Manhattan'da Sihir

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Manhattan'da Sihir
Enchanted
YönetmenKevin Lima
YazarBill Kelly
AnlatıcıJulie Andrews
Oyuncular
MüzikAlan Menken
Görüntü yönetmeniDon Burgess
Kurgu
  • Gregory Perler
  • Stephen A. Rotter
DağıtıcıWalt Disney Studios Motion Pictures
Çıkış tarih(ler)i20 Ekim 2007 (2007-10-20) (Londra)
21 Kasım 2007 (2007-11-21) (ABD)
21 Aralık 2007 (2007-12-21) (Türkiye)
Süre107 dakika[1]
ÜlkeAmerika
Dilİngilizce
Bütçe$85 milyon[2][3]
Hasılat$340.5 milyon[3]
Devam filmiManhattan'da Sihir 2
Resmî sitesi

Manhattan'da Sihir, Kevin Lima tarafından yönetilen ve Bill Kelly tarafından yazılan 2007 Amerikan canlı-aksiyon/animasyon müzikal fantastik romantik komedi filmidir. Filmde, Amy Adams, Patrick Dempsey, James Marsden, Idina Menzel, Timothy Spall ve Susan Sarandon gibi isimler rol alırken, anlatıcılığı Julie Andrews üstlenmiştir. Film animasyon dünyasından New York şehrinin canlı aksiyon dünyasına sürülecek olan arketipik bir Disney prensesine odaklanıyor.

The Walt Disney Company tarafından yapılan film, Walt Disney Pictures tarafından dağıtılmıştır. Filmde yer alan animasyonlar 11 dakika sürmektedir.

Manhattan'da Sihir 20 Ekim 2007'de Londra Film Festivali'nde gösterime girdi ve 21 Kasım 2007'de Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi. Eleştirel olarak iyi karşılandı.[4] Gişede dünya çapında 340 milyon dolardan fazla kazandı.[2][3][5] Türkiye'de 21 Aralık 2007'de gösterime girmiştir.

Film, Saturn Ödülleri'nde 3 ödül kazandı; En İyi Fantastik Film ödülü, Amy Adams En İyi Kadın Oyuncu ve Alan Menken En İyi Müzik. Enchanted ayrıca 65. Altın Küre Ödülleri'nde iki aday ve 80. Akademi Ödülleri'nde üç En İyi Orijinal Şarkı adaylığı aldı.[6]

Disney, Buena Vista Pictures Distribution markasını kullanmayı bıraktıktan sonra Walt Disney Studios Motion Pictures tarafından dağıtılan ilk filmdir.

The Walt Disney Company, Disenchanted filmini geliştirdiğini ve bu filmin devamı olarak 24 Kasım 2022 tarihinde Disney+'da yayınlanacağını duyurmuştur.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Andalasia'nın animasyonlu masal krallığında, yozlaşmış ve acımasız kraliçe ve kara büyücü Narissa, üvey oğlu Prens Edward'ın gerçek aşkını bulup evlendiğinde kaybedeceği tahtı korumak için planlar yapar. Edward'ın dikkatini trol avlayarak oyalaması için sadık hizmetkarı Nathaniel'den yardım ister. Genç bir kız olan Giselle, bir prensle tanışıp "sonsuza kadar mutlu" bir hayat yaşamanın hayalini kurar. O, onun sincap arkadaşı Pip ve ormandaki hayvanlar, rüyasında gördüğü gerçek aşkının ev yapımı bir heykelini yapmak için birlikte çalışırlar. Edward, Giselle'in şarkı söylediğini duyar ve onu bulmak için yola çıkar. Nathaniel, Giselle'den kurtulmak için yakalanan bir trolü serbest bırakır, ancak Edward onu kurtarır. O ve Edward anında birbirlerine çekilirler ve ertesi gün evlenmeyi planlarlar.

Yaşlı bir cadı kılığına giren Narissa, düğüne giderken Giselle'i yakalar ve onu bir kuyuya iter, burada Giselle sihirli bir şekilde kendisinin canlı aksiyon versiyonuna dönüştürülür ve kendini gerçek hayatın New York Manhattan'nın da, Times Square meydanında bulur. Korkmuş ve kafası karışmış olan Giselle, kaybolur ve evsiz kalır. Bu arada, bekar bir baba ve boşanma avukatı olan Robert, kız arkadaşı Nancy'ye evlenme teklif etmeye hazırlanıyordur. Robert ve küçük kızı Morgan eve dönerken Giselle ile karşılaşırlar ve Robert, Giselle'in bir prenses olduğuna inanan Morgan'ın ısrarı üzerine isteksizce Giselle'in geceyi dairelerinde geçirmesine izin verir.

