Matilda I (tank)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Matilda Mk I sayfasından yönlendirildi)
Mk I Piyade Tankı, Matilda I (A11)

Çeşidi Piyade Tankı
Uyruğu Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Özellikler
Ağırlık 11 ton
Uzunluk 4,85 m
Genişlik 2,28 m
Yükseklik 1,86 m
Mürettebat 2 (komutan/silahçı, sürücü)


Zırhı 10 - 60 mm
Ana silahı .303 veya .50 inç Vickers makineli tüfek 4.000 mermi
Motor Ford V8 benzinli
70 beygir (kW)
Süspansiyon donanımı yaylı bar
Harekat menzili 128 km
Azami hızı 12,87 km/s (karayolu)
9 km/s (arazi)


Mk I Piyade Tankı, Matilda I (A11) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan piyade tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Daha sonra üretilen Mk II Piyade Tankı, Matilda II (A12) bilinen adıyla Matilda II, Matilda I tankının servisten çekilmesi ile Matilda adını almıştır. Her ikisi arasında çok büyük tasarım farklılığı olmasına rağmen bazı özelliklerinden ötürü piyade tankı sınıfına sokulmuştur. Bu tür tanklar hız özelliklerinden feragat edip daha ağır zırhla üretildiler.

Üretim tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tasarımına 1935 yılında Vickers-Armstrongs Ltd firması tarafından başlandı. Ortaya iki kişilik mürettebatlı, alçak gövdeli ve ufak bir taretli bir tank çıktı. Silah olarak taretinde sadece bir adet Vickers makineli tüfek bulunuyordu. Tasarımının hızlı olmasındaki en büyük etken A11 modelinde depolarda hazır bulunan başka araçlara ait parçaların kullanılmasıydı. Ford V8 motor, Fordson vites kutusu, direksiyon mekanizması Vickers marka hafif tankların ki ile aynıydı. Süspansiyon sistemi Mk IV Dragon top traktöründen dönüştürüldü.

Bununla beraber tankın gövde ve taret zırhı gününün tanksavar silahlarına karşı aracı yeterli koruma sağlıyordu. Ancak palet ve yürüyen aksamı çok çabuk hasar alıyordu.

Vickers marka yerine .303 ya da .50 inç kalibreli makineli tüfekte kullanıldı.

Ordanat General Hugh Elles bu tankın denemelerini seyretmiş ve araç için ördek gibi sallanarak ve paytak yürüyor demiş ve bu izlenimden ötürü araca ünlü bir çizgi film kahramanı olan ördek 'Matilda' adı verilmiştir.

Nisan 1937 tarihinde ilk olarak 60 adetlik Matilda tankı sipariş edildi. Tankın üretimi Ağustos 1940 tarihine kadar devam etti. Toplamda 140 adet üretildi. Bazılarında ağır .50 inçlik bazılarında ise .303 inç Vickers marka makineli tüfek kullanıldı.

Görev tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Matilda I (55) ve Matilda II tankları Fransa Savaşı sırasında İngiliz Yurt Dışı Sefer Gücü bünyesindeki İngiliz 1. Ordu Tank Tümeni bünyesinde çatışmalara katıldı. Ayrıca MAyıs 1940 tarihinde Erwin Rommel komutasındaki 7. Panzer Tümenine ait birliklere karşı Arras Harekatı sırasında baskın ve defans saldırılarına katıldı.

İngiliz Yurt Dışı Sefer Gücü'nün İngiltereye dönmesi sırasında neredeyse bütün zırhlı araçları arkalarında bıraktı. Sadece Mk I ler eğitim amaçlı olarak İngiltere ye geri getirildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • David Fletcher, Peter Sarson - Matilda Infantry Tank 1938-45, 1994 Osprey Publishing (New Vanguard 8), ISBN 1-85532-457-1.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]