mIRC

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mirc sayfasından yönlendirildi)

mIRC logosu

mIRC, sohbet programlarının atası olarak kabul edilebilecek, IRC sunucularına bağlanıp sohbet etmeyi sağlayan bir istemci programdır. Khaled Mardam-Bey tarafından geliştirilmiştir.

Ek olarak, mIRC profesyonel kullanıcıların içerisine kod eklemek suretiyle hali hazırdaki komutları daha kolay bir sekilde yorumlayıp diğer kullanıcılara sunma imkânı vermekte ve istenen komutları menü haline getirerek (scripting) programı daha kullanilabilir hale getirmektedir.

Ayrıca: Açılımı (M)ardam Khaled Bey (I)nternet (R)elay (C)hat'tir.

IRC sunucularına bağlanmak için bazı programlara gerek vardır. Bunlardan en popüler olanı mIRC'tir, ve mIRC üzerinden rahat sohbet edebilir ve üzerinde değişiklikler yapılabilir.

mIRC Script'ler mIRC kodlama tekniği ile yazılmış toplu haldeki dosyalardır. Script'lerin yazılma sebepleri çok farklı olabilir. mIRC Script'in temel amacı, Khaled Mardam-Bey'in yapmış olduğu mIRC'i kullanırken, komutlarla uğraşmadan, menüler yardımı ile, kullanmayı sağlamaktır. Bu konuda birçok görüş ileri sürülebilir. Bugün, birçok sosyal paylaşım sitelerinin mIRC mantığının önüne geçtiği düşünülse de, mIRC hiçbir zaman bitmeyecek bir iletişim aracıdır. Gizemliliğe olan ilgi, bilgilerin daha güvenli saklanabilmesi, özgürlük gibi sebepler mIRC'in artıları olarak düşünülebilir.

mIRC Script coder'leri, mIRC'in görüntüsünü değiştirmek suretiyle programı kişiselleştirebilir veya mIRC'e herhangi bir alanda otomatik işlemler yaptırmak içinde bu programlamadan yararlanabilirler.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]