Mehmet Ali Kıraç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mehmet Ali Kıraç
Kişisel bilgileri
Tam adı Mehmet Ali Kıraç
Doğum tarihi 8 Aralık 1953(1953-12-08)
Doğum yeri Osmaniye, Türkiye
Ölüm tarihi 11 Ekim 2022 (68 yaşında)
Ölüm yeri Adana, Türkiye
Profesyonel kariyeri
Yıllar Takım
1981-1983 Güney Sanayi[1]
Altınordu
Başarıları

Mehmet Ali Kıraç, Türk basketbolunun ve iş dünyasının önemli isimlerinden biridir. 8 Aralık 1953 yılında Osmaniye'de doğan Kıraç, babası Özkul Kıraç kansere yenik düşene kadar çeşitli ve önemli basketbol takımlarında görev almış özellikle zamanının en iyi takımlarından olan Güney Sanayi ve Altınordu takımlarında uzun süre forma giymiştir. Ayrıca Adana Demirspor Basketbol ve Muhafızgücü takımlarını lige çıkaran yıldız oyuncular arasında yer alır. 1976 yılında Brüksel, Belçika'da düzenlenen ordular arası Dünya şampiyonasında forma giymiş daha sonra 1987 yılında elim bir kaza neticesinde Güney Sanayi takımının dört oyuncusunun vefatı[2] sonrası basketbolu bırakmıştır.

Ailesine destek olabilmek için Mehmet Ali Kıraç, babasından devraldığı sigortacılık mesleğinde de çok önemli başarılara imza atmıştır. Sıfırdan yola çıkarak acenteliğini yaptığı firmayla Bölgenin en büyük acentelerinden biri olmayı başaran sigortacı, Adana Ticaret Odası Meclis üyeliği, ATOSEV Yönetim Kurulu Başkanlığı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konsey Üyeliği, Adana Sigorta acenteleri Derneği (ADASAD) Onursal Başkanlığı, Adana Genç İş Adamları Derneği Kurucu Üyeliği, ATO Üniversitesi Eğitim ve Kültür vakfı mütevelli heyeti üyesi, Türkiye Sigorta acenteleri Federasyonu Başkan Vekilliği ve Sigorta acenteleri İcra Kurulu Üyeliği, Tüm Engellilerin sıkıntı ve sorunlarının çözümünde Fahri Başkanlıklarını da yapmak gibi önemli yönetim kademelerinde görev almıştır. Ayrıca Kıraç, Sigorta acenteleri ve Eksperleri'nin, 2008 yılında yürürlüğe giren 'Sigortacılık Yasası'nda yer alıp özerkliklerinin sağlanması konusundaki yaklaşık 20 yıllık mücadelesini kazanmasını sağlayan bir avuç insandan biridir.

Evli ve üç çocuk babası Mehmet Ali Kıraç, 2004 yılında "mesane kanseri"ne yakalanmış, uzun süre bu hastalıkla savaştıktan sonra kanseri yenmeyi başarmıştır. Ancak 2006 yılında yine mesanesinden İsviçre'de geçirdiği bir ameliyat sonrası, doktor hatası yüzünden belden aşağısı kısmi felç olmuştur.

Ayrıca, Adana'nın ve Türkiye'nin önemli iş adamlarından biri olan Mehmet Ali Kıraç, Toros Mahallesi'ne yaptırdığı Mehmet Ali Kıraç Sağlık Ocağı ile Adana'ya ve sağlık alanına desteğini kanıtlamıştır.

Mehmet Ali Kıraç 11 Ekim 2022 tarihinde vefat etmiştir.[3][4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Mehmet Ali Kirac League Career". TBLStat.net. 16 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2023. 
  2. ^ "Rahmetle anıyoruz - Adana'nın İlk İnternet Spor Sitesi". web.archive.org. 11 Şubat 2018. 11 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2023. 
  3. ^ "Mehmet Ali Kıraç güzel insandı…". 5 Ocak Gazetesi. 12 Ekim 2022. Erişim tarihi: 15 Kasım 2023. 
  4. ^ "Mehmet Ali Kıraç'ı Kaybettik". ObjektifAHaber. Erişim tarihi: 15 Kasım 2023.