Pip ve Edward, kendilerinin canlı aksiyon versiyonlarına dönüştükleri gerçek dünyada bir kurtarma görevine başlarlar. Gerçek bir sincap olan Pip, artık konuşma yeteneğine sahip değil ve sadece gıcırtılarla iletişim kurabilir. Narissa, Nathaniel'i Edward'ı takip etmesi ve engellemesi için gönderir. Narissa, Nathaniel'e görünür ve ona üç zehirli elma verir; bu elmalardan birini yiyen saat on ikiyi vurana kadar uyur, sonra ölür. Bu arada, Giselle kuşları, böcekleri ve haşaratları çağırdıktan sonra Robert'ın dairesini temizlemek için işe koyulur. Nancy, Morgan'ı okula götürmek için gelir. Giselle ile tanışır ve gördüğü şeyler yüzünden Robert'ın sadakatsiz olduğunu varsayarak ayrılır. Robert başlangıçta üzgündür, ancak şehirde savunmasız olduğunu bilerek günü Giselle ile geçirir. Giselle, Robert'a Nancy ile olan ilişkisi hakkında sorular sorar ve Nancy'ye çiçekler ve Woolworth Binası'ndaki bir kostüm balosuna davetiye göndererek ikilinin uzlaşmasına yardımcı olur .

Edward, Giselle'i Robert'ın dairesinde bulur. Edward, Giselle'i Andalasia'ya götürmek ve onunla evlenmek için can atarken Giselle, önce bir randevuya çıkmalarını ve birbirlerini daha iyi tanımalarını önerir. Giselle, Robert ve Nancy'nin de katıldığı o geceki balodan sonra Andalasia'ya dönmeye söz verir. Nathaniel Giselle'i zehirlemeyi iki kez başaramayınca Narissa gerçek dünyaya gelip Giselle'i öldürmeye karar verir. Baloda, Robert ve Giselle birbirleriyle romantik bir şekilde dans ederler. Giselle ve Edward daha sonra oradan ayrılmaya hazırlanırlar, ancak Giselle, Robert'ı geride bırakacağından bunalıma girer. Narissa yaşlı cadı olarak ortaya çıkar ve son zehirli elmayı Giselle'e vererek onun acı dolu anılarını sileceğine söz verir. Giselle bir ısırık alır, bilincini kaybeder ve sadece birkaç dakika yaşayabileceği bir uykuya dalar.

Narissa, Giselle'in baygın bedeniyle kaçmaya çalışır, ancak Edward ile yüzleşir. Nathaniel, Narissa'nın onu hiç umursamadığını görünce planını ortaya çıkarır. Robert, gerçek aşkın öpücüğünün elmanın lanetini kırmaya yetecek kadar güçlü tek güç olduğunun farkındadır. Edward'ın öpücüğü Giselle'i uyandırmaz ve bu yüzden o ve Nancy Robert'ın öpmesini ister. Robert onu öptüğünde uyanır. Sinirlenen Narissa bir ejderhaya dönüşür ve Robert'ı rehin alır. Giselle, Edward'ın kılıcını alır ve ejderha Robert'ı ölümüne düşürmeyi planlarken Narissa'yı binanın tepesine kadar takip eder. Pip, Giselle'i desteklemek için gelir ve Narissa'nın ağırlığıyla aşağıdaki sokaklara düşmesine ve toza dönüşmesine neden olarak Narissa'yı yenmesine yardımcı olur. Robert da neredeyse düşecekken Giselle onu yakalamayı başarır ve başka bir öpücük paylaşırlar.

Edward ve Nancy'nin Andalasia'da birbirlerine aşık olduklarını ve evlendiklerini, bundan böyle kral ve kraliçe olduklarını, New York'ta kalan Nathaniel ve Andalasia'ya dönen Pip'in ise her biri kendi hikâyelerine dayanan başarılı otobiyografiler yazarken, Giselle çok popüler bir moda tasarımı işine başlar ve New York'ta Robert ve Morgan ile mutlu bir aile kurar. Herkes sonunda yeni ve mutlu bir hayat kurmuştur.

