Morris (çizer)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Morris
Morris (sağda) ve Goscinny (1971)
DoğumMaurice De Bevere
1 Aralık 1923(1923-12-01)
Kortrijk, Belçika
Ölüm16 Temmuz 2001 (77 yaşında)
Brüksel, Belçika
Çalışma alan(lar)ıKarikatürist, Yazar, Sanatçı
Önemli çalışmalarıRed Kit
İmza
{Şablon:İmza alt

Maurice de Bevere (1 Aralık 1923 - 16 Temmuz 2001), Belçikalı çizer. Türkiye'de en bilinen eseri Goscinny ile beraber hazırladığı Red Kit (Lucky Luke) serisidir.

Red Kit[değiştir | kaynağı değiştir]

1946 yılında Spriou isimli Fransız dergisinde Lucky Luke ismiyle çizmiştir.[1] Lucky Luke Türkiye'de bilinen adıyla Red Kit ona yardım eden sadık dostu Düldül ile (orijinal adı ile Jolly Jumper) Vahşi Batıyı gezen yalnız bir kovboydur.

Goscinny[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransız çizer, yazar ve editördür. Morris çizgi romanlarında senaryo yazmayı pek sevmez ve çizgileri ön plana çıkarmayı sever. Goscinny ile anlaşır ve senaryoyu onun yazmasını ister. Goscinny ile tanıştıktan sonra Red Kit'in meşhur Daltonlar'ı çizilmiştir. Goscinny öldükten sonra Morris pek çok farklı çizerle çalışmıştır fakat pek çok karakterin yaratılmasında ilham kaynağı olan Goscinny'dir.

Red Kit Adı[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de "Lucky Luke" çizgi romanına Red Kit isminin verilmesinin hikâyesini ise isim babası olan Ferdi Sayışman[2] ise şöyle açıklıyor:

"O zaman Lucky Luke'un maceraları Fransız Spirou dergisinde çıkıyordu. Burada da yayınlamaya karar verince, Türkçe ne isim koyalım, diye düşünmeye başladık. Bir arkadaşın çıkarmak istediği Red Rider (Kızıl Sürücü) diye bir dergi vardı. Ben de Bil Kit diye başka bir derginin kopyasını yapıyordum. Red kısmını Red Rider'dan Kit kısmını da Bil Kit'ten aldık, Red Kit oldu."

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Morris, 78 yaşında yüksek bir yerden düşmesi sonucu meydana gelen emboli nedeniyle öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ BDoubliées. "Spirou année 1946". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2013. 
  2. ^ 24 Nisan 2005 tarihli Hürriyet haberi 4 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 4 Kasım 2021 tarihinde erişilmiştir