Mariano José de Larra

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mariano José de Larra y Sánchez de Castro
Mariano José de Larra
Doğum24 Mart 1809
Madrid, İspanya
Ölüm13 Şubat 1837 (27 yaşında)
Madrid, İspanya
İmza

Mariano José de Larra y Sánchez de Castro (24 Mart 1809, Madrid – 13 Şubat 1837, Madrid), İspanyol gazeteci ve yazar; romantizm akımının önemli temsilcilerinden biri.

Espronceda, Bécquer ve Rosalía de Castro ile birlikte, İspanyol Romantizmi’nin önde gelen temsilcilerinden biri olarak kabul edilir. Gazeteci, satirik ve edebi eleştirmen, costumbrizm akımına ait bir yazar olarak, yalnızca sekiz yıl zarfında iki yüzden fazla makalesi gazete ve dergide yayımlandı. Yazar böylelikle deneme türünün gelişmesini sağlamıştır. Figaro, Duende (Cin), Bachiller ve El pobrecito hablador (Zavallı Geveze) takma adları altında yazmıştır. Iris M. Zavala’ya göre Larra, “Aksyon halindeki Demokratik Romantizm’i temsil eder. Birçok Romantik yazarlar gibi duygularına öncelik vermek yerine, Figaro İspanya’yı, eleştirel ve satirik eserlerinin merkezine yerleştirir. Eserleri “Uğursuz Onyıl”dan (1823-1833) ve ilk Carlist Savaşından (1833-1840) hemen sonra kurulan Parlamento ile bağlantılı düşünülmelidir.

27 yaşında intihar ederek hayatına son veren Larra, cenazesinde José Zorilla'nın okuduğu ağıt sayesinde tanınacaktır.

1908 yılında “98 Kuşağı”nın bazı temsilcileri -Azorín, Unamuno ve Baroja- Larra’nın düşünceleri ve İspanya’yla ilgili endişeleriyle özdeşleşen bir grup olduklarını ve onu yeniden keşfettiklerini gösteren bir saygıyla, mezarına çiçeklerden yapılma bir taç bırakırlar.