Call of Duty: Modern Warfare 2

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Modern Warfare 2 sayfasından yönlendirildi)
Call of Duty: Modern Warfare 2
GeliştiriciAspyr
Infinity Ward Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcılarActivision, Square Enix
YapımcıInfinity Ward
TasarımcıMackey McCandlish
SenaristGuy Ovadia
BestecilerHans Zimmer, Lorne Balfe
SeriCall of Duty
MotorIW engine 4.0
PlatformlarMicrosoft Windows, Xbox 360, Playstation 3, Nintendo DS, BlackBerry
Çıkış10 Kasım 2009 - Microsoft Windows
10 Kasım 2009 - Xbox 360, Playstation 3
10 Kasım 2009 - Nintendo DS
5 Kasım 2009 - BlackBerry
TürBirinci şahıs nişancı
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun
co-op mode Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Call of Duty: Modern Warfare 2[1] ya da resmî olmayan adıyla Call of Duty 6,[2] Infinity Ward'ın yapımcılığını üstlendiği, birinci şahıs nişancı tarzında bir video oyunudur. Resmi olarak 11 Şubat 2009'da duyurulmuştur,[3][4] Modern Warfare 2, Call of Duty 4: Modern Warfare'in devamı niteliğindedir ve aynı olay seyrinde devam eder.[3][5]

Modern Warfare 2 diğer iki Call of Duty oyunuyla birlikte satışa sunulmuştur: Nintendo DS için Call of Duty: Modern Warfare: Mobilized,[6] ve Wii konsolu için tasarlanmış Call of Duty: Modern Warfare port sürümü.[7] Geliştiriciler Modern Warfare 2'nin IW 4.0 oyun motoru'nun önceki oyunda kullanılmış motorun üzerinde bazı düzeltmeler yaparak elde ettiklerini kaydetmişlerdir. Yapımcı Mackey McCandlish'in ileriki yıllarda oyunu Activihelos Entertainment tarafından devam ettireceklerini açıkladı.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Modern Warfare 2 çatışmalar
Kar motorları

Call of Duty 4: Modern Warfare'deki kapanış bölümü "Mile High Club"'ta yer alan "Özel Kuvvetler"; benzer şekilde Modern Warfare 2'de "Özel Kuvvetler" modu olarak yer alacaktır,[8] hikâye bölümüyle ilişkisi bulunmayan birçok kurgusal ögeyi barındıran tek tek görevler halindedir. Ana hikâye kooperatif oyunu desteklemeyecek, fakat "Özel Kuvvetler" modu iki oyunculu koooperatif oyun seçeneğine sahiptir.[5]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşırı milliyetçi partinin lideri Imran Zakhaev'in ölümünün ardından müttefikler (Amerika ve İngiltere) savaşı kesinlikle kazandıklarını düşünürken aradan geçen 5 yılda işler pek de umdukları şekilde gitmez. 2016 yılında ülkede hakim olmasından korktukları aşırı milliyetçiler yönetimi ele geçirir ve Yeni Rusya kurulur. Imran Zakhaev bir halk kahramanı ilan edilir ve Kızıl Meydan'a heykeli dikilir. Aşırı milliyetçiler silahla başaramadıklarını Zakhaev'in ölümüyle başarır. Yeni Rusya'nın lideri aşırı milliyetçi partinin yeni genel başkanı olan Boris Vorsehvsky olur.[9] Ancak Boris Vorshevsky, aşırı milliyetçi partinin şiddet dolu geçmişini geride bırakarak imajını düzeltmek ve Yeni Rusya'nın meşru yöneticisi olmak için, sınır tanımaz bir Batı düşmanlığı olan ve şiddet eğilimli Vladimir Makarov'u parti dışına iter. Çünkü Zakhaev döneminden itibaren sivrilmeye başlayan Vladimir Makarov, Zakhaev'in intikamını almaktan vazgeçmeyerek şiddet eylemlerine devam etmiştir. Partinin silahlı kanadı Vladimir Makarov'un liderliğinde varlığını korur.

