Mantıksal bağlantı kontrolu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Logical Link Control bilgisayar ağında, IEEE standart ailesindeki OSI Referans modelinde bulunan Data Link Layer(Veri iletim katmanı)'ın alt katmanıdır.LLC çeşitli ağ protokolleri için çok bağlantılı multipoint ağların bir arada tutulmasını ve aynı ortam üzerinden veri akışını gerçekleştirmek için çoklama (multiplexing) ve akış kontrol(flow control) mekanizmaları sağlar.

LLC alt katmanı OSI Referans modelinde 3.katman olan network layer(ağ katmanı) ile Media Access Control (MAC) arasında bir arayüz görevi görür.Bu arayüz iki katman arasında geçişi sağlar.Bu durum çeşitli fiziksel ortamlarla aynıdır. (Ethernet, token ring ve WLAN gibi)

İŞLEYİŞ[değiştir | kaynağı değiştir]

LLC altkatmanın öncelikle aşağıdaki konuları içerir:

  • MAC üzerinden iletilen protokollerin çoklanması(Multiplexing) (veri gönderirken) ve çözülmesi (veri alırken).
  • Akış ve hata kontrollerinin sağlanması.

IEEE 802 ağları ile IEEE 802 standardında olmayan bazı ağlar için FDDI kullanılan LLC protokolü IEEE 802.2 tarafından tanımlanmıştır.

IEEE 802 olmayan protokoller MAC ve LLC katmanlarına bölünmüş olarak düşünülebilir. Örneğin; HDLC hem MAC fonksiyonlarını (paketlerin birleştirilmesi ) hem de LLC fonksiyonlarını (protokol çoklama, akış kontrolü, keşfetme ve gösterildiğinde düşen paketlerin yeniden gönderimi aracılığıyla hata kontrolü), CISCO HDLC gibi bazı protokoller HDLC tarzında paketlerin birleştirilmesi ve kendi LLC protokollerini kullanabilir.

LLC ile MAC arasında bölünmüş olan Data Link Layer in bir diğer örneği de halihazırdaki ev ağı üzerinden yüksek hızda yerel alan ağ hizmetleri sağlayan ITU-T G.hn standardıdır.

Bir LLC başlığı Veri Hattı Katmanı na her bir frame (parça ) karşılandığında ne yapması gerektiğini anlatır.

Çalışma şekli şöyledir : Ağdaki bir bilgisayar bir frame karşılar ve içindeki LLC başlığına bakarak frame'in nereye ait olduguna karar verir - örneğin ağ katmanındaki IP protokolüne ya da IPX.

LLC ayrıca SN-PDU (SNDCP) paketlerinin şifrelenmesi - deşifrelenmesini de gerçekleştirir.