Mehmet Y. Yılmaz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mehmet Yakup Yılmaz sayfasından yönlendirildi)
Mehmet Y. Yılmaz
Doğum18 Şubat 1956(1956-02-18)
MeslekGazeteci, Yazar
Vatandaşlık Türkiye
EğitimAnkara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi

Mehmet Yakup Yılmaz (d. 18 Şubat 1956, Malatya), Türk gazeteci yazar.

"Türkiye medyasında en çok yayın başlatan gazeteci" olan Mehmet Y. Yılmaz, güncel politik gelişmelerin yanı sıra, deneme tarzındaki yazıları ile futbol üzerine yaptığı yorumlarıyla tanınır. Bugüne kadar 30'u aşkın derginin kuruculuğunu yapmıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İlkokulu Antalya Devrim İlkokulu'nda, orta okul ve liseyi parasız yatılı olarak Denizli Lisesi'nde okudu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü 1977 mezunudur.[1]

Gazetecilik kariyerine 1975 yılında Ankara`da SBF öğrencisi iken , Mehmet Ali Kışlalı yönetimindeki Yankı dergisinde başladı. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini de bir süre yürüttü.

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde TÜRK-İŞ'e bağlı Yol İş Federasyonu ve YSE - İş sendikalarında basın müşaviri olarak görev yaptı, sendika gazete ve dergilerini yayımladı.

Askerlik görevini Kara Harp Okulu'nda tamamladıktan sonra İstanbul Gelişim Yayınları'nda mesleğe dönerek Erkekçe ve Bilim dergilerinin Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı ve ardından Gelişim TV Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu.

1985 yılında Hürriyet'e geçti ve Hürriyet Dergi Grubu'nu kurdu. Tempo, Blue Jean, Playmen gibi dergileri yayımladı.

Daha sonra Dönemli Yayıncılık Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Ercan Arıklı ile birlikte Dönemli Yayıncılık'ın 1 Numara Yayıncılık'a dönüşmesi sırasında Genel Müdürlük görevini üstlendi. Aktüel, Cosmopolitan, Penthouse, Oya gibi dergilerin kurucu genel yayın müdürü oldu.

1995 yılı başında Posta gazetesini yayımladı. Aynı yılın sonunda Fanatik gazetesini, 1996 yılı sonunda da Radikal gazetesini kurdu, genel yayın müdürlüğünü yürüttü.

2000 - 2005 yılları arasında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Doğan Gazetecilik A.Ş. Murahhas Üyesi olarak görev yapmıştır. Bu görevi 5.5 yıl sürdürdükten sonra 2005 yılı Mayıs ayında Doğan Burda Dergi Yayıncılık İcra Kurulu Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Ayrıca Eylül 2018'e kadar Hürriyet Gazetesi'nde köşe yazarı olarak çalışmıştır.[2] Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı görevindeyken gazete bünyesinde Spor Gazetesi'ni yayımlamış ve genel yayın müdürlüğü görevini yürütmüştür.

Gazete köşe yazılarından derlenen "Kırmızıyı Seçtim, Aşk Mavinin Altındaydı", "Benden Selam Söyleyin Bütün Aşklarıma", "Aşktan Sonra Hayat Var Mı", "Şaşırma Duygumu Kaybettim, Hükümsüzdür" isimli kitapları yayımlandı. "Aşk Herşeyi Affeder mi" isimli uzun hikâyesi de kitap olarak yayımlandı.

Ayrıca Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi olarak da görev yapmıştır.

Ekim 2018'den beri T24 haber portalında köşe yazılarına devam etmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Mehmet Y. Yılmaz". 13 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2023. 
  2. ^ "Hürriyet'te Mehmet Y. Yılmaz'ın da köşesi kapandı". T24. 14 Eylül 2018. 4 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2019.