Nintendo Entertainment System

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(NES sayfasından yönlendirildi)
Nintendo Entertainment System
Nintendo Family Computer
The Nintendo Entertainment SystemThe Nintendo Family Computer (Famicom)
Üretici(ler)Nintendo
TipVideo oyun konsolu
NesilÜçüncü jenerasyon
Satış durumuJaponya 15 Temmuz, 1983
ABD 18 Ekim, 1985
Kanada Şubat 1986
Avrupa 1986
Avrupa/AUS 1987
Satış adedi61,91 milyon
OrtamKartuş (“Game Pak”)
CPURicoh 8-bit işlemci (6502 core)
Kontrol girişi2 oyun kumandası
1 genişleme yuvası
En çok
satılan oyun
Super Mario Bros. (konsolla birlikte satıldı, 40,23 milyon)
Super Mario Bros. 3 (konsolla birlikte satıldı, 18 milyon)
ÖnceliColor TV-Game
ArdılıSuper Nintendo Entertainment System

Nintendo Entertainment System (Genelde NES olarak kısaltılır), Nintendo tarafından yapılmış, 8-bit ev konsoludur. Aslen Japonya'da Family Computer (Famicom) ismiyle 1983 yılında satılmaya başlanmıştır. Kuzey Amerika'da 1985, Avrupa'da ve Kanada'da 1986, Avustralya'da 1987'de satışa sunulmuştur. Güney Kore'de Hyundai Comboy olarak bilinir. Halefi Super Nintendo Entertainment System konsoludur. Zamanının en çok satan konsollarındandır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

1980'lerin başlarında, Nintendo oldukça başarılı Arcade oyun makineleri piyasaya sürmüş ve bu başarının etkisiyle bir video oyun konsolu piyasaya sürmek için planlara başlamıştı. İlk başta Nintendo gelişmiş 16-bit tabanlı, bilgisayar olarak da işlev görebilen klavyesi, faresi ve disket sürücüsü olan bir sistem düşünmüştü. Fakat eski Nintendo başkanı Hiroshi Yamauchi bunu reddetti ve daha ucuz, basit ve kartuşlu bir oyun konsoluna karar verdi, çünkü o disket sürücü ve klavye gibi özelliklerin teknolojiyle yeni tanışanlar için zor olduğunu düşünüyordu. Ekim 1982'de ilk prototip yapıldı. Nintendo'nun kullandığı MOS 65xx işlemcileri o zamana kadar Japonya'da satılmıyordu ve hiç program yazma kiti olmadığından, her şey en baştan yapılmalıydı. İlk oyunlar eski bilgisayarlarda büyük zorluklarla yazıldı.

Projenin kod adı GameCom'du (oyun bilgisayarı) fakat çalışanlardan birinin karısı Famicom (aile bilgisayarı) ismini önerdi, çünkü ona göre bu ev bilgisayarı ya da bir kişisel bilgisayar değildi, bir aile bilgisayarıydı.

Famicom'un kartuşu için planlanan boyut bir teyp kasedi kadardı, fakat ekip iki kat büyük olmasına karar verdi. Tasarımda arcade oyun makinelerinin kartuşlarının hızlı temassızlık yapmasından dolayı azami gayret gösterildi.

Oyun kumandaları, Nintendo'nun taşınabilir Game & Watch makinelerinden alındı, fakat en başta tasarımcılar analog oyun kumandası istemişti. Daha sonra bir yapımcı Game & Watch oyun kumandasını Famicom'a bağladı ve rahat olduğunu gördü, aynı zamanda tasarımcılar çocukların kumandaları halıda bırakıp basabileceklerini, dolayısıyla analog kumandaların dayanıksız olduğu düşündüler. Fakat tasarımcılar insanların gene de analog kumanda isteyebileceklerini düşündü ve konsolun önüne bir genişletme yuvası koydu. Famicom'un kumandaları üretim masraflarını kısmak için anakarta lehimlidir.

Tasarımcılar bir de kartuş çıkarma butonu eklediler. Kartuşları bu butona basarak çıkarmak eğlenceli olabileceğini düşündüler. Aynı zamanda ikinci kumandaya bir mikrofon eklendi, böylece oyuncuların sesi televizyon hoparlöründen çıkabilirdi.

Piyasaya çıkış[değiştir | kaynağı değiştir]

Konsol, 1983'te 14,800 Japon Yeni'ne piyasaya çıktı. İlk başlarda sistem sorunlarından dolayı ivme kazanamasa da 1984'ün sonunda Japonya'nın en çok satan konsolu oldu.

Bu başarılardan sonra Nintendo konsolu Amerika'da piyasaya sürdü. Tasarım Famicom'dan farklıydı. Aynı zamanda konsolun ismi NES (Nintendo Entertainment System) olarak değişti. İlk iki yıl çok satamasa da, sonraki yıllar Amerika'nın en çok satan konsolu oldu.

Dünya'da NES[değiştir | kaynağı değiştir]

NES uyumlu sistemler için, birçoğu lisanssız Uzakdoğu firmaları aracılığı ile popüler oyunların sayısız varyantı üretilmiştir. Fiyatları son derece düşmüş olan NES uyumlu sistemlere ve Internet üzerinden ücretsiz edinilebilen NES emülatörlerine kolaylıkla rastlanmaktadır. Türkiye'de ise bazı VCD oynatıcılar 2 oyun kumandası ve 300 oyun içinde diskler ile geliyordu ve bu disklerdeki oyunlar çoğunlukla lisansız NES oyunlarıydı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "SUPER GAME VCD 300 for PC Download! Hiçbir yerde yok!". forum.sordum.net. 28 Kasım 2018. 17 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]