Aşırı milliyetçi tehdidin yeni adı olarak sivrilen Vladimir Makarov'a karşı, daha önce Khaled Al-Asad'ı (Halit El-Esad) yakalamak için yürüttüğü operasyonda nükleer bomba patlamasıyla otuz bin adamını kaybeden General Shepherd tarafından "Task Force 141" adıyla bir özel tim oluşturulur. Doğrudan General Shepherd'a bağlı olan bu timin başına eski SAS komandosu John "Soap" MacTavish getirilir. General Shepherd, Rusya üzerinde düşen ve müttefiklerin hava savunma sahalarıyla ilgili "Saldırı Belirleme Sistemi" (ACS Module) modülünün içindeki bilgileri Ruslar kopyalamadan önce ele geçirmesi için Task Force 141'den "Roach" ve "Soap"u Tanrı Dağlarındaki bir hava üssüne gönderir. Operasyon başarıyla sonuçlanır ve modül geri getirilir. Diğer taraftan General Shepherd, Afganistan'daki bir operasyon sırasında üstün yararlılık gösteren "Er Joseph Allen"ı Task Force 141'e dahil eder. Shepherd, Allen'ın kimliğini değiştirerek "Alexei Borodin" adıyla Makarov'un ekibine sızdırmaya ve böylelikle Makarov'un attığı her adımı izlemeye çalışır. Allen'ın da dahil olduğu Makarov ve ekibi Moskova'daki" Zakhaev Uluslararası Hava Alanı"na ellerinde Amerikan yapımı silahlarla saldırır. Makarov'un amacı Amerikan yapımı silahlar kullanarak bu saldırının dünya kamuoyunda Amerika tarafından tertiplendiği izlenimini yaratmak ve zaten gergin durumdaki Amerikan-Rus ilişkilerini bir savaşa dönüştürmektir. En başından beri Allen'ın kim olduğunu bilen Makarov hava alanından ayrılacakları sırada onu vurarak cesedini oraya bırakır ve Rus yetkililerin onu bulduğunda şüpheye yer bırakmayacak şekilde bu katliamın bir Amerikan tertibi olarak görüleceğini hesaplar. Gerçekten de planladığı gibi olur ve Ruslar da dahil olmak üzere tüm dünya katliamı Amerikanın tertiplediğine inanır.

General Shepherd hava alanındaki saldırıda kullanılan mermi kovanlarını incelediğinde mühimmatın "Alejandro Rojas" adlı Brezilyalı bir silah kaçakçısı tarafından sağlandığını görür ve Task Force 141, Rojas'ı yakalamak ve ondan Makarov hakkında bilgi almak için Brezilya Rio de Janeiro'ya gider. Ruslar Amerikan hava sahasını yararak Amerika'ya sürpriz bir saldırı düzenler ve Rusya'da düşen ACS modülünün içindeki bilgilerin Task force 141 ele geçirmeden çok önce kopyalandığı anlaşılır. Amerika, Rus saldırısıyla sarsılırken Shepherd, Afganistan'da da emrinde bulunan "Çavuş Foley", "Onbaşı Dunn" ve "Er Ramirez"in de aralarında bulunduğu Rus istilasına karşı savaşan takımı doğrudan yönetir.

