Mikadonun Çöpleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mikado'nun Çöpleri
1996 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları'nda sahnelenişinde kullanılan afiş
1996 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları'nda sahnelenişinde kullanılan afiş
YazarMelih Cevdet Anday
KarakterlerBir kadın ve bir erkek
İlk gösterim1967, Kent Oyuncuları, İstanbul
ÜlkeTürkiye
Orijinal dilTürkçe

Mikadonun Çöpleri, Melih Cevdet Anday tarafından 1967 yılında yazılmış olan iki perdelik oyun. İlk kez 1967 yılında Kent Oyuncuları tarafından oynandı. Aynı yıl İlhan İskender armağanı kazanan eser, 1971-1972 sezonunda Devlet Tiyatroları'nca da sergilenerek, Sanat Sevenler Derneği tarafından yılın en iyi oyunu seçildi.

1996 yılında Şehir Tiyatroları tarafından oynanan Mikado'nun Çöpleri'nde, başrolleri Mehmet Gürhan ve Tomris İncer paylaştılar. En son Zeliha Berksoy tarafından sahneye konan ve Timuçin Esen ile Devin Özgür Çınar'ın oynadıkları oyunun yapımı Beşiktaş Belediyesi Kültür Sanat Platformu Prodüksiyon Tiyatrosu tarafından gerçekleştirildi.

Melih Cevdet Anday, oyunda; insanların boşa çıkmış yaşam beklentileri, burukluklar, aykırılıklar, çekinmeler, kırılmışlıklardan oluşan mutsuzluklarını, hüzünlerini, yerli yersiz öfke patlamalarını, ender neşe anlarını, bilinçli olarak kurguladıkları 'oyun'lardan oluşan dünyalarını sahneye getirir. İnsan kişiliklerinin derinliklerinde yatan çatışmaları, 'öteki'yle ilişkilerde yaşanan karşılıklı kaypaklıkları, yalanları inandırıcı kılmak için takınılan maskeleri oyunun yapısına özgü bir mantıkla yüzeye çıkarır ve sergiler.