Malezya kaplanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Malezya kaplanı
Bir Malezya kaplanı
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Carnivora (Etçiller)
Alt takım: Feliformia (Kedimsiler)
Familya: Felidae (Kedigiller)
Alt familya: Pantherinae (Büyük kediler)
Cins: Panthera
Tür: P. tigris (Kaplan)
Alt tür: P. t. jacksoni
Panthera tigris jacksoni
Luo, 2004]

Dağılımı

Malezya kaplanı (Panthera tigris jacksoni, Malay dilinde: Harimau Belang), Malay Yarımadası'nın güney ve iç kesimlerinde bulunan bir kaplan alt türü. 2004 yılına kadar insanoğlu bu türün varlığından haberdar değildi.[1]

Şu an vahşi doğada 600 - 800 arasında bireye sahiptir.[2]

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkek Malezya kaplanları 2,37 m civarında bir uzunluğa sahiptirler. Sumatra kaplanı gibi ağırlıkları ortalama 120 kg'dir. Dişiler ise erkeklerden daha küçüktür. Dişi bireyler 2 m civarında bir uzunluğa sahiptirler. Ağırlıkları ise 100 kg dolaylarındadır.

Beslenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Malezya kaplanları; Çinhindi kaplanına çok benzer bir av yelpazesine sahiptir. Sambar geyiği, yaban domuzu, tapir, munçak, gaur, domuz geyiği gibi herbivor canlılarla beslenir. Çiftlik hayvanlarına da saldırdığı olur. Yağmur ormanlarında 1.10 - 1.98 kaplan başına yaklaşık 100 km2'lik bir alan düşer. Üreme çağındaki asgari olarak 6 dişi 1000 m2'lik bir avlanma alanına ihtiyaç duyar.

Malezya kaplanı (Panthera tigris jacksoni) Malezya Yarımadası'nın güney kısmında bulunur. 2004 yılına kadar insanoğlu bu türün varlığından haberdar değildi. Şu an vahşi doğada 600-800 arasında bireye sahiptir. Fotoğrafta, Almanya'nın Dortmund şehrindeki Dortmund Hayvanat Bahçesi'nde bulunan havuzdaki bir kaplan görülmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Malayan Tiger". WWF. 29 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2016. 
  2. ^ "Basic Facts About Tigers". defenders.org. 22 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2016.