Maria Damanaki

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Maria Damanaki

Maria Damanaki (Yunanca: Μαρία Δαμανάκη), (d. 18 Ekim 1952, Girit, Yunanistan), bir Yunan siyasetçi, radikal sol Synaspismos partisinin eski başkanı ve şu anda Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) içinde Yunan devleti Parlamentosu üyesidir.

Atina Ulusal Teknik Üniversitesi'nde kimya mühendisliği eğitimi aldı. Bir öğrenci olarak Yunanistan Komünist Partisi (KKE) gençlik bölümünün Komünist Gençlik üyesi oldu. Aktif mücadeleye girdi ve Atina Politeknik ayaklanmasında yer aldı. 1973 yılında öğrenci ayaklanmasıyla radyo istasyonu Edo Politechnio nun sesi oldu. Geçici olarak gözaltına alındı ve işkence gördü.

1977-1993 yılları arası sürekli Yunanistan Parlamentosu üyesi, Komünist Parti ve Synaspismos Partisinin 1991 yılında başkanı oldu. Bu ona Yunanistan'ın ilk kadın parti başkanı yaptı.

Synaspismos tarafından desteklenerek 1994 yılında iki kez Atina belediye başkanı adayı oldu. 1998 yılında hem Synaspismos ve hem de PASOK tarafından desteklenenerek ikinci yıl Yeni Demokrasi muhafazakâr parti tarafından desteklenen Dimitris Avramopulos'a yenilerek seçimlerde ikinci oldu.

Kasım 2009 yılında Avrupa Komisyonu Yunanistan'ın temsilcisi olarak aday gösterildi. 27 Kasım 2009'da Denizcilik ve Balıkçılık Komiseri adayı gösterildi. Şubat 2010 yılından beri Avrupa Birliği Denizcilik ve Balıkçılık Komiseri görevini yürütmektedir.

Parti siyasi görevi
Önce gelen
Charilaos Florakis
Synaspismos Kadın Başkanı
1991–1993
Sonra gelen
Nikos Konstantopoulos
Siyasi görevi
Önce gelen
Stavros Dimas
Yunan Avrupa Komiseri
2010–2014
Sonra gelen
Dimitris Avramopulos
Önce gelen
Joe Borg
Avrupa Komisyonu'nun Balıkçılık ve Denizcilik İşleri olarak
Avrupa Birliği Denizcilik ve Balıkçılık Komiseri
2010–2014
Sonra gelen
Karmenu Vella