Mirac (müzisyen)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mirac
Doğum adıHarun Dinç
Diğer adlarıMozole Mirach, Beatkey, Mozz, Muaf Teknik
Doğum5 Ocak 1987 (37 yaşında)
Türkiye Tekirdağ, Türkiye
TarzlarRock, Indie-Pop, Rap, Alternatif, Psychedelic
MesleklerMüzisyen, Şarkıcı, Yapımcı
Etkin yıllar2004 - günümüz
Müzik şirketiRünya Müzik, Mirach Production
İlişkili hareketlerKuvvetmira, Organize Oluyoruz, Susamam

Harun Dinç ya da bilinen adıyla Mirac (d. 5 Ocak 1987, Tekirdağ), Türk rap sanatçısı, söz yazarı ve besteci.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

5 Ocak 1987 yılında Tekirdağ ‘da doğan Mirac, lise öğrenimini Tekirdağ Namık Kemal Lisesinde tamamladı. 13-14 yaşlarında bağlandığı hiphop kültürüne önce graffiti sanatıyla dahil oldu. Uzun bir dönem bu sanatla uğraştı ve o dönemler Blue Jean dergisinde Tunç “Turbo” Dindaş’ın hazırladığı graffiti sayfalarında Co2-Nore tag’iyle bolca boy gösterdi.

Aynı dönemlerde müziğe büyük bir tutku ile başladı. Bu öyle büyük bir tutkuydu ki artık duvar boyayacak vakti bulamıyor, zamanının çoğunu müzik yapım programlarını kurcalayarak ve şarkı sözleri yazarak geçiriyordu.

İlk demolarını “Mozole Mirach” sahne ismiyle 2003 yılında henüz 16 yaşındayken kaydetmeye başladı. Bu esnada müzik prodüksiyonu yapmayı da öğrenmiş ve kendi aranjmanlarını hazırlamaya başlamıştı.

İlk underground albümü “Araf LP”nin yapımına 2004 yılında başladı ve aynı albümü 2005 yılında internet üzerinden yayınladı. Bu albüm ile hatırı sayılır bir kitle tarafından fark edildi. Çeşitli organizasyonlarda sahne almaya başladı. Böylelikle o ana kadar doğup büyüdüğü Tekirdağ’dan bir ayağını İstanbul’a uzatmış oldu. Aynı yıl tanıştığı Da Poet ve Raziel ile Sert Ünsüzler adındaki fenomen albüme imza attılar. Albüm Blue Jean dergisi tarafından 2005 yılının en iyi bandrolsüz albümü seçildi.

2006 yılında ilk demolarını birlikte oluşturduğu Sitem Depresif ile “Sitemin Duan Olsun” ortak albümünü yayınladıklarında hayatları büyük ölçüde değişmişti. Artık büyük bir kitle tarafından tanınıyor ve ülkenin her bölgesinde konserler veriyordu.

Mozole Mirach artık yalnızca tek bir iş yapmak istiyordu: “Müzik”. Bu sebeple 2007 Temmuz’da İstanbul’a taşındı. “Mozzart Underground” ismini vereceği ikinci solo albümünün kayıtlarını oluşturmaya başladı. Bu albümü kendi hayranlarından oluşturduğu dağıtım gönüllüleri ile Türkiye’nin hemen her yerine dağıttı. 2008 Ağustos’ta yayınladığı 2. solo albümünü 2009 Ocak’ta kliplendirdi. Mucize şarkısına Bilal Bay ve Süheyp Tosun yönetmenliğinde çekilen klip, MTV, Dream TV gibi birçok ulusal müzik kanalında yayınlandı ve büyük dikkat çekti. Myspace’te aylarca bir numarada kaldı. TRT2’de Kartal Balaban’ın hazırlayıp sunduğu Gençlik Halleri programına katıldı. Aynı dönem Kanal 24’te Gerçek Yeraltı programının sorularını yanıtladı. Bu yükseliş ile Türkiye’de 30’a yakın ilde 100’den fazla konser ve organizasyonda yer aldı.[1]

2009’da Lendua ile “Burada Her Şey Yolunda”, 2010 yazında ise yeniden Sitem Depresif ile “Geri Çekil” düet albümlerine imza attı.

Öte yandan 2008 yılında ilk denemesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müzik Teknolojileri Ses Kayıt Anabilim Dalı bölümüne kabul edilen 10 kişiden biri oldu. Müzik kariyerini ve fikirlerini büyük devrimlerle değiştireceği kırılma noktası tam da burasıydı. Konservatuvar eğitimi kendi müzik türünün oluşmasında büyük rol oynadı. Geri Çekil albümü bu yolculukta atılmış ilk adımdı.

2010 Eylül ayında konservatuvar eğitimini 1 yıl süreyle dondurarak dil eğitimi almak üzere Londra’ya gitti. Birbirinden farklı onlarca kültürün kesişim noktası olan Londra’da kendi spiritüel yolculuğu adına büyük deneyimler edindi. Kendisi için hâlâ büyük önem taşıdığını ve üçüncü evi olduğunu söylediği Londra’da farklı insanlar ve kültürlerden beslendi. 70'lerin dünyaca ünlü müzisyeni Bruce Ruffin’in kardeşi Dela Creme ile yoksulluk ve insan hakları hakkında “Can’t Be Living” isimli müzik videoya adını yazdırdı. Yaptığı çalışma ile Bruce Ruffin’in dikkatini çekerek İngilizce albüm yapma teklifi aldı. Fakat önce Türkçe müzik icra etmek istediğini söyleyerek bu projeyi erteledi.

