Murat Kosova

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Murat Kosova
Doğum17 Nisan 1971 (52 yaşında)
Samsun, Türkiye
MeslekSpiker

Uğur Murat Kosova (d. 17 Nisan 1971, Samsun) futbol ve basketbol maçları anlatımıyla bilinen televizyon sunucusu, spor yazarıdır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinoplu bir ailenin çocuğu olarak Samsun'da doğmuş, hayatının büyük bölümü İstanbul'da geçmiştir. İstanbul Atatürk Fen Lisesinden 1992'da mezun olmuştur. İTÜ İnşaat Fakültesini bitirmiştir.

Spor kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sporun içinden gelen ailede dünyaya gelmiştir. Annesi voleybol alanında lise yıllarında oynamış, babası ise futbol alanında ikinci lig statüsünde oynamıştır. Çocukluk yıllarında basketbol, lise yıllarında futbola merak sarmıştır. Ancak bazı sakatlıklar yaşaması ve okul hayatının futbol oynamasına izin vermediğini düşünmesinden dolayı futbol kariyerini yarım bırakmak zorunda kalmıştır.

Televizyon kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm olanlara rağmen futbolun içerisinde kalmaya çalışmış, doksanlı yılların başında İlker Yasin'in Show TV ekibine katılmıştır. Önce spor muhabirliği, ardından TRT'de spikerlik, program yapımcılığı ve spor yazarlığı yapmıştır. NTV'de ve NTV Spor'da spor spikerliği yapmıştır. Aynı zamanda Rıdvan Dilmen ile beraber Yüzde Yüz Futbol'un sunuculuğunu yapmıştır. 2022 yılından itibaren ise bu kez TV8,5 kanalında Rıdvan Dilmen ile beraber Yüzde Yüz Futbol programının sunuculuğuna devam etmektedir.

Diğer[değiştir | kaynağı değiştir]

2006 yılında gösterime giren Arabalar filminde spiker arabayı seslendirmiştir. Eylül 2012 tarihinde Riot Games'in League of Legends adlı oyununun Türkiye sunucusunda anlatım görevlisi olarak görev yapmıştır.[1]

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Şebnem Kosova ile evli olup 2 kızı vardır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Adalet Meydanları Murat Kosova'nın sesiyle yankılanacak!". League of Legends Türkiye - YouTube. 14 Eylül 2012. 1 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2020.