Oyuncu Kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter Açıklama Ref.
Amy Adams Giselle Prensiyle tanışma hayalini neredeyse gerçeğe dönüştüren, şarkı söyleyen ve dans eden bir prenses adayı olan Giselle'e hayat veren Adams'ın Giselle rolü için kadroya alındığı 14 Kasım 2005'te açıklandı. Stüdyo bu rol için bir film yıldızı arıyor olsa da, yönetmen Kevin Lima daha az bilinen bir aktrisin seçilmesinde ısrar etti. Rol için seçmelere katılan yaklaşık 300 aktris arasından Adams, Lima'nın gözünde sadece bir Disney prensesi gibi görünmekle kalmıyor, aynı zamanda "karakterine bağlılığı, hiç yargılamadan karakterin varlığına kaçma yeteneği" ile dikkat çekiyordu. Andalasia'dan gelen Giselle, erken dönem Disney Prenseslerine benzer özellikler gösteriyor; Lima, onu " bazı özellikleri Sindirella'dan ve Prenses Aurora'dan Uyuyan Güzel'den ödünç alınan yaklaşık %80 Pamuk Prenses olarak tanımlıyor... gerçi cesareti Küçük Deniz Kızı'ndan Ariel'den geliyor". "Sonsuza dek iyimser ve romantik" ama aynı zamanda "çok bağımsız ve inançlarına sadık". Karakter film boyunca daha olgunlaşıyor ama masumiyetini ve iyimserliğini koruyor. [7][8][8][9]
Patrick Dempsey Robert Philip Robert Philip, eşi onu ve kızlarını terk ettiğinden beri gerçek aşka, sonsuza dek mutluluğa ya da peri masallarına inanmayan, Manhattan'da bir boşanma avukatıdır. New York macerasından sonra Giselle'e aşık olur ve film boyunca Giselle'in eğlence duygusu yavaş yavaş onu etkisi altına alır. Disney, Adams'ın performansından memnun kalır ancak filmde daha iyi bilinen aktörler istedikten sonra Lima, Dempsey'i kadrosuna kattı. Grey's Anatomy dizisindeki başrol rolüyle kendisine "McDreamy" lakabını kazandıran Dempsey, Lima tarafından "bugünün izleyicileri için modern zamanların Büyüleyici Prensi" olarak tanımlandı. Rol Dempsey için zorluydu çünkü heteroseksüel adamı oynamak zorundaydı. [10][11]
James Marsden Prens Edward Prens Edward içine girdiğinde New York dünyasıyla kafası karışan, aptal ama cesur, kahraman ve iyi kalpli bir prensdir. Marsden'ın 6 Aralık 2005'te kadroya alınacağı açıklandı. Marsden seçmeler sırasında, Robert rolü henüz seçilmemişti, ancak "daha eğlenceli" olduğu için Prens Edward rolünü sürdürmeye karar verdi. Edward, Andalasia'da bir prens ve Kraliçe Narissa'nın üvey oğludur. O "çok saf, çok basit fikirli ve naif, ama masum bir şekilde narsist" bir karakterdir. [12][13]
Timothy Spall Nathaniel Nathaniel, Kraliçe Narissa'nın bir hizmetçisi olan ve Kraliçe'ye olan tutkusu ve kendi özgüven eksikliği ile kontrol edilen bir karakterdir. Başlangıçta Narissa'nın teklifini yerine getirir, ancak sonunda onun gerçek doğasını anlar ve ona karşı isyan eder. Kılık değiştirmeye meraklıdır.
Susan Sarandon Kraliçe Narissa Kraliçe Narissa, Edward'ın kötü üvey annesi, büyücü ve megalomanyak birisidir. Giselle'den, gücünü elinde tutmasına engel olduğu için nefret eder. Sarandon, Lima'nın yönetmen olarak katılmasından önce projeye ilgi duymuştu. Sarandon'ın ekrandaki süresi nispeten kısa olduğu için, sahnelerini çekmek sadece iki hafta sürdü. Narissa'nın tavırları, karakteristikleri, güçleri ve fiziksel özellikleri Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler ve Uyuyan Güzel'deki Kötü Kraliçe gibi klasik Disney kötülerinden esinlenmiştir. [9][14]
Jeff Bennett,
Kevin Lima
Pip (seslendirme) Pip, Giselle'in Andalasia'da konuşma yoluyla kendini ifade etmekte zorlanmayan sincap arkadaşıdır. Gerçek dünyada konuşma yeteneğini kaybeder ve oyunculuk yaparak iletişim kurmak zorundadır. Bennett, animasyonlu bölümde elle çizilmiş animasyonlu Pip'in sesini sağlarken, Lima canlı aksiyon bölümünde bilgisayar tarafından oluşturulan Pip'in sesini sağladı.
