Milyon taşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Konstantinopolis Milyonu'nun tarihsel kaynaklardan ve günümüze ulaşan kalıntılarından yola çıkılarak çizilmiş rekonstrüksiyonu. Kemerli yapı yaklaşık 14.6 metre genişliktedir.
Milyon taşına ait kalıntı

Milyon taşı (Yunanca: Μίλ(λ)ιον / Milion), İstanbul'da Doğu Roma döneminde 4. yüzyılda dikilmiş bir anıttır.

Yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Fatih (eskiden Eminönü idi) ilçesi Cağaloğlu semtinde yer almakta olup Aya Sofya camii karşısında Sultanahmet Meydanı'nın kuzeybatı köşesinde Yerebatan Sarnıcı'nın çıkışının yakınında, tramvay yolunun yanında bulunur.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bizans İmparatorluğu'nda Konstantinopolis şehrine ulaşan tüm Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve dünya üzerindeki diğer şehirlerin bu şehre olan uzaklığının hesaplanmasında kullanılan sıfır noktasıdır. İtalya'da Roma şehrinde bulunan bir diğer anıt olan Milliarium Aureum ile aynı işlevi görmektedir. Bizans'ın yeniden inşası ve başkent kimliğini kazanması esnasında yapılan birçok görkemli anıt gibi İmparator I. Konstantin tarafından 4. yüzyılda yerleştirildiği düşünülür.

Milyon ilk yapıldığında dört yöne bakan bir kapı ve bu noktada kesişen yolların üzerine yükselen, dört sütun üzerine oturmuş bir kubbeden oluşmaktaydı. Tetrapylon mimari ismi ile anılan bu yapılar Roma kültürünün önemli öğelerinden biriydi. Milyon anıtının ve kubbesinin üzerinde birçok Bizans dönemine ait heykel ve kabartma bulunmaktaydı ve bu anıtın ihtişamını çok daha fazla arttırmaktaydı.

16. yüzyılda İstanbul'a su taşıyan kemerlerin genişletme çalışmaları esnasında yıkılıp, ortadan kaybolmaya başladığı tahmin edilmektedir.

Orta üstte Milyon Taşını gösteren İstanbul'un törensel ve yönetimsel kalbinin haritası

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]