Mahir Esad

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mahir Esed sayfasından yönlendirildi)
Mahir Esad
ماهر الأسد
Doğum8 Aralık 1967 (56 yaşında)
Şam, Suriye
Bağlılığı Suriye
Branşı Suriye Kara Kuvvetleri
Hizmet yılları1988-günümüz
RütbesiTuğgeneral
KomutasıCumhuriyet Muhafızları
4. Zırhlı Tümen
Çatışma/savaşlarıSuriye İç Savaşı
Ailesi
EşiManal Cadaan
Çocukları2

Mahir Esad (Arapçaماهر الأسد‎, d. 8 Aralık 1967), Cumhuriyet Muhafızları ve Dördüncü Zırhlı Tümen adlı birliklerin komutanıdır,[1] Suriye'de faaliyet gösteren gizli polis ve istihbaratın başındaki isimdir. Suriye devlet başkanı Beşşar Esad'ın kardeşi olup, Beşşar Esad'dan sonra otoriteyi elinde bulunduran iki numaralı isim.[2]

Mahir Esad, 8 Aralık 1967 tarihinde Hafız Esad'ın en küçük oğlu olarak dünyaya geldi. İki yaşını doldurduğunda babası Suriye başkanı oldu. Diğer kardeşleriyle benzer şekilde kamuoyunun ilgisinden uzak yetiştirildi. Mahir Suriye Özgürlük Okulu Akademisi ve Şam Üniversitesi'nde okudu.[3] Makine mühendisliği okumasına rağmen abisi Basil gibi askeri kariyerde ilerlemeyi tercih etti. Abisi Basil,trafik kazasında ölünce, ismi kısa süreliğine de olsa başkanlık için gündeme gelmişti. Hem genç olması, hem de dengesiz kişiliği yüzünden Beşar tercih edilmiştir. Büşra Esad'ın,orta sınıf Nusayri bir aileden gelen Asıf Şevket ile evlenmesiyle, Mahir-Asıf ilişkilerinde bir gerginlik oluşmuş ve bir toplantıda Rıfat Esad ile ilgili bir tartışmada Mahir Esad eniştesi Asıf'ı karnından vurmuş ve Asıf Şevket Fransa'da tedavi görmüştür.

Mahir, Deyr Ez-zor'un bilinen ailelerinden Manal Cadaan ile evlidir ve 2 oğlu vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  2. ^ "Syria 101: 4 attributes of Assad's authoritarian regime, The Assad family". 26 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011.