Maquis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Maquis direnişçileri (Boulogne, Fransa 14 Eylül 1944)

Maquis, II. Dünya Savaşı yıllarında Fransız Direnişi doğrultusunda hareket eden gerilla grupları. Genellikle taşrada etkin oldular.

Kelime anlamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kelime orijinal olarak Kuzeydoğu Fransa'da yer alan, çalılıklarla kaplı bir çeşit yüksek coğrafi araziyi anlatan makiden gelir. Silahlı direniş grupları bu arazilerde saklandılar. Daha sonra terim, "silahlı direniş savaşçısı" anlamında bir şeref unvanına dönüştü ve Fransız Direnişi'nin sembolü oldu.

Taktikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Direnişçilerin birçoğu Breton'un ve Güney Fransa'nın dağlık bölgelerinde operasyonlarını yürüttü. Gerilla taktikleri uyguladılar, Alman milislerini ve işgalci birlikleri bezdirmeye çalıştılar. Bazı direnişçilerin gaddarlık etmesine ve köy yağmalamalarına rağmen Maquis direnişçileri genellikle yerel halktan destek görmüş ve sempati kazanmıştır. Mart 1944'te, direnişin yoğun olduğu bölgelerde başlayan Alman misillemeleri karşısında yer alan bu gruplarda direnişçi sayıları 10 ila 1000 arasında değişiyordu.

Örgütlenmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Maquis birlikleri genel olarak Fransız İç Kuvvetleri Forces françaises de l'intérieur F.F.I. olarak tanımlanırdı. Bu birlikler siyasi ve askerî özellikleirne göre üç önemli bölümden oluşuyordu:

Bu örgütlerin tamamı Naziler ve işbirlikçileri tarafından terörist ilan edilmiştir.

Konuyla ilgili yazılan eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dank, Milton, İşbirlikçiler, Altın Kitaplar Yayınevi, 1975

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]