Med Cezir (Levent Yüksel albümü)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Med Cezir
Levent Yüksel stüdyo albümü
Yayımlanma21 Mart 1993 (1993-03-21)
KaydedilmeEkim 1992 - Mart 1993 (Erekli Tunç Stüdyo ve Marmara Stüdyo)
TarzPop, flamenko
Süre41:44
DilTürkçe
ŞirketTempa & Foneks
YapımcıSezen Aksu
Levent Yüksel kronolojisi
Med Cezir
(1993)
Levent Yüksel'in 2. CD'si
(1996)
Med Cezir albümüne çekilmiş video klipler
  1. "Yeter Ki Onursuz Olmasın Aşk"
    Yayımlanma: 21 Mart 1993
  2. "Med Cezir"
    Yayımlanma: 26 Mayıs 1993
  3. "Kadınım"
    Yayımlanma: 12 Temmuz 1993
  4. "Dedikodu"
    Yayımlanma: 22 Ağustos 1993
  5. "Beni Bırakın"
    Yayımlanma: 10 Ekim 1993
  6. "Bu Gece Son"
    Yayımlanma: 7 Ocak 1994

Med Cezir, Türk şarkıcı Levent Yüksel'in 21 Mart 1993 tarihinde yayınlanan ilk albümüdür. Albüm Tempa & Foneks etiketiyle yayınlandı. Türk pop tarihinin klasik albümleri arasına giren albüm dönemin en çok satan albümlerinden birisi olmuştur. Ekim 1992 tarihinde albümün kayıtlarına başlandı. Beş ay kadar süren albümün kayıtlarında birçok müzisyen yer aldı. Albümle birlikte "Yeter Ki Onursuz Olmasın Aşk" adlı parça yayınlandı ve büyük bir çıkış yakaladı. 10 parçadan oluşan albümde yer alan tüm parçalar hit oldu. Altı parçanın video klip olarak yayınlandığı albüm best of oldu. Albümde yer alan sekiz parçanın sözü Sezen Aksu'ya aittir. "Dedikodu" adlı parçanın sözleri Orhan Veli'nin şiiridir. Albümde Levent Yüksel ve Sezen Aksu'nun yanı sıra Uzay Heparı, Fahir Atakoğlu ve Onno Tunç gibi sanatçıların müzisyenlerde şarkıların bestelerini yapmıştır.

Tüm parçaların pop tarzında olan albümde "Tuana" adlı eser Paco De Lucia'nın Sólo quiero caminar (1981) albümünde yer alan "Palenque" adlı eserden uyarlanmıştır. Müziği ise kendisine aittir. Sezen Aksu'nun yapımcılığını üstlendiği albüm Hürriyet'in gazeteciler şarkıcılar, müzisyenler, radyocular, yapımcılar ve müzik eleştirmenlerinden oluşan 100 kişilik bir jüri ekibiyle hazırlayıp yayımladığı 2017 tarihli Türkiye'nin En İyi 100 Albümü listesinde dördüncü sırada yer almaktadır.[1] Albümdeki parçaların düzenlemelerini Uzay Heparı ve Erdem Sökmen yaptı.

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Levent Yüksel, Antalya'da doğup büyüdü. Lise öğrenimi sırasında müziğe ilgi duymaya başladı. Liseden mezun olduktan sonra İstanbul'a taşındı ve üniversite için İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nı kazandı. Kontrbas bölümünde eğitim görmeye başlayan Levent Yüksel, o dönemde düğünlerde çalmaya başladı. Aynı zamanda ünlü vokallerle de çalışmaya başladı ve bu sayede adını duyurmayı başardı. Ardından askere gitti ve bir süre askerlik görevini bitirdikten sonra tekrar İstanbul'a döndü. Askerden döndükten sonra dans müziği orkestrasında çalmaya başlayan Levent Yüksel, bu dönemde Aşkın Arsunan, Ercan Esendağ, Orhan Topçuoğlu, Fatih Erkoç ve Sertab Erener gibi müzisyenlerle çalışmaya başladı. İki yıl boyunca bu orkestrada çalmaya devam etti ve ardından Harun Kolçak'ın rahatsızlığından dolayı basçı olmadığı için Aykut Gürel'in aracılığıyla Sezen Aksu ile tanıştı.[2] Ardından Sezen Aksu'nun basçısı olarak birlikte çalışmaya başladı. Sezen Aksu'nun ekibinde o dönem Levent Yüksel'in yanı sıra Aşkın Nur Yengi, Sertab Erener ve Yıldız Tilbe gibi isimler yer alıyordu. Ardından ekibe Uzay Heparı'da katıldı. Sezen Aksu, 1980'li yılların ortalarında vokalisti Aşkın Nur Yengi'nin ilk Sevgiliye (1990) adlı ilk albümünün kayıtlarına başladı. Albüm yayınlandığında büyük başarı elde etti.[3]

