Merkez, Şişli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Merkez
Şişli Camii
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeMarmara
İlİstanbul
İlçeŞişli
İdare
 • MuhtarGönül Yılmaz
Nüfus
 (2014)
 • Toplam13.706[1] </ref>
Zaman dilimiUTC+02.00 (UDAS)
Posta kodu
34384
Alan kodu212
Plaka kodu34

Merkez, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı bir mahalledir. Şişli semti ayrıca bulunduğu ilçeye de adını vermiştir. Semtin adı burada oturan ve şiş yapımıyla uğraşan bir aileden gelmektedir. Burada bir konak yapan bu aileden dolayı bölgeye önce Şişçilerin Konağı, sonra da Şişlilerin Konağı denmiş ve zamanla da bu ad sadece Şişliye dönüşmüştür. Halâskârgazi Caddesi boyunca ve özellikle caddenin batı kesiminde, içerilere Bomonti'ye doğru uzanır. Şişli Merkez mahallesi dışında Cumhuriyet, Meşrutiyet ve 19 Mayıs mahallelerinin Halâskârgazi Caddesi'ne yakın kesimleri üzerine de yayılır. Semt kuzeyde Mecidiyeköy, kuzeydoğuda Fulya, doğuda Teşvikiye-Nişantaşı, güneyde Osmanbey, Pangaltı, batıda Feriköy, Bomonti ve kuzeybatıda Okmeydanı semtleri ile sınırlıdır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Şişli semtinin bulunduğu bölgede 19. yüzyılın ortalarına kadar çok az bir yerleşim vardı. Bölgede daha çok bağlar ve bostanlar yer alıyordu. 1870 yılındaki Beyoğlu yangınında evlerini kaybeden Levantenler zamanla bu bölgeye taşınmaya başladılar. 1881 yılında atlı tramvay Şişli'nin ortalarına kadar ulaştı. 1898 yılında Sultan II. Abdülhamid tarafından Şişli'de Şişli Etfal Hastanesi yaptırıldı. Şişli semti 1913 yılında işletime giren elektrikli tramvayın en son durağı oldu.

Bu tarihten sonra Şişli hızla büyümeye başladı. Halâskârgazi Caddesi boyunca birçok zengin aileler konaklar yaptırdı ve ayrıca ilk apartmanlar bölgede 1910'lu yıllarda belirdi. 31 Mart Vakası sırasında ölenlerin anısına Şişli'de yaptırılan Abide-i Hürriyet 23 Temmuz 1911 tarihinde törenle açıldı. Mustafa Kemal Samsun'a gidene kadar Aralık 1918'den Mayıs 1919'a kadar Şişli'de günümüzde Atatürk Müzesi olarak kullanılan bir binada yaşadı. Cumhuriyet döneminde Şişli zengin yurttaşların yaşadığı bir semt olma özelliğini korudu. 1930'lu yıllarda sahneye konan Lüküs Hayat opereti Şişli'nin bu özelliğini “Şişli'de bir apartman; yoksa eğer halin yaman” dizeleri ile ölümsüzleştirdi. Şişli semtinin merkezinde yer alan Şişli Camii 1949'da ibadete açıldı. Yine Şişli Endüstri Meslek Lisesi buradadır.

Resim galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Otobüs Hatları[değiştir | kaynağı değiştir]

Minibüs Hatları[değiştir | kaynağı değiştir]

Metro Metrobüs Hatları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Şişli Nüfusu - İstanbul (2014)". nufusu.com. 9 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]