Michèle Mercier

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Michèle Mercier
Fransız oyuncu Michèle Mercier Haziran 1988'de Cabourg Romantik Filmler Festivali'nde
DoğumJocelyne Yvonne Renée Mercier
1 Ocak 1939 (85 yaşında)
Nice, Fransa
MeslekOyuncu, dansçı ve şarkıcı
Etkin yıllar1960'lar ve 1970'ler
EvlilikAndré Smagghe
(1961–1967)
Claude Bourillot
(1968–1982)

Michèle Mercier (d. 1 Ocak 1939, Nice), Fransız sinema oyuncusu.

1957 yılında başladığı sinema kariyerinde bugüne kadar 50'den fazla filmde rol almakla birlikte Mercier daha çok 1960'lı ve 1970'li yıllarda rol aldığı tarihi macera filmleri ile hatırlanır. Bunların arasında da ona asıl ününü sağlayan filmler 1964 ve 1968 yılları arasında oynadığı 5 Angélique filmidir. Konuları Fransa'da 17. yüzyılda geçen bu kostümlü macera filmleri aynı adı taşıyan 13 kitaptan oluşan bir seriye dayanmaktadır.[1] Bu filmlerin beşi de Türkiye'de gösterilmişti. Türkiye'de Anjelik filmleri olarak anılan bu filmler çok tutuluca iki de yerli yapım Anjelik filmi çevrilmişti.

Michèle Mercier ülkesi dışında da birçok uluslararası filmde rol aldı. Bunlardan biri de tamamı Türkiye'de çekilen ve konusu Türk Kurtuluş Savaşı sırasında geçen 1970 yapımı Paralı Askerler (You Can't Win 'Em All)'dir.

Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Ocak 1939'da Fransa'nın Nice kentinde Jocelyne Yvonne Renée Mercier adıyla dünyaya geldi. Babası kentin tanınmış eczacılarından biriydi. Çocukluğu savaş yıllarının yoksulluğuna denk geldi. Daha küçük bir çocukken bir balerin olmayı kafasına koymuştu. Ancak yiyeceğin bile zor temin edildiği günlerde babası onun ağlayarak istediği bale pabuçlarıyla elbiselerini güçlükle alabildi. Karşılığında babasının eczanesinde çalışacaktı. Babası önceleri bunun bir çocukluk hevesi olduğunu sandı. Ancak küçük kız ciddiydi ve azimle çalışarak kendi yaşıtları arasında tanınmış bir balerin oldu. Birçok bale gösterisine çıkıyor, şarkı da söylüyordu. Sonunda Nice Operası'nda solistliğe kadar da yükseldi. Sonra Paris günleri geldi. Önce Roland Petit tiyatro topluluğuna katıldı, sonra "Eiffel Kulesi Balerinleri" adlı bir grupla çalıştı. 15 yaşında tanıştığı Maurice Chevalier onun ileride çok yükseleceğini söyledi. Dans çalışmalarının yanı sıra Solange Sicard'dan dramatik sanatlar dersi almaya başladı. Ancak adı sinema için çok uzun ve akılda kalıcı değildi. Beş yaşındayken tifodan ölen kızkardeşi Michèle'in adını aldı. Bu aynı zamanda hayranı olduğu oyuncu Michèle Morgan'ın da adıydı. Birkaç romantik komedide oynadıktan sonra 1960'ta ünlü yönetmen François Truffaut'nun Tirez sur le pianiste (Piyanisti Vurun) adlı filminde oynadı. Filmdeki rolü çok küçüktü ama bu rolünün her zaman en beğendiği rol olduğunu söylemiştir. Bu arada İngiltere ve İtalya'da birkaç filmde daha serbest kızları canlandırdı. İtalya'da çektiği filmlerle Sophia Loren ve Gina Lollobrigida'ya rakip olduğu söyleniyordu. Ama halâ sinemada çıkış yapacağı filmler gelmemişti.

