Mumya (film, 1959)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mumya
The Mummy
Reynold Brown'un tasarladığı film posteri
YönetmenTerence Fisher
YapımcıMichael Carreras
SenaristJimmy Sangster
OyuncularPeter Cushing
Christopher Lee
Yvonne Furneaux
Eddie Byrne
George Pastell
MüzikFranz Reizenstein
Görüntü yönetmeniJack Asher
KurguAlfred Cox
James Needs
DağıtıcıUniversal Studios
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı1959
Çıkış tarih(ler)i25 Eylül 1959 (1959-09-25) Birleşik Krallık
16 Aralık 1959 (1959-12-16) ABD
Süre88 dakika
Ülkeİngiltere
Dilİngilizce

Mumya (İngilizce The Mummy), Technicolor ile çekilmiş 1959 Hammer Film Productions yapımı İngiliz korku filmi. Başrollerinde Christopher Lee ve Peter Cushing yer almıştır.

Her ne kadar filmin adı aynı isimli 1932 Universal Pictures yapımı mumya filmini akla getirse de, bu filmin konusu ve karakterleri genel olarak Universal tarafından daha sonra çekilen Mumya'nın Eli ve Mumya'nın Mezarı filmlerinden alınmıştır. Filmin düğüm anı ise Mumya'nın Hayaleti filminden direkt alıntıdır. 1932 tarihli özgün film ile tek bağlantı "Joseph Whemple" karakteridir. Film 1987'de Warner Bros. tarafından satın alınmıştır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Arkeologlar John Banning (Peter Cushing), babası Stephen (Felix Aylmer) ve amcası Joseph Whemple (Raymond Huntley) 1895'te Mısır'da tanrı Karnak'ın yüksek rahibesi olan Prenses Ananka'nın mezarını aramaktadır. John, bacağı kırıldığından babası ve amcasına mezarın açılması sırasında katılamaz. İki adam mezara girmeden önce, bir Mısırlı olan Mehemet Bey (George Pastell) onları uyarır ve mezara girerlerse ölümcül bir laneti üzerlerine çekeceklerini söyler. Stephen ve Joseph uyarıyı dikkate almaz ve mezara girerek Ananka'nın lahdini bulur. Joseph'in iyi haberleri John'a söylemek üzere mezarı terk etmesinin ardından Stephen mistik Hayat Tomarı'nı bulur ve yüksek sesle okumaya başlar. Görüntü dışındayken adamın çığlık attığı duyulur ve daha sonra katatonik durumda bulunur.

Stephen Banning üç sene sonra, kalmakta olduğu İngiltere Engerfield'deki akıl hastanesinde kendine gelir ve oğlunun çağrılmasını ister. Oğluna mezarda Hayat Tomarı'nı okuduğunda, Karnak'ın yüksek rahibi Kharis'in (Christopher Lee) mumyasını istemeden hayata döndürmüş olduğunu anlatır. Kharis, yaşadıkları yasak aşk sebebiyle Ananka'yı hayata döndürmeye çalışırken yakalanmış ve prensesin mezarını koruması için canlı canlı gömülerek cezalandırılmıştır. Stephen kendisine inanmayan oğluna Kharis'in prensesin mezarını rahatsız eden herkesi öldürmeye çalışacağını söyler.

Bu sırada, koyu bir Karnak müridi olduğu anlaşılan Mehemet Bey de Banningler'den intikam almak için Mehemet Akir sahte adı ile Engerfield'de gelir. Bir sandık içinde İngiltere'ye getirdiği Khartis'i taşımak için iki sarhoş hamalı tutar, ama hamallar taşıma sırasında Khartis'in tabutunu bir bataklığa düşürür. Hayat Tomarı'nı kullanarak Khartis'in bataklıktan yeniden yükselmesini sağlayan Mehemet Bey mumyayı Stephen Banning'i öldürmeye gönderir. Ertesi akşam ise Kharis Joseph Whemple'ı öldürür. Cinayete şahit olan John mumyayı yakın mesafeden tabanca ile vurur ancak mumyaya hiçbir şey olmaz.

Cinayetleri soruşturması için görevlendirilen Dedektif Mulrooney şüpheci biridir ve John'un katil mumya hakkındaki hikâyesine inanmaz. Mulrooney soruşturmasını sürdürürken John, eşi Isobel'in Prenses Ananka'ya korkutucu biçimde benzediğini fark eder. Bu arada mumyayı yürürken gördüğünü iddia eden bir adamla konuşan Mulrooney John'un söylediklerinin doğru olabileceğini düşünmeye başlar.

Mehemet Bey son kurbanı öldürmesi için mumyayı Banningler'in evine gönderir. Ancak kocasının yardımına gelen Isobel'i gören Kharis John'u serbest bırakarak çıkıp gider. Mumyanın görevi tamamladığını sanan Mehemet Bey Mısır'a dönüş hazırlıklarına başlar. Onun mumyayı yöneten kişi olmasından şüphelenen John adamın ziyaretine gider ve onu şaşırtır. John'un gitmesinin ardından Mehemet Bey ikinci bir cinayet denemesi için mumyayı yönlendirir. Mehemet Bey evi koruyan başka bir polisle uğraşırken mumya da Mulrooney'i saf dışı bırakır. John'u bulan Kharis adamı boğmaya başlar. John'un ateş edişini duyan Isobel kocasını bir kez daha mumyadan kurtarır. Mehemet mumyaya kadını öldürmesini emreder ancak mumya bunu reddeder. Mehemet kadını kendisi öldürmeye çalışınca mumya tarafından öldürülür. Kendinden geçmiş olan Isobel ile birlikte bataklığa giden mumyayı John, Mulrooney ve diğer polisler takip eder. John'un bağırışlarıyla kendine gelen Isobel Kharis'e kendisini yere bırakmasını emreder. Isobel'in kurtulmasının ardından polisler mumyaya ateş açar. Kharis çamura batarak ortadan kaybolurken Hayat Tomarı'nı da yanında götürür.

Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Rol
Peter Cushing John Banning
Christopher Lee Kharis
Yvonne Furneaux Isobel Banning / Prenses Ananka
Eddie Byrne Dedektif Mulrooney
Felix Aylmer Stephen Banning
Raymond Huntley Joseph Whemple
George Pastell Mehemet Bey
George Woodbridge P.C. Blake
Harold Goodwin Pat
Denis Shaw Mike
Willoughby Gray Dr. Reilly
Michael Ripper Kaçak avcı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]