Memati Baş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Memati Baş
Kurtlar Vadisi karakteri
Gürkan Uygun, Memati Baş rolünde
İlk görünümDizi: Kurtlar Vadisi 1. Bölüm
Film: Kurtlar Vadisi Irak
Son görünümDizi: Kurtlar Vadisi Pusu 162. Bölüm
Film: Kurtlar Vadisi Filistin
YaratanRaci Şaşmaz
Bahadır Özdener
Ahmet Yurdakul
CanlandıranGürkan Uygun
Ölüm tarihi31 Mayıs 2012[1]
Ölüm yeriKendi düğünü
Ölüm nedeniVurulma[2]
Bilgileri
Takma ad(lar)ıOrtak
Türİnsan
CinsiyetErkek
MeslekMafya (eskiden)
Devlet Görevlisi
UnvanSüleyman Çakır'ın sağ kolu
Evlilik(ler)Gamze Güneş (öldü)
Selvi Çakır (kayıp)
Önemli ilişkileriPolat Alemdar
Erhan Ufuk
Süleyman Çakır (öldü)
Abdülhey Çoban (öldü)
Kara (öldü)
Kazım (öldü)
Yalçın Bulut (öldü)
ÇocuklarAli Memati Baş (öldü)
Dinİslam
UlusTürk

Memati Baş, Kurtlar Vadisi serisinin kurgusal karakterlerinden biridir. Gürkan Uygun tarafından canlandırılmıştır.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurtlar Vadisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Süleyman Çakır'ın sağ kolu ve en sadık adamıydı. Çakır'a "abi" diye hitap ederdi. Çakır, hapishanede Memati'ye bulaşanları savuşturmuş ve Memati'yi yanına almıştır. Memati, Çakır'a hep sadık kalmıştır. Çakır'ın vurulmasından sonra Polat ile birlikte altı babayı öldürmüştür. Çakır'ın ölümünü öğrenince onun intikamını alan Polat Alemdar'ın en yakın dostu olmuş ve ona "Usta" diye hitap etmiştir. Bir ara Armatör Cemal mevzusundan dolayı Polat ile sıkıntı yaşasa da daha sonra araları düzelmiştir.

Nesrin'in onu kullanmasından ötürü Nesrin'i öldürmek için Rus Selim'in evine girmiş fakat yakalanmış ve ölümüne dövülüp, çöplüğe atılmıştır. Çöpçüler tarafından bulunmuş ve uzun süre hastanede yatmıştır.

Polat ve Abdülhey'in devlet ajanı olduğunu öğrendiğinde bunu kendinden gizleyen Abdülhey'i dövmüştür. Çok kızsa da bu durumu zor da olsa kabullenmiştir. Mafya ve diğer suçlardan ötürü yargılanmış, beraat etmiştir.

Kurtlar Vadisi Pusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Memati artık daha başına buyruk biri olmuştur. Kâzım adında bir adamı vardır. İlk başta Yalçın Bulut'la çatışsa da sonra limanda ortak olunca araları düzelmiştir. Daha sonra çok yakın arkadaş olmuşlardır ve birbirlerine "ortak" diye hitap etmişlerdir.

Memati, Yalçın Bulut tarafından gönderilen Gamze Güneş'i sevmiş ve aşk yaşamaya başlamıştır. Ancak daha sonra Gamze Güneş, Fuat Tamer Tataroğlu ile evlenmiştir. Fuat, Gamze'yi öldürmüş ve uyuşturucu krizine girmiştir. Bunu öğrenen Memati, evi basmış ve Fuat Tamer'i bileklerini keserek öldürmüştür. Memati'nin Gamze'den "Ali Memati" adında bir oğlu vardır. Daha çok "Mamoş" diye hitap eder.

Zülfikar Ağa'nın yeğeni Özcan Şenol örgütle bağlantılı adamlarla birlikte Memati'yi öldürmek istemiş ancak onun yerine ortağı Yalçın Bulut'u vurmuştur. Bulut, Memati'nin kollarında ölmüştür. Özcan yaptığından pişman olmuş, Memati'nin adamı olmuştur, Memati de onu affetmiştir.

Ersoy Ulubey, Memati'nin oğlunu ve onun bakıcısını evde başkası yokken öldürür. Daha sonra cenazeyi basar ve ortalık kan gölüne döner. Memati, Polat'la birlikte Ersoy'u emniyet müdürlüğünün camından atarak intikamını alır.