Nihayet 1963 yılında bu şansı yakaladı. Fransa'da çok ünlü olan Angélique tarihi romanlar serisinin sinemaya aktarılması gündemdeydi. Dönemin ünlü oyuncuları Angélique rolünü kapmak için yarışıyorlardı. Yapımcı, rolü Brigitte Bardot'nun oynamasında ısrar ediyordu, ama Bardot rolü geri çevirdi. Sonra yerine düşünülen Annette Stroyberg fazla popüler değildi, Catherine Deneuve çok solgun bulundu, Jane Fonda'nın Fransızcası çok Amerikan aksanı kokuyordu, Virna Lisi ise Hollywood'da oldukça meşguldü. Sonunda rol Michèle Mercier'ye kaldı. O güne kadar 20 kadar filmde oynamış ve ülkesi dışında, özellikle İtalya'da tanınmış bir oyuncuyken ülkesinde çevirdiği ilk Angélique filminde ona yeni gelmiş acemi muamelesi yapılmasına biraz bozuldu. Birer yıl ara ile çevrilen 5 Angélique filminde de oynadı. Artık çok ünlüydü ama Michèle Mercier Angélique karakteriyle de özdeşleşmişti. Bir yandan şöhretin tadını çıkarıyor ama bir yandan da üzerine yapışan bu karakterden kurtulmaya çalışıyordu. Bunun için Jean Gabin ve Robert Hossein'le iki 'ciddi' filmde oynadı. Hollywood'da bile şansını denedi ama burada da tutunamadı. Erkeklerden yana hiç sansı olmadı, onlardan hep darbeler yedi, aldatıldı, tacize uğradı, dolandırıldı. Sonunda şunları dedi: "O erkekler beni değil Angéliquei baştan çıkarmaya çalışıyorlardı". Bütün bu olaylar onu sinemada dünyasından soğuttu. Uzunca bir süre ara verdiği sinemaya 1998 yılında Küba'da çekilen bir İtalyan filmi olan La Rumbera'yla tekrar döndü. Ertesi yıl ticari yatırımlarından milyonlarca Frank zarar etti, ciddi olarak mali darboğaza girdi.[2]

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Angélique filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransız karı koca romancılar Anne ve Serge Golon'un yazdığı ve 1957-1985 yılları arasında yayımlanan 13 adet tarihi macera romanının ortak adı, baş kahramanının adından dolayı "Angélique" romanları olarak adlandırılır. Bu romanlardan bazıları Türkiye'de de yayımlanmıştır. Konusu genellikle 17. yüzyıl Fransasında geçen bu romanlardan 5 tanesi de sinemaya aktarılmıştı. Filmlerin tamamını Bernard Borderie yönetmiş, hepsinde de Angélique rolünü Fransızların seksi oyuncusu Michèle Mercier canlandırmıştı. Bu nedenle bu filmler birer erotik film oldukları çağrışımını da yaparlar. Bu filmlerin tamamı Türkiye'de de gösterime girmiştir. Filmlerin Türkiye'deki ortak adı Anjelik filmleridir. Filmler çok tutulunca iki tane de yerli "Anjelik" filmi yapıldı.[2] Bu filmlerin senaryoları da Anne ve Serge Golon'un özgün romanlarından uyarlanmışlardı.

Yapım yılı Türkiye gösterim Özgün adı Türkçe adı Angélique rolü Yönetmen
1964 Nisan 1965 Angélique, marquise des anges Anjelik Serseriler Prensesi Michèle Mercier Bernard Borderie
1965 Nisan 1965 Merveilleuse Angélique Anjelik Saray Yosması Michèle Mercier Bernard Borderie
1966 Mart 1966 Angélique et le roy Anjelik ve Kral Michèle Mercier Bernard Borderie
1967 Ocak 1968 Indomptable Angélique Anjelik Harem Gözdesi Michèle Mercier Bernard Borderie
1968 Şubat 1969 Angélique et le sultan Anjelik Çöl Melikesi Michèle Mercier Bernard Borderie

Yerli "Anjelik" filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım yılı Filmin adı Yönetmen Oyuncular Roman Senaryo
1967 Anjelik Osmanlı Saraylarında Ülkü Erakalın Sevda Ferdağ, Tamer Yiğit Anne Golon ve Serge Golon Bülent Oran
1968 Anjelik ve Deli İbrahim Süha Doğan Sevda Ferdağ, Tanju Korel Anne Golon ve Serge Golon Süha Doğan

[3][4]

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1979 - "Angélique à coeur perdu : autobiographie", Yazan: Michèle Mercier
  • 1994 - "Michèle Mercier, merveilleuse Angélique", Yazan: Raymond Boyer
  • 2002 - "Je ne suis pas Angélique", Yazanlar: Michèle Mercier ve Henry-Jean Servat

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Angelique (series)/Movie series" (İngilizce). en.wikipedia.org. 4 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2010. 
  2. ^ a b "Michèle Mercier/Biography for" (İngilizce). IMDb. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2010. 
  3. ^ "Anjelik Osmanlı saraylarinda (1967)/Full cast and crew for" (İngilizce). IMDb. 26 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2010. 
  4. ^ "Anjelik ve Deli Ibrahim (1968)/Full cast and crew for" (İngilizce). IMDb. 28 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]