Malezya mutfağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nasi Lemak

Malezya mutfağı, Malezya'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Malezya mutfağı, Malezya'da bulunan yemek pişirme gelenekleri ve uygulamalarından oluşur ve nüfusunun çok etnikli yapısını yansıtmaktadır.[1]

Tarihsel göçlerin, yabancı güçlerin sömürgeleştirmesinin ve daha geniş ana bölgesi içindeki coğrafi konumunun bir sonucu olarak, Malezya'nın günümüzdeki mutfak tarzı, öncelikle Malay, Çin, Hint, Endonezya ve etnik Borneo vatandaşlarının gelenekleriile Tay, Portekiz, Hollanda, Arap ve İngiliz mutfaklarından gelen etkilerin bir karışımıdır. Bu, Malezya mutfağını oldukça karmaşık ve çeşitli hale getiren bir lezzet senfonisi yapmaktadır. Yemek pişirmede kullanılan çeşniler ve baharatlar farklıdır.

Malezya Yarımadası, Singapur ile ortak bir tarihe sahip olduğundan, menşe yeri ne olursa olsun, laksa ve tavuklu pilav gibi aynı yemeğin versiyonlarını sınırın her iki tarafında bulmak yaygındır. Ayrıca yakınlıkları, tarihi göçleri ve yakın etnik ve kültürel akrabalıkları nedeniyle Malezya, Endonezya ile mutfak bağlarını paylaşmaktadır, çünkü her iki ülke de genellikle satay, rendang ve sambal gibi belirli yemekleri paylaşmaktadır.[2] Hint mutfağı, daha kuru veya daha ıslak köri yemeği hazırlığı ile ayırt edilebilen kuzey-güney Hindistan ve Sri Lanka çeşitliliğinin bir karışımına sahiptir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Joe Bindloss (2008). Kuala Lumpur, Melaka & Penang. Ediz. Inglese. Lonely Planet. ISBN 978-1-74104-485-0. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 
  2. ^ Kosaku Yoshino. "Malaysian Cuisine: A Case of Neglected Culinary Globalization" (PDF). Sophia University Institute of Comparative Culture, Tokyo. s. 3. 2 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021.