Mausolos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mausolos
Guillaume Rouillé'nin Mausolus çizimi, Promptuarii Iconum Insigniorum adlı eseri, Lyon, 1555
Karya Satrabı
Hüküm süresiMÖ 377-353
Önce gelenHecatomnus
Sonra gelenArtemisia II
ÖlümBodrum, Türkiye
DefinHalikarnas Mozolesi
Eş(ler)iArtemisia II
HanedanHekatomnid Hanedanı
BabasıHecatomnus
Karya satrapı Maussolos'a ait Bodrum [Halikarnassos] antik kentinde darb edilmiş Tetradrahmi kategorisinde olan antik sikke. Ön yüzde defne çelengi ile Apollon tasviri, arka tip Zeus Labraundos ayakta sağ omuzunda çift başlı balta [labrys], sol elinde mızrak tutuyor, sağ tarafta MAYΣΣΩΛΛO - MAUSSOLLO lejantı.

Mausolos (d.? - ö. 352-353) (Yunanca: Μαύσωλος veya Μαύσσωλλος), Güneybatı Anadolu'daki Karya bölgesinin Pers satrapı. Pers hükümdarına bağlı olmakla birlikte daha çok bağımsız bir kral gibi hareket etmiştir. Daha çok eşi tarafından kendisi için yaptırılan ve Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan Halikarnas Mozolesi ile bilinir. Zamanla anıt mezar anlamında yerleşmiş olan mozole sözcüğü Mausolos'dan gelir.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Persler Anadolu'yu egemenlikleri altına aldıklarında bu geniş coğrafyayı satraplıklara (valiliklere) bölerek yönetmiştir. Pers satraplarının tümü Büyük Kral tarafından anayurttan gönderilen Pers yüksek memurlarıdır. Bu kurala uymayan tek satraplık Karya satraplığıdır. Karya satrapları Karyalı bir hanedana mensuptur. Bu hanedan Hekatomnosoğulları ya da Hekatomnid Hanedanı olarak adlandırılır. Bu sülalenin en önemli ismi kuşkusuz Mausolos'tur.

Kral Mausolos'un Londra'daki heykeli

Kyndia'lı Hyssaldomos MÖ 392'de ölünce yerine geçen oğlu Hekatomnos Hanedanlığını bir şekilde güçlendirerek Lidya satraplığından kopartıp Karya satraplığını ele geçirmiştir. Bu dönemde Hekatomnos'un tam 100 parçalık dönemine göre oldukça büyük bir donanması bulunmaktaydı. Ancak Karya tarihindeki en önemli isim kuşkusuz Hekatomnos'un en büyük oğlu olan Mausolos'tur. Satrap Mausolos agresif ve yayılmacı bir politika güderek satraplık sınırlarına Lykia bölgesini de katmıştır. Mausolos büyük bir inşa programını başlatarak Karya'da yeni kentler kurmuş, anıtlar inşa etmiş ve bölgeyi tarihi boyunca ulaştığı en yüksek kültürel, maddi ve politik güce kavuşturmuştur. Mausolos, Büyük Kral ile arasını her zaman iyi tutmuş ve ona sadık gözükerek başına buyruk bir kral gibi ülkesini yönetmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "mozole." 9 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Nişanyan Sözlük. Erişim: 22 Şubat 2015.