Brezilya'daki operasyon başarılı olur ve ekip Rojas'tan Makarov'un dünyada Amerika'dan sonra en çok nefret ettiği şeyin Rusya Petropavlovsk'taki bir gulagta tutulan "627" numaralı mahkûm olduğunu öğrenir. Makarov'u yakalamak için kullanılacak bu "yemi" kurtarmak için operasyona girişilir. Öncelikle bölgeye havadan ulaşmayı engelleyen ve Ruslar tarafından üzerine yerleştirilen füzelerle bir hava sahası olarak kullanılan bir petrol arama istasyonunu denizaltı ile çıkarma yaparak ele geçirirler. İstasyonu Amerikan askerlerine bırakan Task Force 141, Gulaga saldırır. Ekibin kurtarmaya çalıştığı kişinin eski SAS komandosu "Captain (Yüzbaşı) Price" olduğu görülür. Price, 2013 yılında Vladimir Makarov'u yakalamak için düzenlenen "Kingfish" operasyonu sırasında yakalanarak Rus hükûmet güçleri tarafından gulaga hapsedilmiştir.

Hemen Task Force 141'e dahil edilen Price, Shepherd'ın önce Makarov'u yakalama konusundaki ısrarına karşın öncelikle Amerika üzerindeki savaşın bitirilmesinin gerekli olduğunu düşünür ve Shepherd'a karşı çıkarak başında bulunduğu operasyonla bir nükleer Rus denizaltısını ele geçirir. Denizaltındaki EMP füzesini Amerika'ya yollar ve Washington, DC üzerinde patlatır. Bu durumdan haberdar olmayan Çavuş Foley ve Ekibi neye uğradığını şaşırır. Price'nin füzeyi patlatmasıyla elektrikler kesilir, kırmızı noktalar, iletişim hatları, optikler devre dışı kalır, havadaki Rus helikopterleri takımın üstüne yağar. En sonunda etraf sakinleşince Amerikan ordusu başkent Washington, DC'nin kontrolünü sağlamak için saldırıya geçer. Bu sırada Amerika Bölgenin Rus kontrolüne geçtiğini düşünür ve "Hammerdown" Protokolünü yürürlüğe sokar. Hava kuvvetleri de Rusları temizlemek için bombardıman başlatacağını anons eder. Hedeflerini Rus askerlerinden temizleyen Foley ve ekibi bombardımana maruz kalmamak için yeşil işaret fişeği yakarak binanın tepesinden işaret verir.

Savaşın gidişatına etki eden Task Force 141, Shepherd'ın emriyle Makarov'u yakalamak için plan yapar. "Ghost" ve "Roach" Makarov'un saklanabileceği iki muhtemel yerden biri olan Rusya'nın Gürcistan sınırındaki saklanma yerine saldırı düzenlerken, "Price" ve "Soap" ise Afganistan'daki eski bir hava üssüne saldırır. Ghost ve Roach Makarov'u bulamaz ancak onun bilgisayarında yer alan bütün bilgileri kopyalamayı başarır. Ardından Makarov'un adamlarının saldırısı altında oradan kaçmaya çalışır. Shepherd ekibi karşılamak için bizzat adamlarıyla birlikte çatışmanın ortasına gelir. Bilgilerin kopyalandığı diski aldıktan sonra Shepherd, Roach ve Ghost'u öldürür ve oradan helikopterle uzaklaşır. Shepherd'in amacı Task Force 141'i ortadan kaldırarak kendisini bir savaş kahramanı haline getirmektir. İhanetten sonra hem Makarov'u öldürmek, hem de Task Force 141'i ortadan kaldırmayı amaçlar. Çünkü Makarov'u öldürünce Savaş kahramanı ilan edilecektir fakat Task Force 141 den Price ve Soap onun ihanetini bildiği için onu yalanlayacaktır ve Shephard cezalandırılacaktır. Bu nedenle haksız yere Soap ve Price'ı savaş suçlusu ilan eder ve planını yürütür. Ekibin elindeki bilgileri içeren diski alarak kendisini yalanlayacak her türlü delili de ortadan kaldırmayı hedefler. Bu sayede Amerikan'ın aktif askerî güç olarak harekâtlarına devam etmesini sağlayacak ve bu müthiş gücü elinde tutan tek adam olacaktır.

