Mistik Olay

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Happening
Mistik Olay film afişi
YönetmenM. Night Shyamalan
YapımcıBarry Mendel
Sam Mercer
M. Night Shyamalan
SenaristM. Night Shyamalan
AnlatıcıAndrew Rhodes
OyuncularMark Wahlberg
Zooey Deschanel
John Leguizamo
MüzikJames Newton Howard
Görüntü yönetmeniTak Fujimoto
KurguConrad Buff
Dağıtıcı20th Century Fox
(Hindistan hariç)
UTV Software Communications
Çıkış tarih(ler)i12 Haziran 2008:
Tayland
11 Haziran 2008:
Belçika, Fransa
13 Haziran 2008:
ABD, Birleşik Krallık, Hindistan, Brezilya
Süre90 dk.
ÜlkeABD
Dilİngilizce
BütçeUS $60 milyon
HasılatYurt içi
$64,505,912
Yurt dışı
$98,834,810
Dünya çapında
$163,340,722

Mistik Olay (İngilizce: The Happening), 2008 ABD- Hindistan yapımı Bilimkurgu / Dram / Gerilim / Gizem / Macera türü bir filmdir.

Mark Wahlberg, Zooey Deschanel, John Leguizamo ve Betty Buckley filmde yer alıyor ve toplu intiharlara neden olan açıklanamaz bir doğal afet etrafında dönüyor. Filmin prömiyeri 10 Haziran 2008'de New York'ta yapıldı ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 13 Haziran'da 20th Century Fox tarafından sinemalarda gösterime girdi. Eleştirmenlerden genel olarak olumsuz eleştiriler aldı ve dünya çapında 163 milyon $ hasılat elde etti.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

New York'taki Central Park'ta insanlar toplu intihar etmeye başlar. Olaya havadaki bir nörotoksin kullanan bir biyo-terörist saldırının neden olduğuna inanılır ve hızla Kuzeydoğu Amerika Birleşik Devletleri'ne yayılır. Lise fen bilgisi öğretmeni Elliot Moore ve karısı Alma, Elliot'ın matematikçi meslektaşı Julian tarafından Philadelphia'dan bir trende ona ve kızı Jess'e eşlik etmeye ikna edilir. Yolculuk sırasında grup, Boston ve Philadelphia'nın da etkilendiğini öğrenir. Tren tüm telsiz bağlantısını kaybeder ve küçük bir kasabada durur. Julian, karısının Boston'dan Princeton'a gittiğini öğrenince, onu aramaya karar verir ve Jess'i Moores'a emanet eder. Ancak Julian, Princeton'a geldiğinde o da esen toksin rüzgarından etkilenir ve bileğini keserek intihar eder.

Elliot, Alma ve Jess, bir çocuk bakıcısı ve karısıyla birlikte otostop çekerler. Fidanlık, bitki yaşamının, nörotransmiterleri uyaran ve insanların kendilerini öldürmesine neden olan havadaki bir toksinden oluşan insanlara karşı bir savunma mekanizması geliştirdiğini teorileştirir. Gruba daha sonra çeşitli yönlerden gelen diğer kurtulanlar da katılır, yollardan ve kalabalık alanlardan kaçınmayı seçerler. Grubun büyük bir kısmı toksinden etkilendiğinde, Elliot bakıcının haklı olduğunu ve bitkilerin yalnızca büyük insan gruplarını hedeflediğini öne sürer. Gruplarını daha küçük ceplere böler ve Josh ve Jared isimli çocuklarla birlikte yürürler. Daha sonra barikatlı bir eve gelirler. Evin silahlı sahibi tarafından Josh ve Jared eve zorla girmeye çalıştıkları geçekçesiyle acımasızca öldürülürler.

Elliot, Alma ve Jess kırsalda dolaşırlar ve eksantrik ve paranoyak bir yaşlı olan Bayan Jones'un evine gelirler. Jones başlangıçta grubu gece için barındırmayı kabul eder, ancak onların kötü niyetleri olduğundan şüphelenir; ertesi sabah onları kovmaya karar verir. Hiddetle evden dışarı çıkar ve toksinden etkilenir. Şok olan Elliot, bitkilerin artık bireyleri hedef aldığını fark eder. Bayan Jones kafasını birkaç pencereye çarparak intihar eder. Hiçbir seçeneği kalmayan üçlü, ölmeyi seçer ve evin bahçesinde bir araya gelirler, ancak kendilerini toksinden etkilenmemiş bulurlar. Salgın başladığı gibi hızla azalmıştır.

Üç ay sonra, Elliot ve Alma, evlat edindikleri kızları Jess ile yeni hayatlarına alışmışlardır. Alma hamile olduğunu öğrenir ve Elliot'ı bu haberle şaşırtır. Televizyonda bir uzman, doğal olayı kırmızı bir gelgitle karşılaştırır ve salgının yalnızca yaklaşmakta olan küresel bir felaketin habercisi olabileceği konusunda uyarır. Bu arada Paris'in Lüksemburg Bahçesi'nde insanlar toplu intihar etmeye başlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]