Mercury Grand Marquis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mercury Grand Marquis
Genel Bakış
ÜreticiFord Motor Şirketi
Üretim yıl(lar)ı1983 - 2011
MontajGrand Marquis
Gövde ve Şasi
Karoser4 kapılı sedan
BenzerleriFord Crown Victoria
Lincoln Town Car
Teknik Özellikler
Motor4.6 L V8 SOHC
önde uzunlamasına motor
arkadan itişli
Şanzıman4 vitesli otomatik

Mercury'nin Grand Marquis adlı modeli Amerika, Kanada ve Orta Doğuda satılan bir sedandır. Arkadan itişli ve sekiz silindirli olan araç, Kanada'da St. Thomas fabrikasında üretilmektedir. Daha önce, 1985 yılına kadar Amerika'nın Missouri eyaletinde yer alan St. Louis'de üretilmiştir.

Grand Marquis aynı zamanda Kanada'da Mercury adını taşıyan tek araçtır.

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

2007 Mercury Grand Marquis LS

Mercury markası'nın simgesi olan Grand Marquis, Ford Crown Victoria'nın biraz daha lüks bir modelidir ve beş ayrı tipi bulunmaktadır; GS (standart tasarım), GS Convenience, LS Premium, LS Ultimate ve LSE. Araç'ın hangi tip olduğu şase numarası'nın beşinci, altıncı ve yedinci hanelerinde tespit edilebilir. GS modellerinde bu haneler "M74" ve LS/LSE modellerinde "M75" olmaktadır.

Grand Marquis, Ford Crown Victoria, Lincoln Town Car ve 2004 yılında yapımdan çıkan Mercury Marauder'la "Panther" (Panter) adı verilen aynı platformu paylaşır. Ford'un Wixom fabrikası kapanınca, Lincoln Town Car diğer modelleri gibi St. Thomas fabrikasından çıkacaktır.

Mercury Marauder dışında, bütün Panter platform araçları Ford'un 4.6 litre SOHC V8 motoruna sahiptir. 2001 yılından önce üretilen araçlar standart tasarımda 190 beygir güç üretmektedir. Çift egzozlu modeller 215 beygir üretir. 2001'den sonra üretilen modeller tek egzozlu 220 ve çift egzozlu 235 beygir güç üretir. 2003 ve sonrası modeller tek egzozlu 224 ve çift egzozlu 239 beygir üretmektedir. Mercury Marauder modelli Ford'un 4.6 litre DOHC V8 motoruna sahiptir ve 302 beygir güce sahiptir.

Grand Marquis aynı zamanda 4 vitesli elektronik bir geniş rasyo şanzımana sahiptir. 4R70W adı verilen şanzıman Ford'un AOD ve AODE şanzımanları'nın gelişmiş modelidir.

Mercury markası her zaman Ford'un bir üst modeli olarak satılmıştır ve Grand Marquis bu geleneği sürdürmektedir. Altı kişiyi çok rahat bir şekilde sığdırabilen Grand Marquis aynı zamanda güçlü bir performansa sahiptir.

Bu model'in fiyatları Amerika'da $24,910 Amerikan Dolarından başlar.

Tanıtım[değiştir | kaynağı değiştir]

1967 yılında Mercury Marquis Mercury Monterey adlı araç için bir seçenek paketiydi. Daha sonraki yıllarda Marquis adı Monterey'in yerini aldı ve Grand Marquis 1975 yılında Mercury Marquis adli araç'a daha lüks bir seçenek olarak satılmaya başladı. Standart tasarımda Marquis olarak satılan araç'ın bir üst modeli Marquis Brougham olarak satılıyordu ve Grand Marquis en üst tasarımdı. 1983 yılında bu modelin adi Marquis'den Grand Marquis'e değişti ve o zaman'dan beri bu modelin uç ayrı kuşağa oldu. 1992 yılında tamamen yenilenen Grand Marquis daha sonra 1998 yılında bir daha değişti ve 2003 yılında tamamen yenilendi. 1975 yılından bu yana Ford üç milyon'dan fazla Grand Marquis sattı.

