Nüfuslarına göre İran şehirlerinin listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
6 - Kum

Nüfusu 1.000.000'un üstündeki şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıda yer alan tablo 2006 nüfus sayımına göre Satistical Center of Iran tarafından açıklanan, nüfusu 1.000.000'dan fazla olan şehirlerin listesini göstermektedir:[1]

Sıra Şehir Eyalet Nüfus
1 Tahran Tahran 7.705.036
2 Meşhed Razavi Horasan 2.410.800
3 İsfahan İsfahan 1.583.609
4 Tebriz Doğu Azerbaycan 1.378.935
5 Kerec Elburz 1.377.450
6 Şiraz Fars 1.204.882

Nüfusu 1.000.000 ile 100.000 arasındaki şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıda yer alan tablo 2006 nüfus sayımına göre Satistical Center of Iran tarafından açıklanan nüfusu 1.000.000 ile 100.000 arasında olan şehirlerin listesini göstermektedir:[1]

Sıra Şehir Eyalet Nüfus
7 Ahvaz Huzistan 969.843
8 Kum Kum 951.918
9 Kermanşah Kermanşah 784.602
10 Urmiye Batı Azerbaycan 577.307
11 Zahedan Sistan ve Belucistan 552.706
12 Reşt Gilan 551.161
13 Kirman Kirman 496.684
14 Hamedan Hamedan 473.149
15 Arak Merkezi 438.338
16 Yezd Yezd 423.006
17 Erdebil Erdebil 412.669
18 Bandar Abbas Hürmüzgan 367.508
19 İslamşehr Tahran 357.171
20 Kazvin Kazvin 349.821
21 Zencan Zencan 341.801
22 Hürremabad Luristan 328.544
23 Senendec Kürdistan(İran) 311.446
24 Gürgan Gülistan 269.226
25 Sari Mazenderan 259.084
26 Kaşan İsfahan 248.789
27 Gülistan Tahran 231.882
28 Kods Tahran 229.354
29 Malard Tahran 228.673
30 Dezful Huzistan 228.507
31 Borucerd Luristan 227.547
32 Humeynişehr İsfahan 218737
33 Abadan Huzistan 217.988
34 Varamin Tahran 208.569
35 Sabzevar Razavi Horasan 208.172
36 Necefabad İsfahan 206.114
37 Nişabur Razavi Horasan 205.972
38 Babol Mazenderan 198.636
39 Amol Mazenderan 197.470
40 Şehriyar Tahran 189.120
41 Saveh Merkezi 179.009
42 Hoy Batı Azerbaycan 178.708
43 Kaemşehr Mazenderan 174.246
44 Karçak Tahran Eyaleti 173.832
45 Bujnurd Kuzey Horasan 172.772
46 Sircan Kerman 167.014
47 Buşehr Buşehr 161.674
48 Bircand Güney Horasan 157.848
49 İlam (şehir) İlam (ostan) 155.289
50 Malayer Hemedan 153.748
51 Bukan Batı Azerbaycan 149.340
52 Marage Doğu Azerbaycan 146.405
53 Rafsancan Kerman 136.388
54 Nesimşehr Tahran 135.824
55 Mahabad Batı Azerbaycan 133.324
56 Sekiz Kürdistan(İran) 131.349
57 Zabol Sistan ve Belucistan 130.642
58 Günbed-e Kavus Gülistan 127.167
59 Şahrud Semnan 126.916
60 Şehrekürd Çaharmahal ve Bahtiyari 126.746
61 Pakdeşt Tahran 126.281
62 Şahinşehr İsfahan 126.070
63 Semnan Semnan 124.999
64 Hürremşehr Huzistan 123.866
65 Mervdeşt Fars 123.858
66 Andimeşk Huzistan 119.422
67 Torbat Haydariye Razavi Horasan 119.360
68 Marand Doğu Azerbaycan 114.165
69 Miyandoab Batı Azerbaycan 112.933
70 Mahşehr Huzistan 109.927
71 Bandar Anzali Gilan 109.687
72 Şahrıza İsfahan 108.299
73 Mescidi Süleyman Huzistan 106.121
74 İze Huzistan 103.695
75 Cahrom Fars 103.023
76 Dorud Lorestan 100.528

İran'ın eyaletlerinin ilk 4 büyük şehri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu liste 2006 resmi sayımına göre İran'ın eyaletlerinin ilk 4 büyük şehrini göstermektedir.

Eyalet En büyük şehir 2. büyük 3. büyük 4. büyük Kaynak
Tahran Tahran Kerec İslamşehr Gülistan
Razavi Horasan Meşhed Sabzevar Nişabur Torbat Haydariye
İsfahan İsfahan Kaşan Humeynişehr Necefabad
Fars Şiraz Mervdeşt Cahrom Fasa
Huzistan Ahvaz Dezful Abadan Hürremşehr
Doğu Azerbaycan Tebriz Marage Marand Miyane
Mazenderan Sari Babol Amol Kaemşehr
Batı Azerbaycan Urmiye Hoy Bukan Mahabad
Kirman Kerman Sircan Rafsancan Ciroft
Gilan Reşt Bandar Anzali Lahican Langrud
Sistan ve Belucistan Zahedan Zabol İranşehr Çabahar
Kirmanşah Kirmanşah İslamabad-e Garb Harsin Kangavar
Luristan Hürremabad Borucerd Dorud Kuhdeşt
Hamedan Hamedan Malayer Nihavend Asadabad
Gülistan Gürgan Günbed-i Kavus Aliabad Bandar Türkmen
Kürdistan Senendec Sakkız Marivan Bane
Hürmüzgan Bandar Abbas Minab Deh Barez Bandar Lenge
Merkezi Arak Saveh Humeyn Mahalat
Erdebil Erdebil Parsabad Meşkinşehr Halhal
Kazvin Kazvin Takestan Alvand İkbaliye
Kum Kum Camkaran Ganavat Caferiye
Yezd Yezd Meybod Ardakan Bafk
Zencan Zencan Abhar Hürremdare Kaydar
Buşehr Buşehr Borazcan Bandar Gonaveh Hormoc
Çaharmahal ve Bahtiyari Şehrekürd Borucen Ferahşehr Farsan
Kuzey Horasan Bujnurd Şirvan İsfarayen Germeh
Kohkiluye ve Buyer Ahmed Yasuc Dogonbadan Dehdeşt Likak
Güney Horasan Bircand Kaen Firdevs Nehbandan
Semnan Şahrud Semnan Damgan Garmsar
İlam İlam Eyvan Dehloran Abdanan

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Statistical Center of Iran 2006 Census website [1]

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]