Bu sırada Afganistan'daki Soap ve Price da aynı ihanete uğramıştır. Telsizden Ghost ve Roach'u Shepherd'a karşı uyarmaya çalışsalar da çok geç kalmışlardır. Afganistan'da Shepherd'ın adamları olan "Shadow Company" ile Makarov'un adamları arasındaki çatışmanın ortasında kalan Price ve Soap iki ateş arasından bir çıkış yolu arar. Price telsiz üzerinden Makarov'u bularak "Düşmanımın düşmanı dostumdur" sözünü hatırlatarak ondan Shepherd'ın yerini öğrenir. Shepherd'tan intikam almayı ve onun kendisini dünyaya kahraman ilan etmesini engellemek isteyen Soap ve Price Shepherd'ın inine baskın düzenler. Zodyak botlarla yapılan uzun bir kovalamacanın ardından kaçmaya çalışan Shepherd'ın helikopterini Price düşürür ve kendileri de şelaleden botla suya düşerler. Ayağa kalkan ancak sersemlemiş bir halde bulunan Soap bıçakla Shepherd'ın peşinden gider ama Shepherd onun saldırısını savuşturup kendi bıçağını göğsüne saplar. Daha sonra da 30 bin adamını kaybederken bütün dünyanın bunu seyrettiğini, bütün bu yaptıkları sayesinde yarın herkesin savaşmak için gönüllü olacağını ve bunu anlaması gerektiğini söyleyerek Soap'u öldürmek üzere silahına mermi koyar. Tam onu silahıyla vurmaya hazırlanırken Price yetişir ve Shepherd'ı engeller. Kavgada Shepherd üstünlüğü sağlayıp Price'ı alt ederken Soap göğsüne saplı bıçağı çıkarıp Shepherd'e fırlatır ve bıçak Shepherd'ın gözüne saplanarak onu öldürür. Daha sonra kendine gelen Price, Soap'u Nikolai'ın oraya getirdiği helikopterine bindirmek için kaldırır. Nikolai bildiği güvenli bir yer olduğunu söyler ve oyun burada biter.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

•Er Joseph Allen:75.Ranger Alayı'nda görevli,Hunter 2-1 timinin üyesi bir Amerikan askeridir. Afganistan'daki operasyon sırasında gösterdiği başarıdan dolayı General Shepherd tarafından Task Force timine alınır. Burada kimliği değiştirilerek Makarov'un ekibine sızdırılır. Allen,Moskova Havalimanı'na düzenlenen saldırı sonrası Makarov tarafından öldürülür.

•Gary'Roach'Sanderson:Task Force timinin muhteşem dörtlüsünden biridir.Milliyeti belirsizdir. Oyun boyunca yüzü görülmemiştir. Soap Mactavish'in sağ koludur. Favela operasyonu sırasında dengesini kaybedip çatıdan düşmüştür. Ghost ile birlikte yaptığı ev baskını sonrası Makarov'un gerekli bilgilerini alıp kaçar. Ancak kaçış sırasında yanına bir havan isabet edip yaralanır. Ghost tarafından helikoptere taşınırken Shepherd tarafından vurulur ancak yine ölmez. En son atıldığı çukurda üzerine benzin dökülerek yanarak ölür.

•Er James Ramirez:Hunter 2-1 timinin bir üyesidir.Çavuş Foley ve Onbaşı Dunn ile birlikte ülkesini Rus işgaline karşı korumaktadır. Tıpkı Roach gibi kendisi hakkında hiçbir şey bilinmemektedir. Başkent Washington'da çatışmalar sırasında bulunduğu helikopter düşer ancak sağ kurtulmuştur.

