Minna Cauer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Minna Cauer

Wilhelmine Minna Theodore Marie Cauer, evlilik öncesi soyadı Schele (1 Kasım 1841, Freyenstein – 3 Ağustos 1922, Berlin) Alman eğitimcisi/pedagog, radikal kanat kadın hareketleri savunucusu ve gazeteci.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Minna Cauer papaz Alexander Schele ve eşi Juliane’nin kızı olarak dünyaya gelmiştir. 1862 yılında bir doktorla evlenmiş; fakat dört yıl sonra eşi ölmüştür. Bunun üzerine bir yıllık öğretmenlik eğitimi almış ve 1868’de Paris’de çalışmaya başlamıştır.

1869 yılında Berlin’de birlikte kalmış olduğu eğitim müdürü Eduart Cauer ile ikinci kez evlenmiştir. Eşiyle birlikte 1870’li ve 1880’li yıllardaki artan politik olaylara etkili bir şekilde katılmışlardır. Kendini kadın tarihi çalışmalarına adamıştır. Rahel Varnhagen gibi ünlü kadın öncüleri ile ilgili makaleleri dikkat çekmiştir. Kadın Mutluluğu (Frauenwohl) Derneği kurucuları arasında yer almıştır.

Cauer kadın seçim hakkını, yalnız olan annelerin desteklenmesini ve kadınların özgür meslek seçimini şiddetli bir şekilde savunmuştur. Kadın hareketlerinde etkili bir şekilde görev almış ve 1892’den sonra Bertha von Suttner’in kurmuş olduğu Alman Barış Topluluğu’na (Deutsche Friedensgesellschaft) katılmıştır. 1908 yılında yeni kurulmuş olan ve kadınların da seçime katılmasını talep eden, Almanya’daki ilk vatandaş partisine katılmıştır. Fakat son yıllarda artık bu fikri yürürlüğe koyacak adımı atabilecek cesareti olmadığına inanmış ve Alman Sosyal Demokrat Partisi’nde (SPD) bu ümitlerini sürdürmüştür.

1895 yılında Kadın Hareketi dergisini kurmuş ve 1919’a kadar bu dergiyi çıkarmıştır. Cauer için bu dergi prensip olarak kadın hareketleri için bütün yönelimleri ve bakış açısını açan bir hayat eseri olmuştur. Özellikle Kadın Hareketi dergisi sadece Modern Kadın Dernekleri Birliği’nin özel yasama organı değil, aynı zamanda da Cauer’in kendisinin olduğu gibi Hedwig Dohm ve Anna Pappritz gibi radikal kadrosuyla radikallerin görüşlerini aktarmıştır. Cauer’in sayısız baş makalelerindeki gazetecilik ile ilgili tutumu, toplumsal bağlamdaki kadınla ilgili konuların çağdaş tartışmaları olmuş ya da tam tersi kadınlar için özellikle ilgili olan politik ve kültürel konuları güncelleştirmek olmuştur. Çoğunlukla, liberal sol görüşler Cauer tarafından politik anlamı güçlü olarak ön plana çıkarılmıştır.

Cauer aynı zamanda çalışan kadınlarla da ilgilenmiş ve Çalışan Kadınlar Derneği’ni kumuştur.

Cauer Berlin-Schöneberg’de eski St.-Matthäus-Kilise Mezarlığı’nda bulunan şeref mezarlığında defnedilmiştir. 2006 yılında Berlin merkez istasyonunun kuzeyindeki yenilenen yola onun adı verilmiştir.