Meryem Uzerli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Meryem Uzerli
Genel bilgiler
Doğum adı Meryem Sahra Uzerli
Doğum 12 Ağustos 1982 (1982-08-12) (32 yaşında)
Kassel, Batı Almanya
Çocukları Lara (d. 2014)
Ebeveyni Ursula Uzerli
Hüseyin Uzerli[1]
Meslek(ler) Oyuncu
Köken Türkiye Türkiye

Meryem Sahra Uzerli (d. 12 Ağustos 1982, Kassel), Türk-Alman oyuncu.[2]

Hayatı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Ağustos 1982 tarihinde, 4 çocuklu bir ailenin en küçük ve ikinci kızı olarak Almanya Hessen'in Kassel Şehri'nde Türk babadan ve Alman anneden dünyaya gelmiştir. İlerleyen yaşlarında Hamburg'a yerleşmiş ve Schauspiel Studio Frese'de oyunculuk ve tiyatro eğitimi almıştır.[2]

İki ağabeyi ve bir ablası vardır.[2] Oyuncu 8 ay süren seçmeler sonrasında Meral Okay‘ın yazdığı, Timur Savcı’nın yapımcılığını yaptığı 2011 yılının dizilerinden olan "Muhteşem Yüzyıl" dizisinde Hürrem Sultan rolünü canlandırmıştır.

Uzerli, aynı zamanda Almanya'da birçok dizide ve birçok filmde rol almış bir oyuncudur. Ana dili Almanca olan genç oyuncu, aynı zamanda iyi derecede İngilizce biliyor. Türkçesi ise bugün oynadığı Muhteşem Yüzyıl dizisinde canlandırmış olduğu Hürrem Sultan'a paralel olacak kadar gelişmiştir.

Timur Savcı'nın yapımcılığını üstlendiği ve senaryosunu Meral Okay -ölümünün ardından Yılmaz Şahin- 'ın yazdığı Muhteşem Yüzyıl adlı diziye bir Hürrem Sultan seçmek için Türkiye'de bütün oyuncu ajansları, bütün tiyatro kurslarından oyuncular seçilerek onlar arasında eleme yapılmıştır. Uzerli, aralarından en uygunu görüldü ve Almanya'dan çağırılarak Hürrem Sultan rolünü üstlendi.

2011 yılında Hürrem Sultan rolü için iki kez en iyi kadın oyuncu, ve bir kez TV Yıldızları Özel Ödülü'ne layık görülmüştür. 2012 yılında ise Drama dalında En İyi Kadın Oyuncu ödülünü almıştır.

Genç Oyuncu, 2012 ve 2013 yıllarında Elidor Türkiye'nin reklam yüzü olmuştur ve birçok Elidor reklamında oynamıştır.[kaynak belirtilmeli]

2013 yılında Muhteşem Yüzyıl'da Hürrem Sultan karakterini canlandıran Meryem Uzerli, tükenmişlik sendromu hastalığına yakalanıp diziden ayrılmıştır.[3]

10 Şubat 2014'te Lara isimli kızı dünyaya geldi.[4]

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmografi
Ülke Yıl Başlık Rolü Açıklama Format
 Almanya 2008 Inga Lindström Britta Yardımcı Oyuncu Televizyon dizisi
 Almanya 2009 Das total verrücktes Wochenende Yardımcı Oyuncu Sinema Filmi
 Almanya 2009 The Line Anna Kısa Film
 Almanya 2009 Sterne über dem Eis Öğrenci Yardımcı Oyuncu Sinema Filmi
 Almanya 2010 Journey of No Return Hostes Yardımcı Oyuncu Sinema Filmi
 Almanya 2010 Ein Fall für zwei Ankel Yardımcı Oyuncu Televizyon dizisi
 Türkiye 2011-2013 Muhteşem Yüzyıl Hürrem Sultan Başrol Oyuncusu Televizyon dizisi

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödülleri
Yıl Ödül Kategori Dizi - Film
2010 47. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali Jüri Özel Ödülü Journey of No Return
2011 24. Uluslararası Tüketici Zirvesi Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Muhteşem Yüzyıl
2011 Gümüş At Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Muhteşem Yüzyıl
2011 2.AyakliGazete.com Yılın Televizyon Yıldızları En İyi Kadın Oyuncu Muhteşem Yüzyıl
2011 38. Altın Kelebek Ödülleri Televizyon Yıldızları Özel Ödülü Muhteşem Yüzyıl
2011 2011 Tv Oscarları En İyi Kadın Oyuncu Muhteşem Yüzyıl
2012 İstanbul Kültür Üniversitesi Drama dalında En İyi Kadın Oyuncu Muhteşem Yüzyıl
2012 39. Altın Kelebek Ödülleri Drama dalında En İyi Kadın Oyuncu Muhteşem Yüzyıl
2012 Galatasaray Üniversitesi En İyi Sinema-Dizi Kadın Oyuncusu Muhteşem Yüzyıl
2012 İstanbul Aydın Üniversitesi 8.İletişim Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Muhteşem Yüzyıl
2012 İstanbul Yıldız Üniversitesi En İyi Kadın Oyuncu Muhteşem Yüzyıl
2012 Magazinci.com Onur Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Muhteşem Yüzyıl
2012 Magazin Gazeteciler Derneği En İyi Kadın Oyuncu Muhteşem Yüzyıl
2012 Radikal Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Muhteşem Yüzyıl
2012 Andy-Ar Ödülleri Yılın Enler Kadın Oyuncusu Muhteşem Yüzyıl
2012 Esenler Halkı 2012 En Başarılı İsimleri Yılın En İyi Kadın Oyuncusu Muhteşem Yüzyıl
2012 GQ(grikü) Dergisi Yılın Erkekleri Özel Ödülü Yılın Kadını Muhteşem Yüzyıl
2013 11.Yılın Yıldızları Ödül Töreni 2012 Yılında En Beğenilen Kadın Dizi Oyuncusu Muhteşem Yüzyıl
2013 20.İtü Emös Başarı Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Muhteşem Yüzyıl
2013 2.Kristal Fare Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Muhteşem Yüzyıl
2013 4.AyakliGazete.com Yılın Televizyon Yıldızları Dönem Dizisi En İyi Kadın Oyuncusu Muhteşem Yüzyıl
2013 4.Antalya Televizyon Ödülleri Dram Dizisi En İyi Kadın Oyuncu Muhteşem Yüzyıl
2013 1.En LAÜ Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Muhteşem Yüzyıl

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]