•Yüzbaşı John'Soap'Mactavish:Task Force 141 timinin komutanıdır.İlk defa sesi ve yüzü bu seride görünmüştür. Ghost ve Roach ile birlikte bulunduğu görevler sonucu yüzbaşılığa kadar yükselmiştir. Zindan baskınında eski dostu ve komutanı Yüzbaşı Price'e tekrar kavuşmuştur.Price ile yaptığı Afganistan operasyonu sırasında Shepherd'ın ihanetine uğrar ancak sağ kurtulur. Sonrasında zayıf ekipmanlar ile Shepherd'ın karargahına baskın düzenler ve uzun suren kovalamaca sonucu helikopter düşürürler. Geçirdiği kısa süreli baygınlık sonrası Shepherd'i bulup bıçaklamaya çalışır ancak kendisi bıçaklanır. En son karnına saplı bıçağı çıkararak Shepherd'i öldürür.

•Yüzbaşı John Price:2011 yılında Altay Dağları'nda İmran Zakhaev ve yandaşları yapılan çatışmadan sağ kurtulup yeni kurulan Task Force 141'e katılır. 2013 yılında yapılan Kingfish Operasyonu sırasında esir düşer ve akıbeti kaybolur. 2016 yılındaTask Force tarafından 'Prisoner 6-2-7' kod adlı bir mahkumu bulmak için yapılan zindan baskınında aranan mahkum kendisidir. Zindandan çıktıktan sonra ekibe dahil olur ancak Shepherd ile fikir ayrılığına düşer. Roach ve Ghost ile birlikte bir Rus denizaltısını ele geçirerek ateşlediği füze Rus-Amerikan Savaşı'nı bitirir. Afganistan'da yaptığı baskın sonucu bıçaklanan Soap'u ölümden kurtarır.

•Teğmen Simon'Ghost'Riley:Task Force timinin bir üyesidir.Her zaman bir kurukafa maskesi ile dolaşır. Roach ve Soap ile birlikte birçok operasyonda bulunmuştur.Zindan operasyonu sırasında ekibe lojistik destek sağlamıştır. Roach ile yaptığı ev baskını sonucu Shepherd'ın ihanetine uğrar ve ölür. Oyuncular tarafından sevilen bir karakterdir.

•Korgeneral Shepherd:75.Ranger Alayı'nın komutanıdır. 2011 yılında Orta Doğu'da patlayan atom bombası sonucu 30.000 askerini kaybetmiş,bunun sonucunda Task Force 141'i kurmuştur. Amerikan-Rus Savaşı bitiminde kahraman ilan edilmiş ve tam yetki kendisine verilmiştir. Bu yetkinin doğurduğu özgüven sonucu Task Force 141'e ihanet eder ve ortadan kaldırır. Afganistan'da Price ile birlikte girdiği kavga sırasında Soap tarafından gözüne firlatılan bıçakla ölmüştür.

•Çavuş Foley:Hunter 2-1 timinin başıdır.Sadık,ülkesine bağlı, çalışkan bir askerdir.Amerikan-Rus Savaşı sırasında uçağı düşen bir görevliyi kurtarmış,sonrasında başka bir bölgede 2.000 sivilin tahliyesinde yardımcı olmuştur.

•Onbaşı Dunn:Hunter 2-1'in üyesidir.Çavuş Foley'in yardımcısıdır.Çok çabuk panik yapabilen bir yapıya sahiptir.

•Vladimir Makarov:Oyunun antagonistidir Shepherd'in takıntılı düşmanıdır.İmran Zakhaev'in sağ koludur.Moskova Havalimanı'na Amerikan silahlarla saldırarak saldırıyı Amerika'nın üzerine yıkar ve büyük bir savaşın kıvılcımını çıkartır.Task Force tarafından asla ele geçirilimemiştir.Kendisiyle bağlantı kuran Price'ye Shepherd'ın saklandığı yeri söylemiştir.

Oyunu oynayan birçok kişi, en sevdiği karakteri Teğmen Simon "Ghost" Riley olarak belirtmektedir ve bazı kişiler "Ghost"un, Gaz'in hayaleti(!) olduğunu söylemektedir. Ayrıca "Gaz"i de "Ghost"u da seslendiren kişi Craig Fairbrass'dir.

