Mihai Viteazul

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mihai Viteazul

Mihai Viteazul, bilinen adıyla Cesur Mihai, Yiğit Mihail (1558-1601), Eflak Prensi (II. Mihail, 1593 – 1601), Moldavya Prensi (1600) ve Transilvanya'nın de facto hükümdarıydı (1599 – 1600). Romanya'nın en büyük ulusal kahramanlarından biri olarak kabul edilir. Osmanlı ile yaptığı savaşlarda edindiği başarı ileride doğacak Rumen milliyetçiliğine de esin kaynağı olmuştur.

Eflak üzerindeki egemenliği 1593 sonbaharında başladı. İki yıl sonra Osmanlılarla savaş başladı, Prens'in Călugăreni Savaşı'nda savaştığı ve Mihail ordusunun neredeyse üç katı büyüklüğünde bir orduya karşı zaferle sonuçlanan bir çatışma. Cesur, saltanatının en önemli savaşlarından biri olarak kabul edildi. Eflaklılar savaştan galip çıkmasına rağmen, Mihail birlikleriyle birlikte geri çekilmek ve müttefikleri Transilvanya Prensi Sigismund Báthory ve Kutsal Roma İmparatoru II. Rudolf'tan yardım beklemek zorunda kaldı. Savaş, nihayet Ocak 1597'de bir barış ortaya çıkana kadar devam etti, ancak bu sadece bir buçuk yıl sürdü. 1599'un sonlarında, Michael müttefiklerinin desteğinin olmaması nedeniyle savaşa devam edemediğinde barış yeniden sağlandı. 1599'da Michael, Andrew Báthory'ye karşı Șelimbăr Savaşı'nı kazandı ve kısa süre sonra Alba Iulia'ya girerek Habsburg hükümdarlığı altında Transilvanya'nın imparatorluk valisi (yani fiili hükümdarı) oldu. Birkaç ay sonra, Michael'ın birlikleri Boğdan'ı işgal etti ve başkenti Yaş'a ulaştı. Moldavya lideri Ieremia Movilă Polonya'ya kaçtı ve Michael, Moldavya Prensi ilan edildi. Bu dönemde Cesur Mikail mührünü Eflak, Boğdan ve Transilvanya'daki kişisel birliğini temsil edecek şekilde değiştirdi.

Üç komşu büyük gücün - Habsburg monarşisi, Osmanlı İmparatorluğu ve Polonya-Litvanya Topluluğu - çıkarları Cesur Mikail'in başarılarından zarar gördü. II. Rudolf'un hükümdarlığını kabul etmesine rağmen, Cesur Mikail, imparatorluk valisi olmak yerine doğrudan yönetim için yalvararak Transilvanya'daki resmi konumunu müzakere etmeye devam etti. Michael, Transilvanya'nın Macar soylularının, İtalyan General Giorgio Basta komutasındaki Avusturya ordusunun desteğiyle bir dizi isyanda ona karşı ayaklanmasından önce, bir yıldan az bir süre üç vilayetin kontrolünü elinde tuttu ve Cesur Michael'ı Muharebesi'nde mağlup etti. Mirăslău, prensi Transilvanya'yı terk etmeye ve kalan birlikleriyle Eflak'a geri çekilmeye zorlarken, Polonya-Litvanya Topluluğu Boğdan'a girdi ve Cesur Mikail'e sadık güçleri yenerek Ieremia Movilă'yı tahta geri getirdi. Jan Zamoyski liderliğindeki Polonya ordusu da Eflak'ın doğusunda ilerledi ve Simion Movilă'yı hükümdar olarak kurdu. Michael'a sadık güçler sadece Oltenia'da kaldı.

Cesur Mikail daha sonra İmparator II. Rudolf ile görüşmek üzere Prag'a gitti; ancak imparator, onun dinlenmesine izin vermeyi reddetti. Ancak General Giorgio Basta'nın Transilvanya yönetimi, Macar soylularının ciddi bir muhalefetiyle karşılaştı ve bu da, İmparator II. Bu, İmparator II. Rudolf'un Cesur Mikail'in seyircisini kabul etmesine ve ordusunu yeniden inşa etmesi için ona 100.000 florin sağlamasına yol açtı. Bu arada, oğlu Nicolae Pătrașcu liderliğindeki Eflak'ta Michael'a sadık güçler, Simion Movilă'yı Boğdan'dan sürdü ve Transilvanya'ya yeniden girmeye hazırlandı. Giorgio Basta ile müttefik olan Cesur Mikail, Guruslău Savaşı'nda Macar ordusunu yendi. Birkaç gün sonra Transilvanya'yı kendisi kontrol etmeye çalışan Basta, Habsburg İmparatoru II. Rudolf'un emriyle Michael'a suikast düzenledi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]