Rachel Covey Morgan Philip Morgan Philip, Robert'ın altı yaşındaki kızıdır. Babasının onu yanlış anlamasına ve aksini söylemesine rağmen, peri masallarına inanır ve ayrıca sihrin var olduğuna inanır.
Idina Menzel Nancy Tremaine Nancy bir moda tasarımcısı ve Robert'ın kız arkadaşıdır. Giselle Robert'a aşık olduğunda o da Edward'a aşık olur ve onunla ayrılır. Rol herhangi bir şarkı söylemeyi gerektirmediği için Menzel bir röportajda "Sadece oyunculuk yeteneklerime göre işe alınmamın istenmesi bir iltifattı" dedi. Adını Külkedisi'nden üvey anne Lady Tremaine'den almıştır. [15][16][17]
Julie Andrews Anlatıcı Filmin sonunda herkesin mutlu hayatını anlatan dış ses.
John Rothman Carl Robert'ın patronu
Paige O'Hara Angela Bir pembe dizi karakteri
Jodi Benson Sam Robert'ın sekreteri
Judy Kuhn Robert'ın binasında yaşayan hamile bir kadın
Isiah Whitlock Jr. Ethan Banks Boşanacak olan bir erkek
Tonya Pinkins Phoebe Banks Ethan'ın eski karısı
Marlon Saunders Central Park'ta bir kalipso şarkıcısı
Jon McLaughlin Balo salonunda ki bir şarkıcı. Robert ve Giselle, Edward ve Nancy gibi birlikte dans ederken, baloda "So Close" şarkısını söyler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Enchanted (PG)". British Board of Film Classification. 14 Eylül 2007. 2 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2016. 
  2. ^ a b Perman, Stacy (5 Temmuz 2007). "A Movie Studio Grows in Brooklyn". BusinessWeek. McGraw-Hill. 1 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2008. 
  3. ^ a b c "Enchanted". Box Office Mojo. 25 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2008. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2007. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2007. 
  6. ^ "2007 Golden Globe Nominations". Awards Daily's Oscar Watch. 13 Aralık 2007. 19 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2007. 
  7. ^ Fleming, Michael (14 Kasım 2005). "Disney crowns its princess". Variety. Erişim tarihi: 5 Ocak 2008. 
  8. ^ a b Wood, Jennifer M. (26 Kasım 2007). "Amy Adams Enchants Kevin Lima". MovieMaker. MovieMaker Publishing Co., Inc. 31 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2008. 
  9. ^ a b Wloszczyna, Susan (14 Kasım 2007). "Enchanted princess steps out of cartoon, into Manhattan". USA Today. 24 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2008. 
  10. ^ "Blogs | Syfy.co.uk". Scifi.co.uk. 28 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2011. 
  11. ^ Grove, Martin A. (5 Temmuz 2007). "Enchanted enchants with happily ever after romance". The Hollywood Reporter. 23 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2018. 
  12. ^ Gardner, Chris (6 Aralık 2005). "Marsden to conjure Enchanted prince". Variety. Erişim tarihi: 5 Ocak 2008. 
  13. ^ Carnevale, Rob. "Film interview: Enchanted – James Marsden". Orange. 7 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2008. 
  14. ^ "Quint dreams about Disney princesses with Enchanted director Kevin Lima". Ain't It Cool News. 14 Aralık 2008. 16 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2008. 
  15. ^ White, Cindy (13 Kasım 2007). "No Songs For Enchanted Star". Sci Fi Wire. 14 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2008. 
  16. ^ Roberts, Sheila. "Idina Menzel Interview, Enchanted". MoviesOnline. 22 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2015. 
  17. ^ Wloszczyna, Susan (22 Kasım 2007). "New Disney princess Giselle has an enchanting royal lineage". USA Today. 8 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]