Sowerby gagalı balinası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mesoplodon bidens sayfasından yönlendirildi)
Sowerby gagalı balinası
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Cetacea - (Balinalar)
Alt takım: Odontoceti - (Dişli balinalar)
Familya: Ziphiidae - (Gagalı balinagiller)
Cins: Mesoplodon - (İki dişli balina)
'''Mesoplodon bidens - (Sowerby gagalı balinası)
Sowerby, 1804

Sowerby gagalı balinası (Mesoplodon bidens), gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından iki dişli balina (Mesoplodon) cinsine ait bir balina türü. İki dişli balina cinsinin 1804 yılında ilk keşfedilen türüdür. Keşfeden zoolog James Sowerby bu balinaya adını vermiştir.

Yayılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Sowerby gagalı balinası Atlantik okyanusunun kuzeyinde yaşar. Ağırlıklı olarak okyanusun kuzey doğusunda raslanırlar. Bugüne kadar Avrupa'nın batı kıyılarında karaya vuran 150 civarında birey bilinmekte. Bundan dolayı bu tür hakkında diğer gagalı balinagillerden daha fazla bilgi toplanabilmiştir, ancak yaşayanlara diğerlerinde de olduğu gibi çok nadir raslanır. Akdenizde de varlığı mümkündür.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sowerby gagalı balinasının boyu 5,5 metre ve ağırlığı 1,5 tona kadar varır. Renkleri lacivert veya koyu gri olur. Erkeklerin iki azman dişi ağızdan çıkık durur. Yüzgeçleri küçük ve kuyruk yüzgeci büyüktür.

Yaşam şekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Sowerby gagalı balinası açık denizlerin 500 - 2000 derinliği olan kısımlarını tercih eder. Çift olarak veya 3 - 10 bireyden oluşan gruplar içinde yaşar. Mürekkep balığı ve denizin tabanında yaşayan balıklar ile beslenir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]