İlk Kuşak (1983 – 1991)[değiştir | kaynağı değiştir]

1991 Grand Marquis LS

Grand Marquis'in ilk kuşağa 1983 yılında piyasaya cıktı ve standart tasarım olan Marquis ve bir ustu Marquis Brougham daha küçük olan Fox (Tilki) platformuna geçti. Grand modelli Panter platformunu kullanmaya devam etti ve Mercury'nin simgesi oldu. 1983 modelinin daha önceki modellerinden tek farkı karbüratör yerine merkeziyi port enjektör kullanması ve daha değişik bir radyatör korurcusuna sahip olmasıydı. 5.0 litre hacme sahip olan V8 Windsor motoru tek seçenekti ve 4 vitesli AODE şanzımanına bağlıydı. Yeni Grand Marquis iyi sattı ve 1986 yılına kadar fazla değişmedi. 1986 yılından itibaren motor sıralı operasyona sahip bir enjektör sistemine geçti.

1988 yıllı için, araç'ın dış görünümü biraz değiştirildi ve arması tamamen yenilendi. Tek kapılı coupé modeli fazla satmadığı için kaldırıldı ve bugüne kadar çok ender rastlanan bir model oldu. 1990 yılında kontrol paneli yeniden tasarlandı ve 1991'de Ford airbagları tüm araçlarında standart bir özellik haline getirildi.

İkinci Kuşak (1992 – 1997)[değiştir | kaynağı değiştir]

1995-1997 Grand Marquis

1992 yıllı için Grand Marquis tamamen yenilenerek, Ford Taurus ve Mercury Sable modelleri gibi daha aerodinamik bir sekile sahip oldu. Yeni tasarım daha düşük bir rüzgâr rezistansına sahip olduğu için, araç'ın yakıt tüketimi azaldı. Bu model aynı zamanda daha modern ve kulanımı kolay bir kontrol paneline sahip oldu. Aynı zamanda, dört taraflı disk firenler ve on yolcu airbagı gibi birde birçok güvenlik özeliğine sahip oldu. Uzaktan kumandalı giriş sistemi ve havalı süspansiyon bir seçenek haline getirilmişti. Ama en büyük ve önemli değişiklik, araç'ın yeni 4.6 litrelik SOHC V8 motoruydu. Bu yeni model çok başarılıydı ve ilk birkaç sene fazla bir değişiklik yapılmadı, ama 1993 yılında Lincoln Town Car'dan alınan elektronik 4 vitesli AOD-E şanzımanı kullanılmaya başladı.

1995 yılına araba'nın görünüşüne hafif değişiklikler yapıldı – yeni farlar, yeni jantlar ve radyatör koruyucusu gibi. İçi daha modernleştirildi ve 1993 yılından itibaren kullanılmaya başlanan AOD-E şanzımanın yerine 4R70W adı verilen yeni bir 4 vitesli elektronik şanzıman geldi.

Üçüncü Kuşak (1998 – Şimdiki Zamana Kadar)[değiştir | kaynağı değiştir]

1998-2002 Grand Marquis

1998 yıllı için Grand Marquis tamamen yenilendi – yeni farlar, ızgara, tampon, motor kapağa, ışıklar, aynalar ve jantlar. Eski modelleri biraz benzediği halde, kapıları ve çatısı dışında bütün paneller yeniden dizayn edildi ve içi aynı zamanda biraz değiştirildi. Bu model birde müşterilere daha çok seçenekler sundu. Bu arada birde birkaç mekanik değişiklikler yapıldı – çift süratli elektronik soğutma fani, her ihtimale karşı çalışan soğutma sistemi ve fiş ustu bobin ateşleme sistemi gibi. Daha büyük, çift pistonlu fren kaliperleri kullanılmaya başlandı ve bu yüzden 16 inç jantlar standart oldu. Arka süspansiyon içinde yeni Watt's Linkage sistemi kullanılmaya başlandı. Yakıt hatları sağ tarafa geçirildi ve 'Passive Anti-Theft System' adı verilen kodlu anahtar sistemi kullanılmaya başlandı. Bunlara ilaveten 58 yerine 72 amperlik akü standart hale getirerek, hidrolik direksiyon sisteminin rezervuarı motor'un on kısmına taşındı.[kaynak belirtilmeli]

