Moshe Ziffer

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Moshe Ziffer (d.1902 - ö.1989), İsrailli sanatçı ve heykeltıraş. 24 Aralık 1902 tarihinde dönemin Avusturya-Macaristan İmparatorluğu sınırları içinde kalan Przemyśl kentinde dünyaya geldi. (günümüzde Polonya'da) 1919 yılında, 17 yaşındayken Avrupa'yı terk etti ve Filistin'e gitti. 1924 yılında geri dönerek 1933 yılına dek Viyana, Berlin ve Paris'te heykeltıraşlık eğitimi aldı. Ziffer'in yapıtları günümüzde Tel Aviv Üniversitesi ve Kudüs Yahudi Üniversitesi yerleşkelerinde sergilenmektedir.

Ziffer, 9 Nisan 1989 tarihinde Tel Aviv'de yaşamını yitirdi. Ölümünden sonra Safed kentinde bulunan haykel bahçesini kentin belediyesine; Tel Aviv'deki evini ise Tel Aviv Üniversitesi'ne bağışladı.

Ziffer'in yapıtları arasında heykellerin yanı sıra, büst çalışmaları da bulunur. Ziffer, 1929 yılında Berlin'de Albert Einstein ile tanışmış ve aralarında bir dostluk başlamıştır. Einstein'ın, öğrencilik döneminde Ziffer'e burs verdiği bilinmektedir. Ziffer'in, Einstein'ı betimlediği toprak büst bugün Berlin'de bir müzede sergilenmektedir.