N. Gregory Mankiw

Vikipedi, özgür ansiklopedi
N. Gregory Mankiw
Doğum3 Şubat 1958 (66 yaşında)
Trenton, New Jersey, ABD
MilliyetABD
Mezun olduğu okul(lar)Princeton Üniversitesi
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü
Kariyeri
DalıEkonomi
Çalıştığı kurumlarHarvard Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Stanley Fischer

Nicholas Gregory "Greg" Mankiw (d. 3 Şubat 1958) Amerikalı makroekonomist. 2003-2005 arasında George W. Bush'un ekonomik danışmanlar konseyinin başkanlığını yürütmüştür.

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Mankiw Trenton, New Jersey'de doğmuştur. Princeton Üniversitesi ekonomi bölümünde 1980'de en iyi dereceyle mezun oldu. 1982-1983 arasında ekonomik danışmanlar konseyinde ekonomist olarak çalışmaya başladı. Konseyden sonra ekonomi dalındaki doktorasını Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'de tamamladı. Sonra Harvard Üniversitesi'nde hukuk okumaya devam etti ancak hukukta yeterince iyi olmadığını düşündüğü için doktorasını tamamlamadan bıraktı. Bir yıl sonra MIT'de ders vermeye başladı. 1985'te Harvard'da yardımcı profesör, 1987'de ise profesör oldu. Mayıs 2003'te Bush tarafından ekonomik danışmanlar konseyinin başkanı olarak atanarak politikaya döndü.

Akademik kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Mankiw iki tane popüler üniversite ders kitabı yazdı. Kitapları 17 dile çevrilip bir milyondan fazla sattı. Mankiw Keynesçi ekonomiyi benimsemiştir. Menü maliyetleri üzerinde fiyat sabitliği konusunda önemli çalışmaları vardır. Konseydeki görevinde vergileri azaltma politikasını savunmuş, bu görüşüyle bazı ekonomistler tarafından eleştirilmiştir.

Mankiw internet kullanımıyla ekonomi dünyasında önemli bir figür olmuştur ve kendi blog'una yazmaktadır. Öğrencilerine yardımcı olmak için açtığı blog, ekonomiye giriş öğrencilerinden daha da kalabalık bir okur kitlesine ulaşmıştır.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

- Macroeconomics (Makroekonomi*), 2007 Worth Publishers (*Çeviri Editörü: Ömer Faruk Çolak)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]