maria Sforza
10 Ekim 1465
3 çocuk

(2) Trogia Gazzela
2 çocuk
18 Aralık 1495
Messina
Yaş 47
II. Ferdinando, Napoli Kralı
1495–1496
II. Ferdinando, Napoli Kralı 26 Ağustos 1469
Napoli
II. Alfonso< Napoli Kralı ve İppolita Maria Sforza'nın oğlu
"Napoli'li Giavonna"
1496
Çocuksuz
7 Eylül 1496
Napoli
Yaş 27
IV. Frederico, Napoli Kralı
1496–1501
IV. Frederico, Napoli Kralı' 19 Nisan 1452
Napoli
I. Ferdinando, Napoli Kralı ve İsabella Tarantolu'nun oğlu
(1) Anna Savoylu
11 Eylül 1478
1 çocuk

(2) İsabella del Balzo
28 Kasım 1486
5 çocuk
9 Kasım 1504
Tours
Yaş 51

V. Alfonso, Aragon Kralı I. Giovanna tarafından III. Luigi, Napoli Kralı ile yaptığı taht kavgaları sonlarına doğru Napolı Krallığı veliahtı seçilmişti. Fakat 1423'de I. Giovanna ile ihtilafa düştü ama bu ihtilafa rağmen Napoli Krallığı üzerinde meşru hakkı olduğu iddiasını devamlı savundu. 1436'da bir ordu ile Napoli Krallığı'nı istilaya girişti. 1442'de krallığın tümünü ele geçirip tahtta bulunan Renato'nun kaçmasına neden oldu. Bu tarihten sonra I. Alfonso, Napoli Kralı ismini de alarak Napoli Krallığı yaptı.

I. Fernandino, Napoli Kralı Aragon Kralı V. Alfanso'nun evlilik dışı oğlu idi 1458'de babası ölünce onun vesiyetine dayanarak Napoli Krallığı tahtına geçti. Fakat evlilik dışı çocuk olduğu için meşru kral olduğu, Renato'nun oğlu olan Lorraine Dükü II. Giovanni tarafından 1460-1464 döneminde ve Valois-Anju Hanedanı'na göre meşru hak iddia eden Fransa Kralı VIII. Charles tarafından 1493'den itibaren kabul edilmedi.

1494'de İtalya'yı işgale başlayan Fransa Kralı VIII. Charles 1495 başlarında Napoli donanmasını mağlup ederek Napoli Krallığı üzerinde krallık iddiası gerçekleştirmek için Napoli Krallığı'na saldırdı. Napoli Kralı olan II. Alfonso], Napoli Kralı tahtından oğlu II. Ferdinando, Napoli Kralı lehinde feragat etti. Fakat istilacı ve bu krallığa meşru hakkı olduğunu iddia eden Fransa Kralı VIII. Charles bunu kabul etmedi. İspanyollar desteği ile Fransa istilası durduruldu.

Ama 1496'da Napoli Kralı II. Ferdinando çocuksuz olarak öldü. Yerine amcası olan IV. Frederico, Napoli Kralı tahta geçti ise de, 1501'de Napoli Krallığı, VIII. Charles'in meşru kral olma iddialarına dayanan, Fransa Kralı XII. Louis tarafından ele geçirildi. Napoli Kralı olan Frederico tahttan indirildi; tutuklu olarak Fransa'ya götürüldü ve orada Tours şehrinde sürgünde iken öldü.

Doğrudan doğruya Fransa idaresi, 1500–1504[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
XII. Louis, Fransa Kralı
1501–1504
IV. Louis 27 Haziran 1462
Château de Blois
Orleans Dükü Charles ve Marie Clevesli'in oğlu
(1) Jean, Barry Düşeşi
8 Eylül 1476
Çocuksuz

(2) Anne Brötenyalı
8 Ocak 1499
4 çocuk

(3) Mary Tudor İngiltereli
9 Ekim 1514
Çocuksuz
1 Ocak 1515
Paris
Yaş 52

1503'de Garigliano Muharebesi sonucunda yenilgiye uğrayan Napoli Krallığı 1504de İspanya tarafından istila edildi.

