Mustafa Ebu Şakur

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mustafa Ebu Şakur

Dr. Mustafa Ebu Şakur (Arapça: مصطفى ابوشاقور غيت ابوشاقور ; d. 15 Şubat 1951), Libyalı bir politikacı, elektrik mühendisliği profesörü, üniversite rektörü ve girişimcidir. 12 Eylül 2012 tarihinde, modern Libya'nın seçilmiş ilk başbakanı oldu. Başbakan olarak görev yaptığı dönemden önce, Ebu Şakur Abdurrahim El-Keib kabinesi'nde 22 Kasım 2011'den 12 Eylül 2012 tarihine kadar Libya'nın geçici Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Gharyan kentinde eğitimine başladı. İkinci sınıftan liseyi bitirinceye kadar eğitimini Souq Al-Jumuah'daki okulunda devam etti. Daha sonra, Tripoli Üniversitesi'nde okudu. Elektrik mühendisliği dalında Lisans diplomasını almıştır. 1975 yılında, Mustafa Ebu Şakur Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde (Caltech) eğitimine devam etmek için Pasadena'ya taşındı. Caltech'te kaldığı süre boyunca 1977 yılında elektrik mühendisliği alanında bir yüksek lisans ve 1984 yılında doktorasını aldı.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mustafa Ebu Şakur 1984 yılında New York'ta Rochester Üniversitesi'nde Konuk Yardımcı Doçent olarak akademik kariyerine başladı. Sonra Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği (ECE) ve Yardımcı Doçent olarak 1985 yılında Huntsville'de Alabama Üniversitesi'ne katıldı ve 1995 yılında Profesör oldu. ECE bölümünde çalışırken, bir optik mühendisliği lisans programına başlamak için bir plan önerdi.

Başbakan yardımcılığı[değiştir | kaynağı değiştir]

22 Kasım 2011 tarihinde, Abushagur Libya Başbakan Yardımcısı seçildi. 12 Eylül 2012 tarihinde, modern Libya'nın seçilmiş ilk başbakan yardımcısı oldu. Sekiz aday arasından Libya Genel Ulusal Kongresi oyuyla seçildi. Diğer aday Mahmud Cibril 94 oy alırken, oylamanın son turunda Mustafa Ebu Şakur 96 oy aldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mustafa Ebu Şakur İngilizce Wikipedia Maddesi
Siyasi görevi
Önce gelen
Abdürrahim El-Keib
Libya başbakanı
2012–günümüz
Sonra gelen
Ali Zeydan