Meluncan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Melungeon sayfasından yönlendirildi)
Arch Goins ve ailesi, Graysville, Tennessee'den Melungeonlar. 1920'lerden bir fotoğraf.

Meluncan, ABD'nin güneydoğu eyaletlerinde, daha ziyade orta Apalaşya'nın Cumberland Gap yöresinde yaşayan bir takım toplulukları tanımlamak için kullanılan bir ifadedir. Popüler anlamda Meluncan halkının yerli, Afrikalı Amerikalılar ve diğer etnik gruplarla karışmış, "tam beyaz" olmayan gruplardan oluştuğu inanışı bulunmaktadır. 7. Başkan Andrew Jackson'ın koyduğu yasalar nedeniyle sadece beyazlar, zenciler, melezler ve kızılderililer rahat yaşayabiliyordu. Bu yüzden Meluncanların tüm yasal hakları elinden alınmış, evleri okulları yakılıp yıkılmıştır. Toplum içinde dışlanmışlardır.[kaynak belirtilmeli]

Son senelerde, Meluncan halkının kökenine ilişkin, N. Brent Kennedy'nin yaptığı araştırmalar neticesindeki iddiaya göre, bu insanların ortak kökeni 16. yüzyılda İnebahtı Deniz Savaşı'nda Portekiz veya İspanyollara esir düşen ve sonrasında Amerika'ya getirilen 400 kadar Osmanlı leventine dayanmaktadır.

Meluncan sözcüğünün kökeni bilinmemesine karşın yaygın kanı, bunun Fransızca karışık anlamina gelen mélange sözcüğünün bir bozumu olabileceğidir. "Türk" tezine göre ise bu kelimenin aslı, Osmanlıca'da melun can, yani ‘lanetlenmiş can’dır.

Türkiye'de "Meluncan" şeklindeki yazım yaygındır. Abraham Lincoln ve Elvis Presley'in meluncan olabileceği bilinmektedir.

ABD’nin 1996 - 2005 yılları arasında görev yapan İstanbul Başkonsolosu David Arnett, baba tarafından %25 Türk olduğunu ve atalarının Meluncan olabileceğini söylemiştir.

Kökenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Meluncan halkının aşağıdaki etnik kökenlerden oldukları iddia edilmiştir:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dr. Brent Kennedy, Melungeons: The Resurrection of a Proud People ( Meluncanlar: Gururlu bir Halkın Yeniden Doğuşu)
  • Garrett Ward Sheldon; Atatürk ve Jefferson Siyasi Felsefeleri