Matrix (seri)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Matrix serisi, temel olarak Matrix, Matrix Reloaded, Matrix Revolutions ve Matrix Resurrections olmak üzere 4 sinema filminden oluşur. Tüm filmler aynı sanal dünyada geçer.

Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Film İlk Gösterim Tarihi (ABD) Yönetmen(ler) Senarist(ler) Yapımcı(lar) Durum
Matrix 31 Mart 1999 Wachowski Kardeşler Joel Silver Yayınlandı
Matrix Reloaded 15 Mayıs 2003
Matrix Revolutions 5 Kasım 2003
Matrix Resurrections 22 Aralık 2021 Lana Wachowski Lana Wachowski, Aleksandar Hemon & David Mitchell Lana Wachowski ve Grant Hill Yayınlandı

Matrix'in Hikâyesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1 - İkinci Rönesans[değiştir | kaynağı değiştir]

Milenyum çağının ortalarında insanoğlu yapay zekaya can vermiş ve tüm yükümlülüklerini makinelere devrederek yavaş yavaş tüketim toplumuna dönüşmeye başlamıştır. Robotlar insanların verdiği tüm görevleri yerine getirmekte fakat bu canlılardan saygı görmemektedir. Bir robot sahibine direniş gösterir ve insan gibi bir zekaya sahip olduğu için insan gibi yargılanır. Dava sonucunda o ve onun modelini imha etme kararı alınır ve robotlara karşı tam bir saldırı başlar. Sosyal ortamdaki son robot çalışmaz hale geldikten sonra diğer modeller birleşir ve dünya üzerinde bir noktada birleşerek kendilerinin "01" olarak adlandırdıkları bölgede toplanırlar. Birkaç dönem sonra üretip dünya pazarına sundukları cihazlar tüm gezegenin ekonomik dengesini bozunca durumun ciddiyetini anlayan insanlığın tüm liderleri birleşir ve robotların başlıca enerji kaynakları olan güneş'in karartılması kararını alırlar.

2 - Savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya atmosferine atılan sis bombası benzeri kimyasallarla gezegenin hiçbir yeri güneş görmeyecek şekilde kapatılır ve arkasından insanların taarruzu başlar. Fakat makineler onların aciz bedenlerinin saldırısına hazırlıklıdır. Dev makine ordularıyla insanlığı yeryüzünden silen robotlar savaş sonrası gözünü mazlumlara diker.

3 - Yeni Dünya Düzeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaşta insanoğlunun bedenini derinden inceleyen makineler, yok olan güneşin ardından yeni enerji kaynaklarına yönelir. Araştırmalarının sonunda insan bedenindeki ısıyı füzyonun bir türüyle birleştirip elektrik enerjisine dönüştürebilen makineler, buldukları üreyen ve kendini yenileyebilen bu yeni enerji kaynağının beyinlerini insanlığın en mükemmel yıllarını içeren Matrix adını verdikleri simülasyonla uyuşturarak bedenlerinden faydalanır ve bu şekilde karşılıklı bir yaşam döngüsü oluşur.

4 - Matrix[değiştir | kaynağı değiştir]

Matrix programının tasarımcısı olan Mimar (Architect) ilk sürümlerde insan için tamamen kusursuz bir dünya kurar. Bu mükemmel dünyaya inanmayan insanlar simülasyondan uyanmaya kalkışır. Tam tersi bir dünyada ise insanlar simülasyonun içinde ölmektedir. Mimar güncelleştirmeler sonunda en son 19. yüzyıl dünyasını inşa eder ve insan psikolojisini araştırmak üzere programa Kahin (The Oracle) karakterini dahil eder. Yıllar içinde anormal insanların yeniden uyanmayı denemesi ve bunların birleşerek sistemi çökertmesi riskine karşılık Kahin, programa Seçilmiş Kişi (The One) senaryosunu entegre eder. Programa göre seçilmiş, Matrix'te üstün güçlere sahip olacak ve insanları Matrix'ten kurtaracaktır.

5 - The One[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüzyıllar süren seçilmiş kişi döngüsünde kurtarılan insanlar gerçek dünyada Zion adını verdikleri yeraltı şehrini kurar ve insanlığı orada devam ettirirler. Hovercraft benzeri uçan gemileriyle yeryüzüne yaklaşarak korsan sinyallerle Matrix'e geçici olarak yeniden girebilen Zion insanları, hayatlarını olası savaşı durdurabilmesi ümidiyle seçilmiş kişiyi Matrix'te arayarak geçirirler. Bu kaçak girişleri önlemek maksadıyla sisteme Ajan adı verilen Matrix'e bağlı her kişiliğe girip çıkabilen sistem temellerine uygun olarak güçlendirilmiş programlar yerleştirilmiştir. Zionlular, Matrix'te seçilmiş kişiyi ararken ayrıca ajanlardan da kaçmak zorundadırlar.

6 - Döngünün Sonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kahin'in uyanmayı deneyen insanları temizlemek için, her iki tarafta tüm insanların ölümüyle sonuçlandığı bu reset-loop (sıfırlayıcı döngü) çözümüne bir süre sonra kendi de razı olmamış ve son döngüde seçilmiş kişiye yüklediği gücün aynısını Smith adlı bir ajana da yükleyerek onları kendi haline bırakmıştır. Virüs gibi kendini kopyalayan Smith, tüm Matrix'i ele geçirir ve donanımsal olarak Matrix'i kontrol eden makinelere de bulaşmaya başlar. Virüs tehdidi altında olan makineleri kurtarabilecek tek kişi ise o dönemdeki seçilmiş kişi olan Neo'dur.

7 - Barış[değiştir | kaynağı değiştir]

Makine şehrine giderek anlaşma yapan Neo, Matrix'e yeniden girerek Smith ile karşılaşacak, fakat ona entegre edilmiş kodun kendisininkiyle aynı olduğunu fark ettikten sonra virüsün kendisine de bulaşmasına izin vererek onu ve kendini tamamen yok etmiş olacak ve anlaşma gereği makinelerle insanlık arasındaki savaş sona erecektir.