Doğrudan doğruya İspanya idaresi, 1504–1707[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
Napoli Kralı III. Ferdinando ve
II. Ferdinando, Aragon Kralı

1504–1516
III. Ferdinando, Napoli Kralı 10 Mart 1452
II. Juan, Aragon Kralı ve Juanna Enriquez'nin oğlu
(1)İsabella Kastilli
19 Ekim 1469
5 çocuk

(2) Germaine Foixli
1505
Çocuksuz
23 Ocak 1516
Madrigalejo
Yaş 54
Napoli Kralı IV. Carlos ve
V. Karl (Kutsal Roma İmparatoru)

1516–1554
Napoli Kralı IV. Carlo 24 Şubat 1500
Ghent
I. Felipe, Kastilya Kralı ve Juanna Kastilli'nın oğlu
İsabella Portekizli
10 Mart 1526
3 çocuk
21 Eylül 1558
Yuste
Yaş 58
Napoli Kralı I. Filippo ve
İspanya Kralı II. Felipe

1554–13 Eylül 1598
I. Filippo, Napoli Kralı 21 Mayıs 1527
Valladolid
IV. Carlos, Napoli Kralı ve İsabella Portekizli'nin oğlu
Maria Portekizli
1543
1 çocuk>
I. Mary İngiltereli
1554
Çocuksuz

Elisabeth Valoislı
1559
2 çocuk

Anna Avusturyalı
4 Mayis 1570
5 çocuk
13 Eylül 1598
Madrid
Yaş 71
Napoli Kralı II. Filippo ve
III. Felipe, İspanya Kralı

1598–1621
II. Filippo, Napoli Kralı 14 Nisan 1578
Madrid
I. Felipe, Napoli Kralı ve Anna Avusturyalı'nın oğlu
Margaret Avusturyalı
18 Nisan 1599
5 çocuk
31 Mart 1621
Madrid
Yaş 42
Napoli Kralı III. Filippo ve
IV. Felipe, İspanya Kralı

31 Mart 1621–1647
1647de Napoliten Cumhuriyeti aralığı
1648–17 Eylül 1665
III. Filippo, Napoli Kral 8 Nisan 1605
Valladolid
II. Filippo, Napoli Kralı ve Margaret Avusturyalı'nın oğlu
(1)Elisabeth Bourbon
1615
7 çocuk

(2) Mariana Avusturyalı
1649
5 çocuk

17 Eylül 1665
Madrid
Yaş 60
Napoli Kralı V. Carlo ve
II. Carlos, İspanya Kralı

17 Eylül 1665 – 1 Kasım 1700
V. Carlo, Napoli Kralı 6 Kasım 1661
Madrid
III. Filippo, Napoli Kralı ve Mariana Avusturyalı
(1) Maria Luisa Orleanslı "
19 Kasım 1679
Çocuksuz

(2) Maria Anna Neuburglu
14 Mayıs 1690
Çocuksuz

1 Kasım 1700
Madrid
Yaş 38
Napoli Kralı IV. Filippo ve
V. Felipe, İspanya Kralı

16 Kasım 1700 – 11 Nisan 1713
IV. Filippo, Napoli Kralı 19 Aralık 1683
Versailles
"Fransa Veliahtı Louis" ve Maria Anna Baveryalı'nın oğlu
(1) Maria Luisa Savoylu
2 Kasım 1701
4 çocuk

(2) Elisabeth Parmalı
24 Aralık 1714
7 çocuk

9 Temmuz 1746
Madrid
Yaş 62

"İspanyol Veraset Savaşı"'nda İspanya yenilgiye uğrayıp, Napoli Krallığı İspanyol Krallığı Bourbon Hanedanından Avusturya Habsburg Hanedanı'na devredilmiştir.

Doğrudan doğruya Avusturya Habsburg Hanedanı idaresi, 1714–1734[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
Kutsal Roma İmparatoru VI. Karl
7 July 1707 – 2 Temmuz 1734
VI. Karl 1 Ekim 1685
Viyana
I. Leopold (Kutsal Roma İmparatoru) ve Eleonore-Magdalena Pfalz-Neuburglu'nun oğlu
Elisabeth Christine Brunswick-Wolfenbüttelli
1 Ağustos 1708
4 çocuk
20 Ekim 1740
Viyana
Yaş 55

"Lehistan Hanedanlık Savaşı" sırasında 1734'te Napoli Krallığı, I. Carlo, Parma Dükü komutası altında bir İspanyol ordusu tarafından istila edildi. 1738'de yapılan "Viyana Antlaşması" ile Napoli Krallığı (Sicilya Krallığı ile birlikte) İspanyol Bourbon hanedanının dalından olan Parma Dükü I. Carlo'ya, VI. Carlo, Napoli Kralı adı ile, kalıtımsal olarak devredildi.

