Yahudi bayramları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Musevi bayramları sayfasından yönlendirildi)

Yahudi bayramları, Yahudi festivalleri veya Yamim Tovim (İbraniceימים טובים, anlamı "güzel günler"; tekil Yom Tov), İbrani takvimi içerindeki günlerde Yahudiler tarafından kutlanan bayramların bütünü. Dinî, kültürel ve ulusal kaynakların unsurları içerirler: Tanah'taki Mitsva, hahamlar, Yahudi ve İsrail tarihi.

Yahudi bayramları, İbrani takviminde her yıl aynı tarihlerde gerçekleşir; ancak tarihler Miladi takvime göre farklılık gösterir. Bunun nedeni, İbrani takviminin bir hem Güneş'in, hem de Ay'ın döngülerini temel olarak alan bir Ay-Güneş takvimi, Gregoryen takvimininse bir Güneş takvimi olmasıdır.

Genel kavramlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Toplanmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayram toplanmalarını belirtmek için çok yaygın olarak belirli terimler kullanılmaktadır.

  • İbranice terim olan Yom Tov (יום טוב‎) anlam olarak bazen "güzel günler" yerine "bayram günü" olarak yansıtılır. Özellikle Şabat'ta yasaklanan tüm faaliyetlerin, yiyecek hazırlama ile ilgili olanlar dışında, yasak olduğu, Kutsal Kitap tarafından zorunlu kılınan altı bayram tarihine atıfta bulunur.[1] Bunlar arasında Fısıh'ın birinci ve yedinci günleri, Şavuot'un ilk günü, Roş Aşana'nın ilk iki günü, Sukot'un ilk günü ve Şemini Atzeret'in ilk günü yer alır.

İlgili filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mishneh Torah, Moshe ben Maimon, vol. 1, Jerusalem, 1974, s.v. Shevitat Yom-Tov 1:1 (Hebrew).