Malik Hairston

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Malik Samory Hairston
No. 8 - Galatasaray Liv Hospital
Pozisyon Şutör gard, Kısa forvet
Lig Türkiye Basketbol Ligi, EuroLeague
Kişisel bilgileri
Doğum tarihi 23 Şubat 1987 (37 yaşında)
Doğum yeri Detroit
Boyu 6 ft 6 in (1,98 m)
Kulüp bilgileri
Kulübü Galatasaray Liv Hospital
Numarası 8
Kariyer bilgileri
Kolej Oregon Ducks
NBA seçmeleri 2008 / Seçilmedi
Phoenix Suns tarafından seçildi
Profesyonel kariyeri
Yıllar Takım
2008-2009 Austin Toros
2009-2010 San Antonio Spurs
2010 Austin Toros
2010-2011 Montepaschi Siena
2011-2013 Olimpia Milano
2013-2014 Galatasaray Liv Hospital
2015- AEK
NBA.com'daki istatistikleri Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Basketball-Reference.com'daki istatistikleri Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Malik Samory Hairston (d. 23 Şubat 1987; Detroit, ABD), Şutör gard pozisyonunda oynayan 1.93 boyundaki Amerikalı basketbolcu. 14 Kasım 2013 tarihinde Türkiye Basketbol Ligi ve EuroLeague takımlarından Galatasaray Liv Hospital'a sezon sonuna kadar transfer olmuştur. Kariyerinde NBA takımlarından San Antonio Spurs'un 1 sezon formasını giymiştir.

Profesyonel kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Malik Hairston San Antonio Spurs formasıyla.

Malik Hariston, 13 Şubat 1987 tarihinde Amerika'nın Detroit şehrinde dünyaya geldi. Babası ve abisi de basketbolcu olan Malik, onlar gibi çocuk yaşlarda basketbolla tanıştı. Malik, Okul takımlarında da sürekli oynayıp kendini gösterirken lise için tercihini kendi şehrindeki Renaissance High School'dan yana kullandı ve orada da basketbol oynamaya devam etti. 2004 yılında sıra üniversiteye adım atmaya geldiğinde Oregon University'de öğrenim ve kolej basketbolu kariyerine başladı. Siyasal Bilimler dalında öğrenim görürken bölümünü 3 yılda bitirmeyi başardı. Hairston 4 sezon süren kolej kariyerinde de daha ilk yılından itibaren Oregon Ducks'ın en önemli isimlerinden biri oldu. Sadece 2006-07 yılında yaşadığı ufak tefek sakatlıklar olurken onun haricinde başarılı bir kolej kariyerini geride bıraktı. Son 2 sezonunda üç sayılık atışlardaki yüzdesini %40'ın üstüne taşırken çok yönlü oyun yapısı ve skorer kimliğiyle draft öncesi dikkat çeken bir isim haline geldi. 2008 yılında katıldığı draftlarda Phoenix Suns tarafından 2. tur 48. sırada seçildi. Ancak sonrasında San Antonio Spurs'e takas edildi. Oyuncu araştırması konusunda NBA'in en önemli ekiplerinden olan Spurs, Hairston'a rotasyonunda görev alabilecek bir oyuncu olduğu için onu kadroda tuttu. Ancak Hairston'dan NBA seviyesinde tam olarak beklenen katkı alınamadı ve NBA D-League ekiplerinden Austin Toros'a kiralandı. 2008-09 ve 2009-10 sezonlarının ikisinde de bu ligde kiralık oynayan Malik, D-League'de gösterdiği müthiş performansla dikkat çekti. İlk sezonunda 22.9, ikinci sezonundaysa 29.1 sayı ortalamalarıyla oynarken NBA kalibresinde tutunması kolay olmasa da daha alt bir seviyede önemli işler yapabileceğinin sinyallerini verdi ve sonrasında da Avrupa'nın yolunu tuttu.

Montepaschi Siena[değiştir | kaynağı değiştir]

2010-11 sezonu için İtalya liginin o dönemde en iyi takımlarından olan Montepaschi Siena'ya imza atan Hairston ilk sezonunda iyi bir performans gösterdi. Sezonun açılışından kısa bir süre sonra geçirdiği ufak sakatlık onu 3 hafta sahalardan uzak tuttu ama döndükten sonra etkili performansına devam etti. Özellikle EuroLeague'deki çeyrek final serisinde takımının o sezonun kâğıt üstündeki belki de en güçlü kadrosu olan Olympiacos'u 3-1'le geçmesinde başrolü oynayan isim oldu. 2. maçtaki 19 sayı-11 ribaund ve 4. maçtaki 25 sayı - 7 ribaund - 3 asistiyle takımını sırtlarken bu performanslarıyla EuroLeague'de haftanın MVP'si seçildi. F-4 oynadıkları o sezonda finale kalamasalar da 3. olmayı başarırlarken Hairstonlı kadro öte taraftan İtalya Basketbol Ligi ve İtalya Kupası'nı aldı. Ancak yine de sezon sonunda Hairston ile yollar ayrıldı.

Olimpia Milano[değiştir | kaynağı değiştir]

Malik Hairston 2011 yılında Olimpia Milano takımına transfer oldu. Kasım-Ocak aylarında yaşadığı sakatlıklara rağmen geri kalan süreçte iyi bir bireysel performans gösteren Hairston, Özellikle Euroleague Top 16'sında bir iddialarının olmadığı son maçta Fenerbahçe Ülker'e attığı 27 sayıyla sarı-lacivertlilerin çeyrek final bileti almasına engel oldu. Ancak Milano'nun takım kimyasında yaşadığı sorunlar ve koç Scariolo'nun takımın kadro kalitesi ölçüsünde bir basketbol oynatamamış olması Olimpia Milano'nun Siena'ya geçilmesine sebep oldu. Hairston bu sezonu Euroleague'de 13.9 sayı (%63 sahaiçi isabet yüzdesi), ligde 12.7 ortalamayla oynadı. 2012-13 sezonunda ise Olimpia Milano, Top 16 bile göremeden EuroLeague'den elendi. Hairston'ın performansı da o sağlıksız yapılanma içinde biraz düşerken ligde 12.5, EL'de ise 11.9 sayı ortalamalarını tutturdu. 2013-14 sezonu öncesinde ise Montepaschi Siena'yla çok iyi işler yapan Luca Banchi'yi takımın başına getiren Milano yine Siena'dan 3 numara olarak görev alan David Moss'u alınca Hairston'la yolları ayırmaya karar verildi. David Moss-Alessandro Gentile ikilisinin olduğu yerde forma verilmeyen ancak kontratı devam eden yıldız oyuncu, tıpkı Pops Mensah-Bonsu gibi genç takımla birlikte antrenmanlara çıkarken, Galatasaray Liv Hospital'ın radarına girdi ve bu takıma transfer oldu.

Galatasaray Liv Hospital[değiştir | kaynağı değiştir]

Malik Hairston, Jamont Gordon ve Manuchar Markoishvili'nin sakatlanmasının ardından Ergin Ataman'ın isteğiyle Galatasaray Liv Hospital'a transfer oldu.[1][2] Malik Hairston ilk maçına ise eski takımı Montepaschi Siena karşısında çıktı ve 29:46 dakika sahada kalmasının yanında 6 sayı attı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]