2011 Eylül ayında ülkesine ve konservatuvar eğitime geri dönerek müzikal çalışmalarına ağırlık verdi. Londra sonrasında yaşadığı müzikal ve spiritüel dönüşümlerin ardından “Mozole Mirach” olan sahne ismini “Mirac” olarak kısalttı ve bundan sonraki çalışmalarına bu isimle devam edeceğini duyurdu.

2011’de Pasaj Müzik etiketi ile yayınlanan toplama albüm Organize Oluyoruz 1’de Zor Deme Bana adlı çalışmasıyla yer aldı. Albümün ilk video klibi Zor Deme Bana’ya çekildi. 2014’te Dokuz Sekiz Müzik’ten çıkan Organize Oluyoruz serisinin 3. Albümünde Toplumsal Hezeyan isimli çalışmasıyla yer alarak bu çalışmayı da kliplendirdi.[2]

Artık Mirac, müzikal ve lirikal yolculuğu sırasında yaptığı besteler ve yazdığı sözlerle rap türünün dışına çıkmaya başlamıştı. Oluşan yeni eserlerin, sözlerinin ve ezgilerinin daha fazla insana, hatta tüm Türkiye’ye ulaşması gerektiğine inanıyordu. Çünkü artık ürettiği eserlerin özünde tüm Türkiye’nin ruhu ve bu toprakların geçmişini yansıtan özellikler taşıyordu. Öyle ki Anadolu eren ve ozanlarının şiirlerinden ve tasavvuf edebiyatından beslenmeye başlamıştı. Yunus Emre ve Mevlana’dan büyük ilhamlar aldı. Müzikal manada 70, 80 ve 90’ların büyük ustaları Barış Manço, Erkin Koray, Cem Karaca ve MFÖ’den etkilendi.

Tüm bu yolculuklar sonucunda Mirac 2013 kışında, rock, Psychedelic, Indie-Pop, Rap, Alaturka gibi birçok farklı müzik türünü bir araya getirerek kendi özgün türündeki ilk yasal market albümü “Rünya”yı Nurkan Renda müzik direktörlüğünde kaydetmeye başladı. Dünya ve Rüya kelimelerini birleştirerek kendi icat ettiği “Rünya” kelimesini albümünün ismi yaparak yaşadığı içsel çatışmalarını şarkılarında anlattı. Eserlerinde İstanbul gibi büyük bir şehrin kaosundan beslenerek “modern şehir ozanı” üslubunu benimsedi.

Rünya albümünün bir diğer özelliği ise tüm sözlerinin, müziklerinin hatta aranjman ve kayıtlarının gece vakti yapılması oldu. Kaydedilen birkaç dijital sound dışında tüm enstrümanlar canlı olarak kaydedildi. Albümdeki tüm akustik ve elektrik gitarlar Nurkan Renda tarafından, Nurkan Renda Stüdyo’da, tüm davullar ise Alen Konakoğlu tarafından The Kulübe stüdyolarında çalındı ve kaydedildi. Albüm mixleri de yine Alen Konakoğlu tarafından yapıldı. “Rünya” albümünün mastering işlemiyse Steve Corrao tarafından Amerika’da yapıldı.

2014 Eylül’ünde, 2 yıllık bir çalışmanın ardından hazır hale gelen albüm Mirac’ın kendi müzik şirketi olan Rünya Müzik etiketi ile tüm müzik marketler ve dijital platformlarda müzik sahnesine çıkacak…[3]

Yeraltı Dönemi(2006-2014)[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer çalışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca Aldırma Gönül dizisinin jenerik müziğini Gülhan Eralp ile birlikte seslendirmiştir.[5]

Internet Singleları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Anlamı Yok
  • Toplumsal Hezeyan
  • Dermansızlık Kârım
Video Klipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mirac ilk olarak MozzArt albümünden Mucize adlı şarkısına klip çekmiştir. Daha sonra Anlamı Yokve İngiliz Rap sanatçısı Dela Creme'in eşlik ettiği Can't Be Living adlı singlelarına klip çekmiştir. Son olarak Organize Oluyoruz: Volume 1 albümünde bulunan Zor Deme Bana[6] şarkısına, daha sonra Organize Oluyoruz: Volume 3 albümünde bulunan Toplumsal Hezeyan[7] şarkısına klip çekmiştir.

Rünya ve Sonrası (2015 ve Günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sanatçının ilk yasal albümü olan Rünya, 16 Mart 2015 tarihinde tüm müzik marketlerinde ve digital platformlarda dinleyicilerle buluştu.

Şarkı Listesi[8]

  1. "Buz Mavi Suratlar" - 4:03
  2. "Rünya" - 4:19
  3. "Yağmur Adam" - 3:47
  4. "Düşüyorum" - 3:38
  5. "Bir Endişenin Şarkısı" - 3:50
  6. "Kayboluyorum" - 3:33
  7. "Neyimiz Var" - 3:45
  8. "Anlamı Yok ft. Nurkan Renda" - 3:55

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2015. 
  3. ^ runyamuzik.com
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2015. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2015. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2015. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2015. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]