Yeşil arı kuşu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mavi yanaklı arı kuşu sayfasından yönlendirildi)
Yeşil arı kuşu
Erişkin dişi
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Coraciiformes
Familya: Meropidae
Cins: Merops
Tür: M. persicus
İkili adlandırma
Merops persicus
Linnaeus, 1758

Yeşil arı kuşu[2] ya da mavi yanaklı arı kuşu (Merops persicus), arı kuşugiller (Meropidae) familyasına ait bir kuş türüdür.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tür, diğer arı kuşugiller gibi zengince renkli, ince bir kuştur. Baskın olarak yeşil renklidirler. Yüzünün yanları mavi olup, göz çizgisi siyahtır. Gaga siyahtır. Sarı ve kahverengi boğazları vardır. Büyüklükleri 24–26 cm kadardır. Eşeyler benzerdir.

Davranış ve ekoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Merops persicus
Yeşil arı kuşu

Akasya gibi birkaç ağaçla alt tropikal yarıçölde görülen bir kuştur. Açık ormanlık bölgelerde veya otlaklarda kışlarlar. İsmindende anlaşıldığı gibi en çok arılarla beslenirler, yanı sıra böcekleride yerler. Diğer böcekler arasından daha çok yusufçukları tercih ederler. Toplu halde yaşarlar. Kumsal kenarlarında yaptıkları yuvaya 4-8 tane küre gibi beyaz yumurta bırakılır. Hem erkek hem de dişi yumurtalara bakar. Ötüşü avrupa arı kuşuna benzer.

Yayılışları[değiştir | kaynağı değiştir]

Fas, Cezayir ve astropikal Asya, doğu Türkiye'den Kazakistan'a kadar görülürler. Kuvvetli göçmendirler, kışı tropikal Afrika'da geçirirler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ BirdLife International (2012). "Merops persicus". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2012. Erişim tarihi: 26 Kasım 2013. 
  2. ^ "TRAKUS Türkiye'nin Anonim Kuşları". 30 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2012.