2003 değişiklikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

2003-2005 Grand Marquis

2003 yıllı için araba'nın on ve arka kısımları yeniden tasarımlandı. Aynı zamanda kapıları iç panelleri yenilendi – kapı kolları, merkezi kilit ve elektrikli cam kontrolleri. LS tipinde birde üst konsol standart bir özellik haline getirildi. Ama asil değişiklikler gözle görülmeyen şeylerdi ve bu yıl Panter platformunun ikinci jenerasyonu doğdu. Araç için yeni bir şasi geliştirildi ve yeni bir 'rack and pinion' direksiyon sistemi kullanılmaya başlandı. On ve arka süspansiyonlarla beraber frenler yeniden tasarlandı ve motora vuruntu sensoru yerleştirildi. Yeni 5.7 litre hacmindeki yağ tavanı önceki senelerden %20 daha büyüktü ve jantlar daha yüksek bir pozitif ofsete sahip oldu. Sessiz bir EBD fren yükselticisi eklenerek mekanik bir panik yârdim sistemi geliştirildi. Alüminyum su geçitli yeni bir manifold ve elektronik bir yakıt sistemi kullanılmaya başlandı. Yan airbaglar ve çift medyalı kaset/CD çalar bu yıl için yeni özelliklerdi. Küçük değişikliklerde yer aldı. Motorun hemen üstünde yer alan plastik kapağa krom V8 logosu eklendi, motor yağ kapağa sağ tarafa taşındı ve daha önce motorun önüne taşınan hidrolik direksiyon rezervuarı radyatörün yanına alındı. Uşak anahtarı sunuldu ve arka orta yolcular için omuz kemeri standart oldu.[kaynak belirtilmeli]

2005 ve sonrası değişiklikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu sene için elektronik gaz pedalı kullanılmaya başlandı ve surat kontrolü özelliği ana bilgisayarın görevi oldu. Yolcu airbagını engelliyebilen ağırlık sensorları eklendi ve yeni direksiyonlar beraber yeni direksiyon kolonu tasarlandı. Aynı zamanda iki on kaza şiddetti sensorları eklendi. Araç'ın içi için yeni bir tahta süslemesi kullanılmaya başlandı ve iç kapı kolları krom yapıldı. Yeni bir Audiophile 6 disk CD çalar LS tipinde seçenek haline getirildi ve direksiyon kildi kaldırıldı.[kaynak belirtilmeli]

2006 Grand Marquis LS

2006 için araç'ın on tasarımı biraz değiştirildi ve 1980lere benzeyen bir ızgara tasarlandı. On sis lambaları eklendi ve takometresi ve ek dijital göstergeleri olan gösterge eklendi. Jantlar yeniden tasarlandı ve yeni 4R75E şanzımanı kullanılmaya başlandı.[kaynak belirtilmeli]

2007 yıllı için 2005 yılında sunulan Audiophile ses sistemine 8 hoparlör eklendi ve motor artik benzine ek E85 yakıtı yakabilir hale getirildi.