Seslendirenler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yüzbaşı 'Soap' Mactavish - Kevin McKidd
  • Teğmen Simon 'Ghost' Riley - Craig Fairbrass
  • Yüzbaşı Price - Billy Murray
  • Korgeneral Shepherd - Lance Henriksen
  • Çavuş Foley - Keith David
  • Onbaşı Dunn - Barry Pepper

Çok oyunculu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun çok oyunculu modunun önceki oyunlardan farkı şunlardır:

  • Daha değişik perkler ve kullandıkça açılan proları(cold-blooded, danger close, sitrep, ninja, commando)
  • Belli sayıda öldüreceğimiz düşmanların ödülü olarak killstreaks ödüllerinin fazla ve kendimizin seçimine bırakılması (uav, counter-uav, sentry gun, harrier strike, attack helicopter,chopper gunner, AC-130, EMP, tactical nuke)
  • Silahlarla düşman öldürdükçe yeni açılan silah ekipmanları(susturucu, nişangahlar, fmj, bomba atar vb.) ve düşmanlarımızı kafadan vurdukça açılan silah kamuflajları(sand,woodland, urban, blue tiger, red tiger, fall).
  • Daha değişik modlar (search and destroy,sabotage vs.) özelliklerdir.
  • Bazı meydan okuma ve görevleri tamamlayarak kazandığınız callsigns'ler ve title'ler. (örneğin 1 Bullet 2 Kill adlı title'ı sniper kullanırken 1 mermi ile 2 adam öldürerek açarsınız.)
  • Silahlarla 1000 kere kafa vuruşu, bütün silah ekipmanları toplama, 500 öldürme gibi görevleri tamamlayarak silahlara özel title'lar.

Oyunu çok oyunculu oynarken 1. seviyeden başlarsınız. Oyunun en son seviyesi 70. seviyedir. 70. seviyede prestige modu açılır. Eğer isterseniz başlarsınız ve 70. seviyeye kadar açtığınız silahlar gider. Bazı özellikler ve silahlar seviye atladıkça açılır.Aynı zamanda prestige modda işaretinizde değişir ve seviyeniz tekrar 1. Seviye olur. Prestige modu sınırı 11. prestige'dir.

Aynı zamanda bazı oyuncular oyunu modlayarak oyuna usb,jailbreak ya da CFG aracığılıyla mod menüleri ekleyerek oyuna aimbot,god-mode ve level hileleri gibi (ki bunun gibi yüzlerce mod var!) modlar ekleyip oyunun düzenini bozmuşlardır.

Pazarlama[değiştir | kaynağı değiştir]

25 Mart 2009'da oyuna ait ilk teaser trailer San Francisco'daki Game Developers Choice Awards sırasında gösterilmiştir. Bu teaser aynı zamanda Infinity Ward'ın internet sitesine gönderilmiştir.[10] Teaser'da çıkış tarihi 10 Kasım 2009 olarak duyurulmuş[4] ve oyunun adı Call of Duty: Modern Warfare 2 resmi olarak sadece Modern Warfare 2 olarak kısaltıldığı onaylanmıştır.[4] Söz konusu teaser kısa bir süre sonra Xbox Live Marketplace ve PlayStation Network'te boy göstermiştir.[11] 10 Mayıs 2009'da yayınlanan ikinci teaser'da kar motorsiklerinin sürüldüğünü, akıllı bombalara yol gösterildiğini ve su altı görevlerinin gerçekleştirebildiği oyun özelliklerini takdim edilmiştir. Teaser oyunun 24 Mayıs 2009'daki NBA]] Doğu Konferansı Finallerinde "gösterilebileceğini" duyurmuştur.[12] Bu "gösterim" ilk tam uzunluktaki güncel oyun içi sahne ve çatışmaların ilk defa bu denli geliştirilmiş bölümler içeren trailer idi; söz konusu trailer bu sebeple Modern Warfare 2'nin resmi internet sitesinde bulundurulmaktadır.[13]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