Bourbon-Napoli Hanedanı 1735–1806[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
Napoli Kralı VI. Carlo ve
İspanya Kralı III. Carlos

2 Haziran 1734 – 6 Ekim 1759
VI. Carlo, Napoli Kralı 20 Ocak 1716
Madrid
IV. Felipe, İspanya Kralı ve Elizabeth Parmalı'nın oğlu
Maria Amalia Saksonyalı
1738
13 çocuk
14 Aralık 1788
Madrid
Yaş 72
Napoli Kralı IV. Ferdinando ve
Sicilyateyn Kraliyeti Kralı I. Ferdinando

6 Ekim 1759 – 23 Ocak 1798
Hükümdarlıkta ara Parthenopaean Cumhuriyeti
23 Haziran 1799 – 1 Mart 1806
IV. Ferdinando, Napoli Kralı 12 Ocak 1751
Napoli
VIII. Carlo, Napoli Kralı ve Maria Amalia Saksonyalı'nın oğlu
(1) Marie Caroline Avusturyalı
12 Mayıs 1768
18 çocuk

(2) Lucia Migliaccio Floridialı
27 Kasım 1814
Çocuksuz
4 Ocak 1825
Napoli
Yaş 73

Fransız Bonapart Hanedanı, 1806–1815[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
Napoli ve Sicilya Kralı I. Joseph
30 Mart 1806 – 8 Temmuz 1808
Napoli ve Sicilya Kralı I. Joseph 7 Ocak 1768
Corte
"Carlo Buonaparte" ve "Letizia Ramolino"'nun oğlu
"Julie Clary"
1 Ağustos 1794
3 çocuk
28 Temmuz 1844
Floransa
Yaş 76
Sicilyateyn Kraliyeti Kralı I. Joachim[1]
1 Ağustos 1808 – 22 May 1815
I. Joachim (Murat) 25 Mart 1767
La Bastide-Fortunière
"Pierre Murat-Jordy" ve "Jeanne Loubières"'in oğlu
Carolina Bonaparte
1 Ağustos 1794
3 çocuk
13 Ekim 1815
Pizzo'da kurşuna dizilme ile idam
Yaş 48

Bourbon-Napoli Hanedanı 1815–1816[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğum Evlilikler Ölüm
IV. Ferdinando, Napoli Kralı
restore edildi
22 Mayıs 1815 – 8 Aralık 1816
IV. Ferdinando, Napoli Kralı 12 Ocak 1751
Napoli
VIII. Carlos, Napoli Kralı ve Maria Amalia Saksonyalı'nın oğlu
(1) Marie Caroline Avusturyalı
12 Mayıs 1768
17 çocuk

(2) Lucia Migliaccio Floridialı
27 Kasım 1814
Çocuksuz
4 Ocak 1825
Napoli
Yaş 73

1816'ye kadar Napoli Krallığı ve Sicilya Krallığı hukuken ve idari bakımdan iki ayri devlet idi. Tek bir şahıs bu iki devletin kralı bulunmakta idi; ve bu kişi IV. Ferdinando ismi Napoli Kralı ve III. Fernandino ismi ile Sicilya Krali idi. 1816'de bu hukuken ayrı ama aynı kişinin kralı olduğu iki devlet, yani Napoli Krallığı ve Sicilya Krallığı, hukuki ve idari olarak birleştirildi. Sicilyateyn Krallığı devleti ortaya çıkartıldı. Daha once iki ayrı devlet kralı olan kişi, kurulan tek devlet "Sicilyateyn Kraliyeti" Kralı I. Ferdinando olarak anılmaya başlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bayonne Beyannamesi ile ilk Sicilyateyn Kraliyeti Kralı ama sadece Napoli'de hükümdarlık, Colletta P., History of the Kingdom of Naples: 1734-1825, say.71 (İngilizce)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İngilizce Wikipedi maddesi [1] (İngilizce) (Erişme tarihi:4.11.2009)
  • İspanyolca Wikipedia maddesi [2] (İspanyolca) (Erişme tarihi:4.11.2009)