Kanada Pazarı[değiştir | kaynağı değiştir]

1999 yılında Mercury adi Kanada'da kaldırıldı ve o zaman'dan beri araç Mercury logosunu taşıdığı halde Ford Grand Marquis olarak satılıyor. 2004 yılında Mercury Marauder yapımdan çıkınca, Grand Marquis Kanada'da satılan tek Mercury modelli oldu. Grand Marquis'in Ford modelli olan Crown Victoria sadece polis, taksi ve oto kiralama şirketlerine satılmaya başlayınca, Grand Marquis onun yerini almış oldu.

Orta Doğu Pazarı[değiştir | kaynağı değiştir]

2003 model Mercury Grand Marquis LS, Orta Doğu modeli. "Export Handling Package" paketi bu araçta bulunmaktadır ve Amerikan LSE modeli'nin jantlarını kullanır.

Grand Marquis ve kardeşi Ford Crown Victoria, Orta Doğu'da özellikle Kuveyt ve Suudi Arabistan'da çok popüler birer sedandır. Orta Doğu için üretilen araçlara "GCC Spec" adı verilir ve bütün Körfez ülkelerinde satılır. Mercury Grand Marquis'in Orta Doğu pazarı için altı farklı tipi bulunmaktadır; GS (standart tasarım), GS Convenience, GS-L, LS Premium, LSE ve LS Ultimate. Bu modeller Kanada ve Amerika'da satılan araçlardan biraz daha farklıdır. Standart tasarım özellikleri ülkeden ülkeye değiştiği halde, şu andaki standart olan özellikler listede bulunur:

  • GS-L modelleri dışında standart çift egzoz
  • Pirelli P6 P225/60VR16 tüm mevsim lastikli 16 inç ve 16 parmaklı alüminyum jantlar
  • Uzaktan kumandalı ve şoför kapısında bulunan tuşlu kod giriş sistemi
  • Arka hava delikleri olan 40/20/40 ayrık Lincoln Town Car koltukları (8 yollu elektrikli şoför ve manüel 4 yollu on yolcu koltuğu). Koltuklar hem deri ve kumaş döşemeye mevcuttur, arka hava delikleri LSE modellerinde yoktur
  • Arka koltuk okuma ışıkları
  • Yan airbag (tüm LS modellerinde standart ve GS modellerinde seçenektir)
  • Radyo/Kaset/tek CD çalar
  • Elektrikli ayarlana bilen gaz ve fren pedalları

LSE modelli 5 kişiyi rahatça taşıyabilir ve vites kolu direksiyonun yanında değil ortadadır. GS-L modelli diğer modellerden 6 inç daha uzundur ve arka yolcular için daha rahat bir ortam sunar. Bu model Amerika ve Kanada'da sadece Crown Victoria'da bulunmaktadır. Aynı zamanda Lincoln Town Car koltuklar 1999 yılından beri Orta Doğu modellerinde kullanılmaktadır. Çift tonlu renk seçenekleri tüm modellerde mevcuttur.

Amerika'da bulunan "Handling and Performance Package" adli paket'te Orta Doğu için biraz değiştirilmiştir. Paket'in adi "Export Handling Package" olarak değiştirilmiştir ve çift egzoz bu paket'le gelmez çünkü bu özellik tüm modellerde standarttır. Arka aks oranı Amerika'daki 3.27 yerine 2.73 yapılmıştır. Bu paket'le gelen araçlar aynı zaman'da Mercury Marauder'dan alınan ve bagaj kapağında bulunan hava deflektörüyle gelir. Bu paket GS-L modellerinde seçenek değildir, ama tüm LSE modellerinde standart bir özelliktir. Bu paketle gelen 2003 – 2005 modelleri Amerika'da satılan LSE tipinin jantlarını kullanır. 2006 ve sonrası modelleri için bu paketle gelen araçlar Crown Victoria'nın LX modellinde bulanan jantları kullanır. Tek fark ortasında Ford yerine Mercury logosu bulunmaktadır.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sınıfında tek V8 motora sahip olan araç
  • Sınıfının en büyük iç mekâna sahip aracı
  • Sınıfının en büyük bagaja sahip aracı