Ardından Sertab Erener'in Sakin Ol! (1992) adlı albümü yayınlandı. Levent Yüksel albüm çıkarmak istememesine rağmen Sezen Aksu'nun ısrarına rağmen Ekim 1992 tarihinde ilk albümünün kayıtlarına başladı. Kalabalık bir ekiple çalışmaya başladığı albümün yapımcılığını Sezen Aksu üstlendi.[4] Beş ay süren kayıtlar sonrasında albüm için on parça kaydedildi. Albümde dokuz parçanın sözünü Sezen Aksu yazdı. "Dedikodu" adlı parçanın sözleri Orhan Veli'nin şiirinden alınmıştır. "Yeter Ki Onursuz Olmasın Aşk" ve "Bu Gece Son" adlı albümün çıkış parçasının müziğini Sezen Aksu ile Uzay Heparı besteledi. "İstanbul" ve "Yeniden Başla" adlı parçaların müziğini Fahit Atakoğlu besteledi. Sezen Aksu "Kadınım" ve "Dedikodu" adlı parçaların müziğini bestelerken, Onno Tunç "Beni Bırakın" ve "Uçartma Bayramları" adlı parçaların müziklerini besteledi. Albüme adını veren "Med Cezir" adlı parçanın müziği Levent Yüksel bestelemiştir. 21 Mart 1993 tarihinde yayınlanan albümle birlikte "Yeter Ki Onursuz Olmasın Aşk" adlı parça yayınlandı ve büyük ses getirdi. Levent Yüksel albümün yayınlanmasından sonra radyo ve televizyon programlarına konuk olarak albümde yer alan parçaları seslendirdi.[5] On parçadan oluşan albümde çıkış parçasının yanı sıra "Med Cezir", "Kadınım", "Dedikodu", "Beni Bırakın" ve "Bu Gece Son" adlı parçalar yayınlandı. Yayınlanan parçaların haricinde albümde yer alan tüm parçalar hit oldu. Türk pop tarihinin efsane albümleri arasına giren Med Cezir, 90'lı yılların en başarılı pop müzik albümlerinden birisi oldu. İlk albümü klasik olan Levent Yüksel ise bu alandaki sayılı sanatçılar arasına girdi. Albümün fotoğraflarını Adil Gültekin çekti.

Kayıt[değiştir | kaynağı değiştir]

