Bağırsak çürümesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mezenterik iskemi sayfasından yönlendirildi)

Mezenterik iskemi ya da bağırsak çürümesi (Latince: İntesinal İskemi), bağırsakları besleyen damarlardaki kan akımının azalması veya kesilmesinden dolayı bağırsaklarda oluşan tahribat. Toplumda bağırsak ölümü olarak da adlandırılır.

Nedenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bağırsak çürümesine yol açan birçok sebep mevcuttur. Bunların arasında boğulmuş fıtıklar (inkarsere veya stangüle herniler), bağırsak arasındaki yapışıklıklar, bağırsağı besleyen damarlarda oluşan pıhtı ve darlıklar (emboli & tromoz) ve çok düşük kan basıncı sebep gösterilebilir.

Şikayet ve bulgular[değiştir | kaynağı değiştir]

En belirgin şikayet karın ağrısıdır. Diğer şikayetler ise bulantı, kusma, ateş, iştahsızlık ve muayene bulgularıyla örtüşmeyen aşırı karın ağrısı olarak sıralanabilir. Bazı hastalarda makattan veya ağızdan kanamalar görülebilir. Şüpheli ve tanının zor olduğu olgularda anjiyo, karın BT ve doppler ultrason yapılabilir. Bazı olgularda tanı sadece cerrahi girişim sırasında konulur.

Tedavisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bağırsak çürümesi hayati tehlike taşıyan ve anında müdahale gerektiren bir hastalıktır. Tedaviye geç kalan hastalarda durum ölüme yol açabilir. Bağırsak çürümesinin tedavi yöntemi cerrahi girişimdir. Girişim esnasında tespit edilen çürümüş bağırsak kısmı kesilerek çıkartılır ve geriye kalan bağırsak uçları tekrar dikilir (rezeksiyon + anastomoz). Zamanında tedavi edilmeyen hastalarda ise ölüm ve komplikasyon oranları oldukça yüksektir. Bazı hastalarda ileostomi veya kolostomi ihtiyacı doğabilir. Cerrahi girişim sonrası hastanın iyileşme durumu ise bağırsak çürümesinin sebepleri ve hastanın genel durumu ile orantılıdır.