Minos

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Minos, Yunan mitolojisinde Zeus ile Europa'nın oğlu ve sertliği ile adalete saygısıyla ünlü Girit monarşisinin efsane kralıdır.[1] Adından ötürü bu monarşiye Minoyen denmiştir. "Mutluluk" demek olan Minos adı, Firavun ya da Ceasar gibi, belki de sadece hanedan unvanıdır.

Dante Alighieri'nin İlahi Komedya'sında (Divina Commedia) cehennemde yargıçlık yapan şeytana verdiği addır. Efsane Kraldır.

Efsaneye göre Girit adasının kralı Minos, Poseidon'un onu sınamak için armağan ettiği güzel bir boğayı kurban etmediği için Poseidon'un laneti sonucu karısı Pasiphae, boğalara ilgi duymaya başlamış ve bir boğa ile ilişkiye girdikten sonra yarı boğa yarı insan bir erkek dünyaya getirmiştir. Durumu öğrenen Minos, çocuğu hem cezalandırmak hem de saklamak için dönemin en iyi mimarlarından biri olan Daidalus'u görevlendirerek Girit adasının altına büyük bir hapishane olan bir labirent inşa ettirmiş, çocuğu da buraya hapsetmiştir. Minotaur'un anlamı da "Minos + Taurus"dan gelmektedir Minos'un boğası gibi. Ayrıca Dionysos'un eşi olan Ariadne'nin ve Theseus ile evlenen Phaedra'nın da babasıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Morales, Helen (2007). Classical mythology: a very short introduction. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0192804761. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]