1992 yılının ortalarında Tempa & Foneks şirketi ile anlaşılan albümün kayıtlarına Ekim 1992 tarihinde başladı. Beş ay kadar süren kayıtlar sonrasında albüm Med Cezir adıyla yayınlandı. Sezen Aksu yapımcılığını üstlendiği albümdeki dokuz parçanın sözlerini yazdı. "Bu Gece Son adlı parçanın sözlerini Uzay Heparı ile birlikte yazdı. Aynı zamanda ikili parçayı birlikte besteledi. "Yeter Ki Onursuz Olmasın Aşk" adlı albümün çıkış parçanın müziğini yine ikili birlikte besteledi. "Med Cezir"'in müziğini Levent Yüksel besteledi. Ayrıca albümde bestelediği tek parçadır. "İstanbul", "Yeniden Başla" adlı parçaları Fahir Atakoğlu, "Beni Bırakın" ve "Uçurtma Bayramları" adlı parçaları Onno Tunç besteledi. "Kadınım" adlı parçanın müziğini Uzay Heparı, sözleri Orhan Veli'nin şiirinden alının "Dedikodu" adlı parçanın müziğini ise Sezen Aksu bestelemiştir. Albümdeki dokuz parça pop tarzında kaydedilirken, "Tuana" adlı eser Paco De Lucia'nın Sólo quiero caminar (1981) albümünde yer alan "Palenque" adlı eserden uyarlanmıştır. Müziği ise kendisine aittir.[6] Gitarda Erdem Sökmen, çelloda Özer Arkun, cümbüş, bas gitar ve bağlamada Levent Yüksel, zitherde Alaturka Saz Takımı ve Halil Karaduman, saksafonda Levent Altındağ, kemanda ise Mustafa Süder yer aldı.

Yürütücü yapımcılığını Aydın Oskay'ın üstlendiği albümün masteringini Lemi Magzalcı, mixlerini ise Erdem Sökmen, Uzay Heparı, Levent Yüksel ve Rıza Erekli yaptı. "Yeter Ki Onursuz Olmasın Aşk" adlı parçada Sezen Aksu, "Uçurtma Bayramları" adlı parçada Sertab Erener geri vokalde yer alırken, "Yeniden Başla" adlı parçanın geri vokalinde ise İyi Gün Çocuk Korosu yer aldı. Albümdeki sekiz parçanın düzenlemesi Uzay Heparı, "Tuana" adlı parçanın düzenlemesini Erdem Sökmen yaparken, "Med Cezir" adlı parçanın düzenlemesini Uzay Heparı, Levent Yüksel ile birlikte yaptı.[7]

Şarkı listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıMüzik Süre
1. "Yeter Ki Onursuz Olmasın Aşk"  Sezen AksuSezen Aksu, Uzay Heparı 4:46
2. "Med Cezir"  Sezen AksuLevent Yüksel 4:33
3. "İstanbul"  Sezen AksuFahir Atakoğlu 3:49
4. "Kadınım"  Sezen AksuUzay Heparı 4:31
5. "Beni Bırakın"  Sezen AksuOnno Tunç 4:12
6. "Tuana"  Sezen AksuPaco De Lucia 5:19
7. "Uçurtma Bayramları"  Sezen AksuOnno Tunç 3:47
8. "Dedikodu"  Orhan VeliSezen Aksu 4:52
9. "Bu Gece Son"  Sezen AksuSezen Aksu 4:42
10. "Yeniden Başla"  Sezen AksuFahir Atakoğlu 3:13

Ödül[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül Kategori Sonuç
1993 MGD Altın Objektif Ödülleri[8] En İyi Erkek Pop Sanatçı Kazandı

Listeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm zamanların listeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Liste Konum
Hürriyet Türkiye'nin En İyi 100 Albümü[1] 4

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Bilgici, Yener (22 Nisan 2017). "Türkiye'nin en iyi 100 albümü". Hürriyet. 2 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2020. 
  2. ^ "https://www.haber7.com/biyografi/haber/3218531-levent-yuksel-kimdir-levent-yuksel-kiminle-evli-levent-yuksel-sarkilari". Haber7.com. 30 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2023.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  3. ^ "Kuvvet erkekte akıl kadında". Milliyet. 10 Haziran 1990 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2023. 
  4. ^ "Yeni hedef sinema". Milliyet. 26 Eylül 1992 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  5. ^ "Eğlence programı". Milliyet. 1 Haziran 1993 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2023. 
  6. ^ "Solo Quiero Caminar". Spotify. Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2024. 
  7. ^ "Levent Yüksel - Med Cezir". Discogs. Erişim tarihi: 4 Ocak 2024.  |arşiv-url= hatalı: flag (yardım)
  8. ^ "Altın Objektifler, Ödül Gecesi". Haber, Ödül Töreni. Milliyet. 15 Kasım 1993 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]