Maria Sibylla Merian

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Maria Sibylla Merian
Doğum2 Nisan 1647
Frankfurt, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu
Ölüm13 Ocak 1717
Amsterdam, Birleşik Hollanda Cumhuriyeti
Meslekentomolog, bilimsel illüstratör, botanikçi, doğa bilimci

Maria Sibilla Merian (2 Nisan 1647; Frankfurt, Almanya). Alman entomolog, bilimsel illüstratör ve naturalist. Merian, böcekleri doğrudan gözlemleyen ilk Avrupalı doğa bilimcilerinden biriydi.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Maria Sibilla Merian, 1647 yılında Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdu. 3 yaşındayken babasını kaybetti. 1651'de annesi, Maria'yı resim yapmaya teşvik eden natürmort sanatçısı Jacob Marrell ile evlendi. Maria'nın doğaya olan büyük ilgisi ve resim çizme tutkusu vardı. 13 yaşındayken çeşitli bitki ve böcek resimleri çizmeye başladı.

1665 yılında Maria, üvey babası Marrel'in öğrencisi Johann Andreas Graff ile evlendi. İki kızı oldu. 1667'de Maria ve ailesi Nürnberg'e taşındı. Orada ilk profesyonel başarısını elde etti. 1681'de üvey babası öldü ve aile mirasını çözmek için Frankfurt'a geri dönmek zorunda kaldı.

Maria, eşinden 1685'te 38 yaşında boşandı. Annesi ve kızlarıyla birlikte Hollanda'daki sadık bir Protestan topluluğu olan Labadistlere katıldı. Bu dönemde Surinam plantasyonlarından getirilen tropik bitkilere büyük ilgi var.

1691'de doğa bilimci ressam, böcek uzmanı olarak tanındığı Amsterdam'a gitti ve bu şöhret varlıklı ailelerin tropikal bitki koleksiyonlarına yol açtı. Maria sonunda Surinam'a gider. 1715'te felç oldu ve 1717'de Amsterdam'da öldü.

Son zamanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Maria Merian, usta ressam ve ressam olmaktan bilim insanı olmaya çok yol kat etti. Kitaplarından birinde, gençliğini böcekleri araştırmak için harcadığını yazdı. Nürnberg'deyken güzel bahçeler gördüğünü söyledi. Araştırmasının bir sonucu olarak, 1675 yılında ilk kitabı olan "Yeni çiçek kitabı"nı yayımladı. Tırtılların evrimi üzerine ikinci kitabı 1679'da yayımlandı.

Hollanda'dayken tropik bitkiler ve hayvanlara olan ilgisi onu 1699'da Surinam'a götürdü. Orada çok sayıda yerli bitki okuyor ve onları adlandırıyordu. Hollanda'nın sömürge politikası onu çok üzdü. Yerlilerin yaşam koşullarından etkilendi. Hamile kölelerin çocuklarının kendileri gibi köle olmaması için yerel bitkiler kullanarak kürtaj yaptığını anlattı.

Maria sıtma nedeniyle 1701'de Hollanda'ya dönmek zorunda kaldı. Dört yıl sonra, 1705'te Surinam böceği Metomorphosis Insectorum Surinamensium (Surinam Böcek Dönüşümü) üzerine bir kitap yazdı.

Maria, araştırmasında 186 tür böceğin yaşam döngülerini inceledi. Mükemmel deneyimi ve araştırmasıyla, bilimdeki böceklerin çalışmasına katkıda bulundu. Maria, Latinceye hakim olmadığı için pek çok kişi ondan istifade edemedi. 1665 ve 1771 arasında Mary'nin üç kitabının toplam 19 kopyası yayımlandı.

Maria'ın ölümünden kısa bir süre önce çalışmaları Amsterdam'da Büyük Petro tarafından görüldü. Ölümünden sonra, Sankt-Peterburg'daki akademik koleksiyonlarda tutulan önemli sayıda resmini aldı.

Bugün Maria Merian hatırlanıyor ve yeniden keşfediliyor. Avrupa Birliği'nde Euro'ya geçmeden önce 500 Alman Markı banknotu üzerinde bir portresi vardı. Buna ek olarak, birkaç okulun adı Maria'dır. 2005 yılında Almanya'daki modern araştırma gemisi Maria Meria'nın adını aldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]