Mk I kruvazör tankı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mk I Kruvazör Tankı sayfasından yönlendirildi)
Mk I Kruvazör Tankı (A9)

Çeşidi Kruvazör Tank
Uyruğu Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Özellikler
Ağırlık 13 ton
Uzunluk 5,8 m
Genişlik 2,5 m
Yükseklik 2,65 m
Mürettebat 6 (Komutan, silahçı,yükleyici,sürücü, 2x makineli tüfekçi)


Zırhı 6 - 14 mm
Ana silahı QF 2-pdr
100 mermi
Diğer silahları 3 x 0.303 Vickers makineli tüfek
3,000 mermi
Motor AEC dizel
150 hp (kW)
Süspansiyon donanımı Yaylı
Harekat menzili 241 km
Azami hızı 40 km/h


Mk I Kruvazör Tank (A9) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı.

Tarihi ve özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

A9 modeli 1934 yılında Vickers firmasından Sir John Carden tarafından, Mark II Orta Sınıf Tank'ın başarılarından etkilenerek tasarlandı. Ancak büyük buhran dönemi sürmekteydi ve bu sebepten tankta bazı kesintilere gidildi. Tareti bulunan ilk İngiliz tankıydı. Zayıf bir zırha sahip en fazla 14 mm lik dikey zırha sahip bir tanktı.

Sürücü kompartımanı ve savaş kompartımanı birleşikti. Taretinde 2-pounder (40 mm) top ve eş eksenli Vickers makineli tüfek bulunuyordu. Sürücü kısmında ise üzerlerinde birer makineli tüfek bulunan iki küçük taret bulunuyordu. Her makineli tüfeğin bir adet silahçısı bulunuyordu. Bunlarla beraber tank 6 kişilik mürettebattan (Komutan, silahçı, yükleyici, sürücü, 2 x makineli tüfekçi) oluşuyordu.

Tank için 1936 yılında denemelere başlandı ve 1937 yılında 125 adet sipariş verildi. Bunlardan 75 tanesi Harland and Wolff ve 50 tanesi ise Vickers firmaları tarafından üretildi. Tankta orijinal Rolls-Royce araba motoru kullanıldı. Ancak istenilen gücü üretemeyen bu motorun yerine daha sonra AEC otobüs motoru kullanıldı.

Daha sonraki Valentine tankında da aynı alçak gövde ve süspansiyonlar vardı. Ancak zırhı daha kalındı.

A9 ağırlığı 12 ton, boyu 5,8 metre, yüksekliği 2,65 metre ve genişliği 2,5 metreydi. Karayolunda en fazla 40 km/s hıza, arazide ise 24 km/s hıza sahipti. Karayolunda en fazla 240 km menzile sahipti. Renkli çizimi

Performansı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kruvazör tank özellikle Fransa, Yunanistan ve Kuzey Afrika cephelerinde etkili oldu. Sahip olduğu 40 mm lik top Alman tanklarını etkisiz hale getirmeye yetiyordu. Ancak tankın ince zırhı aracı korumada yetersiz kalmaktaydı.

Yürüyen aksamı bazen büyük sorunlar çıkartıyordu. Tank kendi ekseninde dönüp duruyordu.

Modelleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mark I (A9)

Bu tank Fransa Seferi sırasında İngiliz 1. Zırhlı Tümeni tarafından kullanıldı. 1941 yılında Kuzey Afrika Cephesi'nde ise İngiliz 2. ve 7. Zırhlı Tümenleri tarafından kullanıldı.

Mark I CS

Taretinin üzerinde (94mm)lik obüs bulunuyordu. Bu obüs sadece sis bombası atıyordu. +0 adet mermi taşıyabiliyordu.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]