Çakır'ın ailesi Türkiye'ye dönmüştür. Çakır'ın kızı Selvi ilk başta Tozcu Yaşar Katırcı'nın oğlu Kenan'la sevgili olsa da Kenan ona tecavüz etmeye kalkınca onu öldürür. Memati, cesedi saklar. Selvi, gönlünü yavaş yavaş Memati'ye kaptırmaktadır. Memati de onu sevmektedir. Ancak Pusat buna karşıdır. Uzun süre itiraz etse de Memati ile Selvi gizlice nikâhlanır. Daha sonra büyük bir düğün yapılır. Düğüne neredeyse herkes katılır.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Düğünün sonunda Polat ile Memati harmandalı oynamaya başlar. "Deniz Üstü Köpürür" çalarken sağ üst kaburgasına, kalbinin yakınına ve midesine olmak üzere üç el ateş edilir. Abdülhey ateş eden kişiyi fark edip üstüne atlar ama artık çok geçtir. Memati sendelemeye başlar ama aynı zamanda gülümsüyordur. Polat'ın kollarına yığılır. Son sözleri "Selvi, sana emanet Usta. Ustaaa." olur. Yıkanır ve Memati son kez hayal olarak yıkanma sahnesinde görülür. Yeşillik bir yere Polat Alemdar, Ömer Candan, Abdülhey, Erhan ve Cahit tarafından gömülür. Mezarlığını evlendiği Selvi ve Savcı Leyla ile birlikte sadece onlar bilir.

Ölümünün arka planı[değiştir | kaynağı değiştir]

Polat Alemdar, ilk başta suikastın uyuşturucu kaçakçısı Yaşar Katırcı'dan aldığı parayla Terör örgütü Metropol sorumlusu Cemal'ın yaptırdığını zanneder. Polat zamanla suikastın çok farklı şekilde organize edildiğini öğrenir.

Suikast şu şekilde olmuştur:

Cemal, Yaşar Katırcı'dan aldığı parayla Memati suikastini yapması için yardımcısı Yıldırım'a talimat verir. Eski bir itirafçı olan ve örgüte de çalışan Yıldırım ise Rızaya bu suikastı yapması için emir verir. Suikastın ilk planı hem Memati hem Polatın öldürülmesiydi fakat sonradan devreye giren ihtiyarlar heyeti üyesi Sencer bey tarafından Faruk'un yanına yerleştirilen Semih, bu planı Sencer'in talimatıyla değiştirir. İhtiyarlar heyetinin: Mete Aymar'ın yanına yerleştirdiği Erkan, Semihten aldığı direktifle Yıldırım'dan sadece Mematiyi öldürtmesini ister ve tetikçi Rıza Memati'yi kendi düğününde öldürür. Uzun bir süre bu suikastı Polat Alemdar, Yeni seçilen Aksaçlı'nın yaptırdığını sanır fakat bu suikast kamufle olan Sencer ve Semih tarafından organize edilmiştir.

Erkan ise çok sonradan kandırıldığını öğrenir ve pişmanlığından Sencer'i de hastanedeyken öldürür. Polat da böylece Memati'nin intikamını Erkan sayesinde almış olur.

Memati ismine ilginç dava[değiştir | kaynağı değiştir]

11 Ocak 2010 tarihli Hürriyet haberine göre Cüneyt Torun ve Nuray Torun adlı çift "Anıl" ve "Arda" adlı çocuklarına "Polat" ve "Memati" isimlerini koymak istedi. Açılan dava sonrası Üsküdar 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde ilk itiraz Cumhuriyet Savcısı'ndan geldi. Savcı, Memati isminin Arapça'da ölüm anlamını taşıdığı, ileride çocuğun zor duruma düşebileceği ve konulmak istenen ismin genel ahlaka aykırı olabileceğini düşünmesi üzerine, mahkeme heyeti de savcının talebini geri çevirmeyerek Memati isminin çocuklara verilemeyeceği kararına vardı. Yargıtay da mahkemenin kararını onadı.[3]

Memati ismi Kur'an'da En'am suresinin 162'nci ayeti ile İsra suresinin 75'nci ayetinde geçmektedir ve ölüm anlamına gelmektedir. Farklı Arap ülkelerinde Memati ismi erkek çocuklara verilebilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kurtlar Vadisi Pusu 160.Bölüm. İstanbul: Kurtlar Vadisi Pusu YouTube kanalı. Etkinlik zamanı: 00:09. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 
  2. ^ Memati'nin düğünü ve ölümü. İstanbul: Kurtlar Vadisi Pusu YouTube kanalı. Etkinlik zamanı: 00:04. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 
  3. ^ İstanbul / (DHA) (11 Ocak 2010). "Yargıtay: Çocuklara Memati ismi konulamaz". www.hurriyet.com.tr. 5 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2023.