2009 Electronic Entertainment Expo'da, Infinity Ward iki çoklu oyuncu haritasından ibaret indirilebilir içerik paketi öncelikle oyunun Xbox Live ve Xbox 360 sürümleri için geliştirileceğini duyurmuştur.[14]"Cliffhanger" adlı başlangıç görevi ve oyuncu karakteri olan Çavuş Gary "Roach" Sanderson E3 Fuarı'nda takdim edilmiştir, karakter ve Yüzbaşı "Soap" MacTavish oyuncuya hiçbir ön bilgi verilmeden Kazakistan'daki Tanrı Dağları bölgesindeki karlarla kaplı alanda düşmüş bir uydudan veri toplamak amacıyla kurulmuş bir Rus havaalanı üssüne sızdığı gösterilmiştir.Ayrıca oyunda James Ramirez adında bir er ile de oynarız,MW de olduğu gibi üstlerimizin emirlerini takip ederiz. Görev sırasında kar motosikletlerine binildiği gösterilmiştir.

Yenilenmiş versiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered, orijinal oyundan daha iyi ışıklandırma ve grafik kalitesiyle 31 Mart 2020'de Playstation 4'e, 30 Nisan 2020'de ise Xbox One ve Microsoft Windows'a çıkış yaptı.[15]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Alexander, Leigh (9 Temmuz 2009). "Modern Warfare 2 Box Retains Call of Duty Brand". Gamasutra (İngilizce). 11 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2009. 
  2. ^ Destructoid - "Right now 'Call of Duty' is not attached to Modern Warfare 2" 3 Haziran 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 5 Haziran 2009 tarihinde erişilmiştir.
  3. ^ a b IGN - "Call of Duty: Modern Warfare 2 This Holiday" 14 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 5 Haziran 2009 tarihinde erişilmiştir.
  4. ^ a b c Activision - "Modern Warfare 2 Coming November 10, 2009" 15 Nisan 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 5 Haziran 2009 tarihinde erişilmiştir.
  5. ^ a b IGN - "Modern Warfare 2 Details Surface" 23 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 5 Haziran 2009 tarihinde erişilmiştir.
  6. ^ "Call of Duty: Modern Warfare: Mobilized in Development for Nintendo DS". IGN. 3 Ağustos 2009. 7 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2009. 
  7. ^ "Call of Duty: Modern Warfare Coming to Wii". IGN. 5 Ağustos 2009. 5 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2009. 
  8. ^ Gamespot - "First Modern Warfare 2 details emerge" 29 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 7 Haziran 2009 tarihinde erişilmiştir.
  9. ^ [1] 29 Nisan 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 15 Mart 2013 tarihinde erişilmiştir.
  10. ^ Infinityward - "Modern Warfare 2 Teaser Trailer" 27 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 08-06-2009 tarihinde erişilmiştir.
  11. ^ Playstation. - "PlayStation Store Update" 14 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 08-06-2009 tarihinde erişilmiştir.
  12. ^ IGN - "Modern Warfare 2 Gameplay Glimpsed" 15 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 08-06-2009 tarihinde erişilmiştir.
  13. ^ IGN - Modern Warfare 2 Xbox 360Trailer - Reveal 2 TraileR 27 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 08-06-2009 tarihinde erişilmiştir.Oyun 5 günde Dünya çapında 550 milyon satış rakamına ulaşmıştır.
  14. ^ VG247 - Two maps for Modern Warfare 2 are timed exclusives for XBL 5 Haziran 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 7 Haziran 2009 tarihinde erişilmiştir.
  15. ^ Gökhan, Mert (1 Nisan 2020). "Modern Warfare 2'nin Remastered Versiyonu Çıkış Yaptı!". Oyungezer. 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2021.