Nostradamus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Michel de Nostradamus sayfasından yönlendirildi)
Michel de Nostredame
Oğlu César de Nostredame tarafından yapılan Nostradamus'un portresi
Doğum14 Aralık ya da 21 Aralık 1503
Saint-Rémy-de-Provence, Provence, Fransa
Ölüm2 Temmuz 1566 (62 yaşında)
Salon-de-Provence, Provence, Fransa
MeslekDoktor, yazar, tercüman, astrolojik danışman
Tanınma nedeniKâhinlik, Veba tedavisi
DinKatolik Kilisesi
İmza
Nostradamus'un doğduğu ev

Nostradamus ya da asıl adıyla Michel de Nostredame (d. 14 Aralık 1503, Saint-Rémy-de-Provence - ö. 2 Temmuz 1566, Salon-de-Provence), Fransız hekim, eczacı, kâhin ve astrolog.

Yaşamı ve eczacılığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nostredame soyadının Yahudi olan dedesinden geldiği ileri sürülür. İlaç ve tıp konusundaki ilk eğitimini, 1529'da kaydolduğu Montpellier Fakültesinde aldı. 1531’de soylu bir ailenin kızıyla evlendi. Bu evlilikten iki çocuğu olmuşsa da, eşi ve çocukları 1534’teki salgın sırasında öldüler. Agen'de tanıdığı Rönesans entelektüeli denilebilecek Julius Sezar Skaliger adlı İtalyan'dan okültizm hakkında bir hayli bilgi aldı.

Nostradamus'un evi

1547’de ikinci evliliğini yaptı. Bu evlilikten altı çocuğu oldu. Anne Ponsard adlı ikinci eşiyle oturduğu ev günümüzde Nostradamus Müzesi olarak bilinir. 1546-47 yıllarında baş gösteren veba salgınları sırasında hazırladığı özel tedavi yöntemleri ve ilaçlarla ün yaptı. 1547 ile 1549 arasında yaptığı İtalya yolculuklarında, Milano’da bir simyacı ile tanıştı. Bu simyacıdan öğrendikleriyle 1552’de ilk kitabını ilaçlar üzerine yayımladı.

Tüm çağdaşları gibi, astrolojiyle de ilgilenen Nostradamus 1550’den itibaren gök cisimleri esas alınarak yapılmış kehanetler içeren bir almanak yayımlamaya başladı. Kehanetlerinin ilgi görmeye başladığı o yıllardan itibaren yazdığı dörtlüklere “Nostradamus” imzasını atmaya başladı. Nostradamus terimi Latincede “bizim hanımımız” anlamına gelmekten ziyade “biz bizim olan şeyleri veriyoruz (damus)” ya da “biz derde deva olan şifa ilacını (pancea, panase) veriyoruz” anlamına gelir.

Saray yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kehanetlerini bir kitapta toplamaya karar vererek 1555’te Salon-de-Provence’e yerleşti. Toplam on adet olan ünlü ‘yüzlük’lerinin ilk kitabını 1555’te Lyon’da yayımladı. Bu kitapların her biri, yüzer dörtlükten oluştuğu için « yüzlükler » adıyla tanınırlar. 1558’de kitabını daha da genişletti ve krala ithaf etti. 1560'ta saray hekimliğine atandı.

Ünü giderek yayılan Nostradamus, Catherine de Médicis’nin astrologlarından biri hâline geldi. 1564’te Catherine de Médicis onu saraya daimî kalmak üzere çağırdı ve Kral IX. Charles’ın hekimi ve danışmanı olarak ilan etti. 1581’de kehanetlerinden dolayı Kilise tarafından aforoz edildi.

Kitaplarındaki sembolizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Nostradamus’un kitaplarındaki kehanetleri açık ve seçik olmayan, yorum gerektiren sembolik ifadelerden oluşmaktadır. Bir okültist olan Nostradamus okültizmin sembolizm ilkesini esas alarak, kehanetlerini hem « yalnızca anlayabilenler anlasın » diye, hem de Kilise ve koyu dindarlar tarafından suçlanamasın diye bir hayli sembolik bir dille kaleme almıştır. Yani geleceğe ait öğrendiği gerçekleri yazmaktan kaçınmamış, fakat kitabındaki bu gerçeklere herkes ulaşamasın diye birtakım örtüleme yöntemlerine başvurmuştur.

Araştırmacılara göre, başvurduğu bu örtüleme yöntemlerinden başlıcaları şunlardır:

  • Semboller kullanma
  • Mitolojik referanslar verme
  • Sözcükleri ters çevirme (anagramme)
  • Kitabında Fransızcadan başka, Latince, İspanyolca ve İbranice sözcüklere de yer verme.
  • Sözcüğün yalnızca bir harfini değiştirme

Nostradamus’un yüzlüklerinde deşifre edilememiş sözcüklerden biri de, özel bir isim olmamakla birlikte, anlamsız bir sözcük olan “chyren” sözcüğüdür. Yüzlüklerde sık sık sözü edilen “Grand Chyren” ifadesinde bir harf oyunu olduğunu varsayanlara göre, Nostradamus’un kimi zaman “en yüce hükmedici”, “âlemin hükümdarı” niteliklerini verdiği, ne olduğu anlaşılamamış bu ad, sıradan bir kralı değil, Fransızcada “Büyük Köpek” anlamına gelen “Grand Chien”i, yani Sirius’un bulunduğu Büyük Köpek (Grand Chien) Takımyıldızı’nı ve bu takımyıldızdaki “Yüce Köpek” lakaplı Sirius'u ifade etmektedir.