Mikro çoğalma

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mikro çoğalma yöntemiyle elde edilmiş bir gül bitkisi.
Banana plantlets transferred to soil (with vermicompost) from plant media. This process is done for acclimatization of plantlets to the soil as they were previously grown in plant media. After growing for some days the plantlets are transferred to the field.

Mikro çoğalma, modern bitki kültür metotlarını kullanarak, bitki ile aynı soydan gelen mevcut bitkisel materyallerin, sayısını hızlıca artırmak ve üretmek için geliştirilmiş bir pratiktir.

Mikro çoğaltma genelde, yeni bitki türlerinin sayısını artırmakta kullanılır. Örnek olarak; Bitkiyi, genetiğini değiştirerek veya klasik bitki besleme metotlarını kullanarak yetiştirmek verilebilir. Ayrıca mevcut bitkiler içinde, çekirdekleri yetişmeyen veya vejetatif üremeye istenen cevabı vermeyen bitkilerden, yeterli miktarda küçük bitki eldesi için de kullanılır.

Mikro çoğaltma tekniği, çoğaltılacak bitkisel materyallerin seçilmesiyle başlar. En sağlıklı bitkilerin eldesinde, seçilen mevcut materyallerin hijyenik olması çok önemlidir. Bu materyallerin virüslerden ve mantarlardan tamamen arındırılması gerekir. Genellikle bitkiler ilk olarak virüslerden arındırılmışlıklarının saptanması için işaretlenirler. Öncelikle kültür için bitki materyali seçilir, explantların toplanmasına başlanır. Eplantların toplanması, kullanılacak kültürün tipine bağlıdır. Bunların içine, sap uçları, anterler, çiçek yaprakları, polenler ve diğer bitki kültürleri de dahildir. Daha sonra eksplantın yüzeyi temizlenir. Temizlik işlemi, genellikle explantın birkaç sefer çamaşır suyu ve alkolle yıkandıktan sonra sterilize su ile durulanması şeklindedir.